Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

Na današnji dan: Larry Bird zabio 60 poena Hawksima

Na današnji dan prije točno 30 godina, jedan od najvećih košarkaških majstora Larry Bird zabio je rekord karijere, a i franšize Celticsa, 60 poena.

Scenarij je bio savršen; Hawksi su ovaj okršaj igrali u New Orleansu, Larry Bird je igrao najbolju košarku u karijeri (uz sezonu 85./86.), a još je uz to bio vidno napaljen da skine rekord suigrača Kevina McHalea koji je samo devet dana prije zabio 56 poena u lice Billu Laimbeeru i Detroit Pistonsima. Navodno je Larry rekao McHaleu minutu i pol prije kraja da ide zabiti 60 poena, na što mu je košarkaško-flegmatični McHale odgovorio da je umoran i da ide na klupu. Bird je u tome očito vidio neku vrstu motivacije, a kao žrtve je izabrao Dominiquea Wilkinsa i cijelu momčad Atlante.

Negdje na polovici prvog poluvremena bilo je jasno da će ovo biti jedna od povijesnih utakmica koja će se spominjati i tridesetak godina kasnije. Birdu je ulazilo sve, ali doslovno sve što je uputio prema košu. Ulazilo mu je do te mjere da su igrači na klupi Atlanta Hawksa skakali, padali sa stolica i pokrivali se ručnicima. Sve je kulminiralo kada je pregrijani Bird zabio tricu uz faul (koja nije priznata) i pao u krilo trenera Atlante. Dvorana u New Orleansu nikada nije bila tako glasna, ljudi u publici su praktički tukli jedan drugog od uživljenja, a komentator je samo uzvikivao Birdovo ime i napominjao kako je ovo što on gleda ”najveća šuterska ekshibicija u povijesti košarke”; u to vrijeme je to uistinu bila. Odličan uvid u klupu Hawksa imate u ovom videu u kojem predstavu objašnjava nitko drugi nego Kevin McHale.

Latest Posts

NE PROPUSTITE