Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

David Robinson

Jedan od najboljih centara svih vremena, David ‘Admiral‘ Robinson, bio je vrhunski košarkaš i cijenjen èovjek van terena. Vitak, mišiæav, 213 cm visok, brz, jak i pokretan. U svojih prvih šest NBA sezona osvojio je nagrade za: novaka godine, najvredniji igraè i najbolji obrambeni igraè godine, a sve to uz dodatke: titulu najboljeg skakaèa, najbolji strijelac, šest puta je izabran na All-Star, tri puta je izabran u prvu ekipu lige, a isto toliko puta i u najbolju obrambenu petorku.

Suvremenik Hakeem Olajuwona i Patricka Ewinga, Robinson je imao prosjek karijere od 21.1 poena, 10.6 skokova i 3.0 blokova po utakmici i osvojio je dva prvenstva – drugi u svojoj posljednjoj sezoni – èime se definitivno dokazao kao jedan od legendi NBA-a.

Ono što je Robinson trajno ostavio u nasljedstvo je i njegovo istaknuto dobroèinstvo. 23 ožujka 2003, NBA povjerenik David Stern obznanio je da æe buduæi pobjednici NBA Community Assist Award primiti David Robinson plaketu s natpisom ‘Prateæi standarde ostavljene od NBA legende Davida Robinsona koji je poboljšao cjelokupnu zajednicu.” Meðu Robinsonovim dobrim djelima bilo je, zajedno sa suprugom Valerie, osnivanje te dodjela 9 milijuna dolara za izgradnju i djelovanje The Carver Academe, neovisnoj školi za uèenike razlièitih kulturoloških sredina iz San Antonia.

Govoreæi o njegovim prioritetima u životu, onome èemu je težio, Steve Kerr se prisjetio Robinsonovih rijeèi nakon osvajanja naslova: “Naslovi vas ne èine boljim ljudima“. I to je uvijek ponavljao svojim suigraèima. Meðutim, naslovi su ipak bili dio Robinsonova puta kroz NBA, njegov prvi u 10. godini igranja u ligi, tijekom sezone 1998-99., koja je radi štrajka igraèa bila skraæena, nakon uvjerljivih pet utakmica protiv New York Knicksa.

To je godina kada je postao Spursov drugi izbor, zbog dolaska fenomenalnog krilnog centra Tima Duncana. Tijekom njihove prve zajednièke sezone, 1997-98, Robinson i Duncan jednako su dijelili teret, tako da je stariji skupio 21,6 koševa i 2.63 blokada po utakmici, a mlada zvijezda iz Wake Foresta skupila je sliène brojke: 21,1 koš, 11.9 skokova i 2.51 blokada po utakmici.

U njihovoj drugoj zajednièkoj sezoni, Robinson nesebièno redefinirao svoju igru kako bi istaknuo Duncanovu vještinu i snagu; poèinje igrati dalje od koša na poziciji visokog posta, dajuæi Duncanu više slobode u igri pod košem. Robinsonov prosjek pao je na 15.8 koševa i 10 skokova po utakmici, no ekipa je napredovala i to mu je bilo najvažnije.

Pri kraju duge i istaknute karijere, Robinson osvaja svoje drugo prvenstvo, u sezoni 2002-03. Tu sezonu su San Antonio i Dallas završili sa istim omjerom pobjeda i poraza (66-20). U doigravanju, Spursi su zaustavili Phoenixe, tri put okrunjene Los Angeles Lakerse i Maverickse na putu k utakmicu protiv New Jersey Netsa u NBA finalu 2003. Spursi su zgrabili prvenstvo u šestoj utakmici, protiv Netsa u San Antoniu, povratkom iz zaostatka u èetvrtoj èetvrtini do senzacionalnih 88-77. Robinson je, dva mjeseca do svog 38. roðendana, posegnuo za dodatnom snagom, završivši utakmicu sa 13 koševa, 17 skokova i dvije blokade. Sami Robinson i Duncan nadskakali su Netse i to se pokazalo kljuènim u pobjedi. Kao ekipa, nadskakali su ih 55-35. “Moja posljednja utakmica, trake lete, prvaci svijeta! Može li se napisati bolji scenarij od ovoga?“, pitao je Robinson  na što je trener Spursa Gregg Popovich rekao: “Jednostavno sam oduševljen što je David završio karijeru sa jednom takvom utakmicom. Njegov je trud bio stvarno èudesan. Zaista je posegnuo duboko u sebe i pokazao koliko mu je bilo važno pomoæi nam da doðemo do ove pobjede.” “Na terenu sam na trenutak pomislio“, priznao je Duncan “hej, pa ja više nikad neæu igrati s tim èovjekom. Sljedeæi put moram izaæi na parket bez njega. To æe biti neobièno.

