Thursday, April 18, 2024

ZADNJE OBJAVE

David Stern najavio oštru kaznu za Spurse

Noćas su utakmicu odigrali San Antonio Spursi i Miami Heat, u kojoj je Miami slavio rezultatom 105:100, nakon preokreta u posljednjim minutama utakmice. Ipak, o utakmici se gotovo ni neće pričati, nego o onome što je bilo prije utakmice.

Trener Spursa Gregg Popovich nekoliko sati prije utakmice javno je obznanio da će odmarati četiri svoja ponajbolja igrača – Tima Duncana, Tonyja Parkera, Manua Ginobilija i Dannyja Greena, a to je i učinio te niti jedan od njih nije igrao protiv Miamija.

Čelnom čovjeku NBA lige Davidu Sternu takav se potez nije dopao te je odmah najavio kažnjavanje zbog takvog poteza trenera Spursa.

“Prije svega, ispričavam se svima navijačima NBA lige”, započeo je Stern u službenom obraćanju. “Ovo je bila neprihvatljiva odluka San Antonio Spursa i uslijedit će značajke sankcije zbog toga.”

Popovich je poznat po odmaranju svojih igrača, a ova utakmica se činila izvrsnom prilikom za to jer u gostima kod Miamija ne mogu računati na pobjedu, a i to im je bila 4. utakmica u 5 dana, te 17. u mjesec dana, odnosno od početka lige, što je najviše od svih ekipa. Duncan i Ginobili imaju 36, odnosno 35 godina i sigurno je da im je jedan dan dodatnog odmora dobro došao. Zašto je onda Sternu ovakva odluka Popovicha toliko zasmetala?

Prvenstveni razlog je što su to dvije vrhunske ekipe koje tijekom regularnog dijela sezone igraju samo dva puta, te navijači ne mogu često uživati u takvim dvobojima. Uz to je utakmica prenošena na nacionalnoj televiziji i očekivao se veliki spektakl s milijunima ljudi pred malim ekranima, a nakon što se saznalo za izostanke glavnih igrača ekipe odmah je i interes navijača splasnuo (unatoč činjenici da je utakmica bila iznimno zanimljiva i da su Spursi čak bili bliže pobjedi, da nisu prokockali vodstvo u zadnjim minutama susreta). To je razlog zašto se Stern prvo ispričao navijačima, a najavio je i kaznu.

Kakva će ta kazna biti nije poznato, ali ne postoji nikakvo pravilo u NBA ligi koje kaže da se ne smije odmarati svoje igrače. Uostalom, Popovich je poznat po tome i do sada nije niti jednom kažnjen. Stoga se postavlja pitanje kako će Stern opravdati kaznu i kakva će kazna biti. Zašto je ova utakmica bila toliko problematična, a preostale u kojima je Popovich odmarao svoje glavne snage nisu ni podignule obrvu komesara lige?

Naravno, odgovor je novac. Susret dvije ekipe koje su veliki kandidati za naslov uvijek privlači najveći broj gledatelja. Stern osjeća da je nanesena šteta ugledu lige i to će sigurno sankcionirati. Doći će do izmjene nekog pravila, ili slobodnije interpretacije postojećeg, te će se pronaći odgovarajuća kazna kako bi se obeshrabrilo ponovno pokušavanje istog postupka. Problem je u određivanju granice, što će biti dozvoljeno, a što neće.

Hoće li se uopće smjeti odmarati igrače? Mogu li se odmarati “obični” igrači, samo zvijezde ne? Vrijedi li to samo za utakmice na nacionalnoj televiziji? Mogu li se odmarati igrači protiv “slabijih” ekipa? Može li se odmarati igrače pri kraju sezone, a na početku ne? Puno je tu pitanja, može ih se postaviti još mnogo. Odgovore ćemo dobiti nakon što Stern i službeno odredi kaznu Spursima i obrazloži zašto su oni kažnjeni.

Navijači sigurno nisu sretni odlukom Popovicha, no tko mu može prigovoriti, jedan je od najuspješnijih trenera u povijesti NBA lige, o čemu govori u prilog i činjenica da je u svakoj cijeloj sezoni određenoj sa Spursima ostvario barem 60% pobjeda te osvojio 4 naslova prvaka. Popovich zna koje je najvažnije vrijeme godine (doigravanje) i zašto je bitno da igrači s vremena na vrijeme dobiju višak odmora (prevencija od ozljeda). Njegova ekipa uvijek je pri vrhu lige i s košarkaškog gledišta ne može mu se prigovoriti što ima nešto šire vidike i brine se za dugoročan uspjeh ekipe. Naravno, može se i ovdje postaviti pitanje koliko će jedna utakmica odmora imati utjecaja na igre pojedinaca u doigravanju? Kolika je dobit od toga što će glavni igrači odigrati 30-ak minuta manje u sezoni u kojoj će odigrati oko 2.500 minuta?

Mogu se pronaći argumenti i za Popovicha i za Sterna, a svaka daljnja diskusija ovisit će o visini i načinu kazne koju će Spursi dobiti. A dobit ćemo i odgovor na pitanje što je trenutno važnije vodstvu NBA lige, košarka ili profit. Iako se taj odgovor već odavno zna.

Latest Posts

NE PROPUSTITE