Saturday, April 20, 2024

ZADNJE OBJAVE

Na današnji dan: Dvije nezaboravne predstave Michaela Jordana

Idemo kronološki; na današnji dan 1990. godine Michael Jordan je zabio svoj službeni rekord NBA karijere, 69 poena na gostovanju protiv Cleveland Cavaliersa. Susret nakon kojeg je komentator Bullsa Johhny Red Kerr rekao da svi imamo čast gledati košarkaškog Babe Rutha. U to vrijeme su samo trojica igrača zabila više od 69 poena, a to su bili Wilt Chamberlain, David Thompson i Elgin Baylor.

Osim što je zabio 69, Jordan je uhvatio i 18 skokova (najviše u karijeri), a podijelio je 6 dodavanja uz 4 ukradene lopte. U jednoj utakmici je skinuo rekord karijere po broju poena i skokova; 69 poena i 18 skokova je nevjerojatna statistika za jednog beka, nečuvene brojke. Bullsi su nakon produžetka slavili 127:123.

Drugi Jordanov klasik, koji je isto odigran na današnji dan, zbio se pet godina nakon u Madison Square Gardenu kada je Jordan zatrpao Knickse s 55 poena. Ne samo da je hladnokrvno zabio 55 poena, već je kod izjednačenog rezultata, samo tri sekunde prije kraja, navukao obranu i asistirao otvorenome Billu Wenningtonu za pobjedničko zakucavanje.

Samo deset dana nakon povratka s bejzbol terena (18 mjeseci neigranja košarke), u petoj odigranoj utakmici, zabio je 55 poena, protiv tada najbolje obrane lige, s brojem 45 na leđima u spomen preminulome ocu. Jordan je dosta puta spominjao da mu se tijelo trebalo prilagoditi na ritam NBA lige jer je na bejzbol terenima potpuno promijenio način treniranja, tako da je ova predstava jednom riječju – nestvarna, čak i po Jordanovim standardima koji su prilično visoki.

Jedini igrač koji je te sezone Knicksima ubacio više od 40 poena u Madison Square Gardenu je bio Shaquille O’Neal (tada u dresu Orlando Magica), a samo četiri igrača ukupno su ubacila više od 30 poena. I onda dođe čovjek koji košarku nije igrao 18 mjeseci, ubaci 55 poena u tek petoj utakmici nakon bejzbol avanture, izgubi samo dvije lopte i još asistira za pobjedničko zakucavanje.

 

Latest Posts

NE PROPUSTITE