Robinson je živi dokaz stare izreke da æe se dobre stvari desiti onome tko èeka.

David Robinson rodio se 6. kolovoza 1965. godine, u Key Westu, Florida, kao drugo dijete Ambrosa i Frede Robinson. Kako je njegov otac služio u mornarici, obitelj se puno selila. Nakon oèeva umirovljenja, trajno se nastanjuju u Woodbridgeu, Virgina, gdje David briljirao i u školi i u veæini sportova. Pošto je u srednjoj školi (Osbourn High School u Manassasu) bio visok 176 cm, okušao se i u košarci, ali je ubrzo odustao. Do zadnje godine je narastao do 195 cm i trener ga je prikljuèio košarkaškom timu. Iako su Robinsonu dane mnoge nagrade zbog njegove igre, nije bio predmet interesa meðu sveuèilišnim košarkaškim trenerima. No, to mu nije smetalo jer košarka nije bila njegov prioritet – dobra naobrazba je.

Godine 1987. diplomira na U.S. Naval sveuèilištu i prihvaæa obvezu da služi dvije godine u mornarici prije nego se prikljuèi NBA-u. On je bio najbolja stvar što se ikada dogodila mornarièkoj košarci. 195 cm visoki igraè, s jednom godinom iskustva prije ulaska u tim, u prosjeku je skupio 7.6 koševa i 4.0 skokova kao novak, ali je na sveuèilištu narastao 17 cm i postao nevjerojatno moæno oružje pod koševima.

Kao junioru, prosjek mu je bio 22.7 koševa, predvodio je u skokovima s prosjekom od 13.0 po utakmici i postavio NCAA Divizion I rekord od 5.91 blokade. Te je sezone u jednoj jedinoj utakmici blokirao 14 pokušaja i tako postavio sveuèilišni rekord, a takoðer je, u sezoni 1987, imao više blokada nego ijedan igraè u dotadašnjoj povijesti sveuèilišne košarke.

Kao senioru, prosjek mu je bio 28.2 koša, 11.8 skokova i 4.50 blokade i jednoglasno je izabran za igraèa godine. Zabio je 50 koševa za svoje sveuèilište u finalu NCAA turnira, i iako su izgubili od Michigana, on je briljirao. Takoðer je, 1988., bio sastavni dio amerièke olimpijske košarkaške ekipe, koja je osvojila bronèanu medalju i ušla u povijest kao posljednja amaterska koja je predstavljala SAD na nekom velikom takmièenju.

Jedini problem uprave San Antonio Spursa 1987 godine bio je hoæe li moæi noæu spavati te dvije godine dok èekaju Robinsonov dolazak? Spursima se te godine posreæilo na lutriji drafta i, iako su znali za Robinsonovu obvezu prema vojsci, bili su svjesni da je on najbolji dostupan igraè. Odluèili su da se isplati èekati ga, i odabrali ga.

Po planu, Robinson je pristupio NBA-u kao 24-godišnji novak u sezoni 1989-90. Jedan od najdarovitijih i najsvestranijih sportaša NBA-a, bivši mornar, bio je proglašavan NBA novakom mjeseca svih šest mjeseci u sezoni,  sredinom sezone ušao u All-Star ekipu, i tako dodatno olakšao izbor za nagradu novaka godine.

