Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

D’Antoni: Nisam trebao napustiti Sunse

Novi trener Los Angeles Lakersa Mike D’Antoni priznao je u razgovoru za ESPN da je donio krivu odluku kada je odlučio napustiti klupu Phoenix Sunsa i zamijeniti ju onom New York Knicksa.

Trenirao je Sunse od 2003. do 2008. godine, nakon čega je odlučio “dići sidro” i prihvatiti ponudu New York Knicksa. Sa sadašnjeg gledišta, D’Antoni smatra da mu je to bila pogreška odluka.

“Nisam trebao otići u New York”, priznaje 61-godišnji D’Antoni. “Trebao sam ostati u Phoenixu i boriti se. Nemate često priliku trenirati izvanredne igrače kao što je Steve Nash. To su velike stvari i trebate ih se držati. Ja nisam. Uvijek smo bili blizu velikog uspjeha, na korak do nećega velikog, no uvijek se i nešto ispriječilo na putu. Došlo je do nakupljanja frustranica i zato sam otišao.”

Sunsi su za vrijeme njegovog vodstva bili jedna od najatraktivnijih ekipa, vođeni sustavom “7 second or less”, gdje je cilj bio što prije prevesti loptu preko centra i uputiti šut prema košu. Imali su napadački orijentirane igrače i cilj je bio da se postigne koš više od protivnika, bez previše obaziranja na obrambeni segment igre.

Od četiri pune sezone koje je proveo na čelu Sunsa, u tri je njegova ekipa postizala najviše poena po utakmici u cijeloj ligi. U dva navrata su uspjeli doći do finala Zapada, ali 2005. godine ispriječio se San Antonio (4-1), a 2006. Dallas (4-2). Dvije godine potom ekipa nije uspjela izboriti finale konferencije i D’Antoni je odlučio na odlazak.

“Kriva je bila moja odluka što sam odmah dao ostavku čim je sezona završila. Da sam pričekao mjesec dana, da se dojmovi slegnu, ne bih otišao. To je bila moja greška”, iskren je D’Antoni koji je 2005. godine osvojio nagradu za najboljeg trenera sezone, a Sunsi su regularni dio okončali sa 62 pobjede i 20 poraza, što je bio najbolji omjer u ligi i izjednačenje najboljeg omjera franšize.

Nakon toga uslijedile su 4 mučne sezone u New Yorku, a samo je jedna bila s pozitivnim omjerom pobjeda i poraza (42-40 u sezoni 2010/11). Knicksi su prolazili kroz brojne promjene, ali uglavnom u negativnom smislu te više nisu bili ona ekipa sa sredine 1990-ih godina, kada su bili jedna od najpopularnijih ekipa lige.

Danas je D’Antoni na čelu Lakersa, u prvih 5 pobjeda ostvario je tek 2 pobjede i sigurno je da ekipa ima potencijal za puno više od toga. Najveći problem trenutno su ozljede te se očekuje da povratkom Stevea Nasha na parket ekipa zaigra puno brže i bolje, a očito je i da Dwight Howard nakon operacije leđa tijekom ljeta nije na sto posto. Ipak, zna se da je najvažnije kako će ekipa izgledati kada dođu najvažnije utakmice, one u doigravanju. Tada će se zaboraviti sve što je učinjeno tijekom regularnog dijela sezone i bit će važna samo sljedeća utakmica, jer ondje više neće biti prostora za popravljanje pogrešaka.

Latest Posts

NE PROPUSTITE