Dario Šariæ potvrdio kvalitetu za prvu rundu drafta

Noæas je odigrana 15. po redu Nike Hoop Summit utakmica, dvoboj izabranih mladih Amerikanaca i selekcije svijeta. Dario Šariæ odigrao je veoma zapaženu ulogu na utakmici i prema brojnim izjavama prisutnih zaslužio mjesto u prvoj rundi drafta sljedeæe godine.

Susret se petu godinu za redom odigrao u Portlandu, a utakmici su nazoèili skauti svih NBA ekipa. U njihovim bilježnicama istaknuta su tri imena; Andrew Wiggins iz Kanade, Amerikanac Shabazz Muhammad i naš Dario Šariæ, koji je igrao i prošle godine kada je upisao 7 poena i 6 skokova u statistiku.

Ovogodišnji susret završio je pobjedom momèadi “Svijeta” 84:75, što je njihova tek peta pobjeda nad amerièkom selekcijom u povijesti natjecanja. Wiggins je predvodio “Svijet” s 20 poena, a impresivan je bio i Šariæ koji je utakmicu zapoèeo na klupi i za 25 minuta igre postigao 13 poena (šut 5-10), uhvatio 14 skokova (najviše na utakmici) i podijelio 5 asistencija (najviše na utakmici). Sa 14 skokova izjednaèio je rekord Nemanje Aleksandrova koji je isti broj skokova uhvatio 2007. godine.

Oèekivano je najviše u Amerièkoj selekciji postigao Muhammad, 35 poena i opravdao svoj status ponajboljeg srednjoškolskog igraèa Amerike. Njegovih 35 poena rekord je natjecanja, prije njega najbolji je bio Enes Kanter s 34 poena.

Igraèi “Svijeta” bolje su otvorili utakmicu i veæ do poluvremena izgradili veliku prednost od 18 poena (52:34). Ipak, to nije znaèilo da æe lagano doæi do pobjede. Amerikanci su zaigrali agresivnije u drugom dijelu te 3 minute prije kraja èak došli i do vodstva 75:74. Ali tada njihova igra staje, do kraja nisu uspjeli postiæi niti jedan poen, dok je “Svijet” ubacio 10 poena i proslavio rijetku pobjedu.

Šariæ je bio impresivan od prvog dana treninga, u èetvrtak, pa sve do završetka utakmice, te je zaradio brojne pohvale, i važnije, potvrdio svoju kvalitetu. John Hollinger, poznati NBA novinar, na svom je Twitter profilu napisao: “Andrew Wiggins bio je odlièan, a Dario Šariæ æe biti izabran u prvoj rundi drafta.” On postavlja Šariæa u prvu rundu drafta, dok su neki otišli i dalje te izjavili da bi mogao biti lottery pick, odnosno izabran meðu prvih 14 izbora drafta. Tako na primjer stranica NBADraft.net za draft 2013. godine predviða da æe Šariæ biti 10. izbor drafta.

Još nije poznato kada æe se Dario odluèiti na izlazak na draft, ali sigurno je da mu je ova utakmica pripomogla da potvrdi svoju kvalitetu i nama pruži nadu da æemo za nekoliko godina dobiti novog predstavnika u NBA ligi. Inaèe, danas Dario slavi svoj 18. roðendan.

Cijela utakmica dostupna je na YouTubeu i možete ju pogledati ispod (utakmica poèinje oko 28. minute videa).