Prosjek po utakmici bio mu je 24.3 koša, 12.0 skokova i 3.89 blokade, gaðajuæi 53.1% iz igre. Za Spurse je postavio novaèke rekorde u gotovo svakoj kategoriji, predvodio je ekipu 46 puta kao najbolji strijelac, te 61 put kao najbolji skakaè. Jedan od dvojice igraèa Spursa koji su igrali sve 82 utakmice, Robinson je završio kao deseti strijelac lige, drugi u skokovima i treæi u blokadama. Najviše blokada u karijeri, 12, imao je protiv Minnesota Timberwolvesa i na kraju sezone izabran je u drugu obrambenu petorku lige.

Robinsonov novaèki uspjeh bio je ‘kriv’ za, do tada, najveæi preokret za ekipu u jednoj sezoni u povijesti NBA-a. Nakon što su Spursi 1988-89 imali omjer od 21 pobjede i 61 poraza, na draftu su uzeli Seana Elliotta, zamijenivši ga za Terrya Cummingsa i Roda Stricklanda, te poželjeli dobrodošlicu Robinsonu. Rezultat je bio nevjerojatno poboljšanje igre do omjera od 56-26 i osvajanja Centralnozapadne Divizije. Te godine je San Antonio napredovao do polufinala Zapadne Konferencije, gdje su u sedam utakmica bili poraženi od strane Portland Trail Blazersa.

Admiral je imao spektakularni prosjek doigravanja od 24.3 koša, 12.0 skokova i 4.0 blokade u 10 utakmica. U prve tri sezone Robinson se dokazao kao jedan od najboljih igraèa lige. Njegovi rani, osobni uspjesi, ukljuèuju izbor u All-NBA prvu ekipu 1991 i 1992 godine, NBA All-Defensive prvu ekipu 1991 i najbolji obrambeni igraè NBA-a 1992 godine.

No, kraj Robinsonove treæe sezone u NBA bio je razoèaravajuæi; puknuæe ligamenta lijeve ruke stavilo ga je van terena od 16. ožujka. Ozljeda ga je tako prisilila da propusti ostatak regularne sezone i cijelo doigravanje. Bez Robinsona, Spursi su se muèili, skupivši do kraju sezone 5 pobjeda i 9 poraza, da bi nakon toga od strane Phoenix Sunsa bili pometeni u prvoj rundi doigravanja. Usprkos tome, Robinson je ušao u elitu NBA-a postavši treæi igraè u povijesti lige koji je bio na top listi 10 najboljih u pet kategorija, pridruživši se tako Cliffu Haganu (1959-60) i Larryu Birdu (1985-86). Bio je sedmi po broju postignutih koševa u prosjeku (23.2), èetvrti u skokovima (12.2), prvi u blokadama (4.49), peti po ukradenim loptama (2.32) i sedmi po postotku šuta iz igre (55,1%). Robinson je takoðer bio prvi igraè u povijesti NBA-a koji je bio meðu prvih pet u skokovima, blokadama i ukradenim loptama u jednoj  sezoni. Svojom je odliènošæu zaslužio drugi uzastopni ulaz u All-NBA First Team, te treæi ulaz u NBA All-Star ekipu. Vrhunac te sezone bio je njegov izbor za najboljeg obrambenog igraèa godine. To ljeto, Robinson putuje u Barcelonu s Dream Teamom, izuzetnom kolekcijom NBA zvijezda ukljuèujuæi Michaela Jordana, Magica Johnosna i Birda, i sa njima osvaja zlato na Olimpijskim Igrama 1992 godine.

U èetvrtoj sezoni sa Spursima, Robinson je bio njihov tegleæi konj. Igrao je u svih 82 utakmica i odigrao rekordnih 3211 minutu za klub. Nakon prosjeka od 23.4 koša, 11.7 skokova, 3.22 blokade i 1.55 ukradene lopte,  izabran je u All-NBA treæu ekipu i NBA All-Defensive drugu ekipu. Zaigrao je za All-Star Zapadne Konferencije po treæi puta za redom, gdje je skupio 21 koš i 10 skokova. Meðutim, Spursi su imali nesreæu da u se u polufinalu Zapadne Konferencije susreli s Phoenix Sunsima, ekipom s najveæim brojem pobjeda u regularnom dijelu. Phoenix, predvoðeni MVP-em Charlesom Barkleyom, eliminirali su San Antonio u šest utakmica. Robinson je imao prosjek od 23.1 koš i 12.6 skokova u doigravanju.

