Dante Exum izlazi na draft ove godine

Dante Exum, jedan od najperspektivnijih mladih košarkaša svijeta, odlučio je ove godine izaći na draft. Prema nekim najavama najbolji draft u posljednjih nekoliko godina će se održati 26. lipnja u New Yorku. Tu informaciju je potvrdio sam igrač, u razgovoru za ESPN.com.

Također, Exum je zaposlio agente koji će se brinuti o njegovoj NBA karijeri. Rob Pelinka i Brandon Rosenthal iz Landarks Sports Agency će tako mnogobrojnim klijentima iz NBA lige kao što su Kobe Bryant, James Harden, Andre Iguodala i Andre Drummond, dodati sjajnog mladog 19-godišnjeg Australca.

Vrlo smo uzbuđeni i počašćeni što ćemo raditi s Danteom“, izjavio je Pelinka. “Kako se NBA nastavlja širiti diljem cijelog svijeta, smatramo da Danteova internacionalna priča dolazi u savršeno vrijeme. Vjerujemo da je, uz mukotrpan rad, Dante predodređen za mjesto franšiznog playmakera u ovoj generaciji sjajnih mladih igrača.”

Exum, koji je rođen 13. srpnja 1995. godine, će prema mnogim NBA skautima i generalnim menadžerima biti izabran u prvih pet izbora na ovogodišnjem draftu. Na ESPN-ovoj Top 100 ljestvici mladih talenata, trenutačno se nalazi na četvrtom mjestu. Ispred su samo Joel Embiid, Andrew Wiggins i Jabari Parker. Na istoj ljestvici, Dario Šarić je deveti.

198 centimetara visok i 85 kilograma težak igrač iz Melbourna skautima je za oko zapeo za vrijeme Nike Hoop Summita, a sjajne igre je zabilježio na FIBA U-19 prvenstvu kada je prosječno bilježio 18 poena uz 4 asistencija. Veliku utakmicu je odigrao u četvrtfinalu kada je Španjolcima zabio 33 poena. Ipak, nije se odlučio za jednu godinu koledža prije odlaska u NBA, nego je u Australiji završio srednju školu i odveo svoju srednjoškolsku momčad do naslova nacionalnog prvaka.

Može igrati obje bekovske pozicije, ima sjajne atletske sposobnosti i fizičke predispozicije. Vrlo je brz s loptom, ali i dalje treba poraditi na šutu izvana. Mnogi skauti smatraju kako bi bio u razgovorima čak i za prvi pick da je odlučio zaigrati jednu godinu na nekom od američkih koledža.