U sezoni 1993-94 dolaskom vrsnog skakaèa, Dennisa Rodmana, koji je na sebe preuzeo dio igre u reketu, Robinson je došao do rekordnog broja koševa po utakmici (29.8), te ostvarivao prosjek od 4.8 asistencija. Te sezone, Robinson postaje èetvrti igraè u povijesti NBA-a kojemu je uspjelo napraviti èetverostruko-dvostruko. Protiv Detroit Pistonsa, koje su Spursi pobijedili s rezultatom 115-96, zabio je 34 koša, imao 10 skokova, 10 asistencija i 10 blokada. Robinson je doveo San Antonio do 55-27, što je bila peta uzastopna sezona koju su Spursi završili sa 47 pobjeda ili više. Ipak, u doigravanju su izgubili od Utah Jazza u èetiri utakmice. U toj seriji Robinson je došao do prosjeka od 20.0 koševa i 10.0 skokova. U povijest je ušao i sa svojim 71 postignutim košem, kada je u zadnjem danu sezone naprosto eksplodirao na utakmici protiv LA Clippersa, te tako odnio naslov najboljeg strijelca lige sa prosjekom od 29.8 koševa po utakmici, prešavši Shaquillea O’Neala koji je imao prosjek od 29.3 koša. Tim je rezultatom ušao meðu èetiri igraèa koja su uspjela dati preko 70 koševa u jednoj NBA utakmici. Ostala trojica su bila Wilt Chamberlain, Elgin Baylor i David Thompson. Tu je sezonu završio kao kao drugi najvrjedniji igraè lige, iza Olajuwona.

Slijedeæa sezona, 1994-95, Robinsonu je takoðer bila uspješna. Osvojio je nagradu za najvrednijeg igraèa NBA-a i imao prosjek od 27.6 koševa, 10.8 skokova, 2.9 asistencija, 3.23 blokade i 1.65 oduzete lopte, vodeæi Spurse k njihovom najboljem skoru u povijesti, 62-20. Sudjelovao je, naravno, po šesti puta i na All-Star utakmicu. Težeæi prvom mjestu u konferencije, Spursi su pomeli Denver u tri utakmice, Lakerse u šest, te se susreli s Rocketsima koji su branili naslov. No, izgleda da je izbor Robinsona za najvrednijeg igraèa lige dodatno motivirao Olajuwona, prošlosezonskog najvrednijeg igraèa. U toj seriji utakmica Robinsonov prosjek bio je 23.8 koša, 11.3 skokova i 2.17 blokade, dok je Olajuwonov prosjek bio 35.3 koša, 12.5. skokova i 4.17 blokade, i Rocketsi su pobijedili u šest utakmica.

Godine 1996. Robinson igra po treæi puta za reprezentaciju SAD-a na Olimpiskim igrama. Kako su igrali kod kuæe u Atlanti, nitko nije sumnjao u ishod. Osvojili su još jedno zlato. Robinsonovo drugo.

Sljedeæe sezone, u vrijeme dok je pružao najbolje igre, Robinson doživljava najcrnji trenutak svoje karijere. Kako nije svako zlo za zlo, taj dogaðaj je kao krajnji rezultat imalo nešto što bi mogli nazvati prekretnicom u povijesti franšize.

Prije poèetka sezone 1996-97, Robinsonova leða bivaju povrijeðena. Nakon oporavka on se vraæa igri, da bi nakon šest utakmica zadobio frakturu lijevog stopala. Spursi su pali na 20-62 i ušli na lutriju drafta sa sasvim pristojnim izgledima. Nagrada je bio Tim Duncan. Robinson i Duncan, San Antonijeva verzija Twin Towera dovela ih je do osvajanja dvaju prstena u slijedeæih pet sezona. Robinson i Duncan su fenomenalno suraðivali na parketu i u njihovoj prvoj zajednièkoj sezoni popravljaju rezultat Spursa pobijedivši u 36 utakmica više nego li sezonu ranije, što je bio èak i bolji napredak od onog postignutog u sezoni 1989-90. Robinson je predvodio tim u koševima sa prosjekom od 21.6 po utakmici, a Duncan u skokovima sa prosjekom od 11.9. Obojica su imali više od 2.5 blokade po utakmici. Ipak, Spursi gube od Utah Jazza 4-1 u polufinalu zapadne konferencije.

U njihovoj drugoj zajednièkoj sezoni, Robinson i Duncan predvodili su Spurse u gotovo svim kategorijama. Završili su na èelu centralnozapadne divizije i, zajedno sa Jazzom,  imali najbolji omjer pobjeda i poraza u ligi. 37-13 u skraæenoj sezoni. Drugi su puta uzastopno postavili rekord u broju blokada, te smanjili postotak ubaèaja protivnika sa 41.1% na 40.2%. Spursi su proletjeli kroz doigravanje, izgubivši samo dvaput, i usput postavivši NBA rekord od 12 uzastopnih pobjeda. Tako su postali prva ekipa koja je došla iz ABA-e i osvojila NBA naslov. Spursi su pobijedili Knickse, koji su zbog ozljede u finalu istoène konferencije ostali bez Ewinga. Robinson je zabio 25 koševa u treæoj utakmici, koja je bila jedina koju su izgubili u finalu, s rezultatom 89-81. U petoj utakmici, skupio je 12 skokova.

Tijekom slijedeæe tri sezone, Lakersi, predvoðeni O’Nealom i Kobeom Bryantom, vladat æe prvenstvom. Iako Robinson igra barem 78 utakmica regularnog dijela sezone, radi ozljeda gubi dragocjeno vrijeme u posezoni. Duncan takoðer propušta cijelo doigravanje 2000. godine zbog ozljede, i Spursi bivaju pobijeðeni od Sunsa u prvoj rundi. I 2001 i 2002 Lakersi relativno lako prolaze Spurse; izbacuju ih 2001 u finalu zapadne konferencije dok ih 2002 ostavljaju iza sebe u 5 utakmica polufinala.

No, Robinsonova završna sezona bila je pun pogodak. Ponovo su se Spursi suoèili sa svojim krvnicima, trostrukim pobjednicima, Lakersima, na svom putu ka NBA tituli. U polufinalu zapadne konferencije, u meèevima protiv Los Angelesa, Spursi su se pošteno namuèili, ali pobjedom u šestoj utakmici na gostujuæem terenu dolaze do 4-2 i finala zapada. Nakon toga, Spursi pobjeðuju brze Maverickse, takoðer u šest utakmica, prije no što æe se pobrinuti za Netse. U šest utakmica velikog finala, Robinson je skupio 10.8 koševa, 7.3 skoka, 1.83 blokade i 1.17 ukradenih lopti po utakmici. Robinsonov drugi naslov je tu.

No, njegov život nije bio samo parket. 1991 godine, Robinson prilikom posjeta petom razredu osnovne škole u San Antoniu daje uèenicima izazov;  sa 2000 dolara nagraðuje one koji nakon završetka školovanja krenu na sveuèilište. 1998, dokazuje se više nego rijeèima: one uèenike koji su prihvatili i ostvarili njegov izazov nagraðuje sa 8000 dolara. Ipak, sa suprugom Valerie èini svoje najveæe dobroèinstvo: osniva i financira troškove izgradnje Carver Akademije u San Antoniu, koja otvara svoja vrata 2001 godine. Cilj škole je ne samo dobro obrazovanje, veæ i formiranje djece u cjelovitu osobu. Do danas, Robinson je akademiji donirao više od 11 milijuna dolara.

Na kraju možemo samo ponoviti rijeèi Davida Sterna upuæene ‘Admiralu’: “Hvala ti za sve.

OSOBNI KARTON:
Ime: David
Prezime: Robinson
Pozicija: Krilni centar
Datum roðenja: 6. kolovoza 1965. godine
Visina: 213 cm
Težina: 110 kg
Sveuèilište: Navy
NBA draft: 1. pick 1987 godine (San Antonio Spurs)

Latest Posts

NE PROPUSTITE