Thursday, March 28, 2024

ZADNJE OBJAVE

David Thompson: Veliki uzor Michaela Jordana

Kada je NBA liga bila u jednoj od najtežih faza tijekom 70-ih godina prošlog stoljeća, pojavio se mladić koji je naelektrizirao mase. Postigao je 73 poena, više nego što je jedan od njegovih najvećih obožavatelja Michael Jordan ikada postigao. David Thompson bio je jedan od najintrigantnijih igrača svoga vremena, ali novac i droga spriječili su da ostvari još veću karijeru.

Njegov vertikalni odraz bio je nevjerojatan, iznosio je 44 inča (oko 112 centimetara). Ta je vrijednost bila vrijedna ulaska u Guinnessovu knjigu rekorda. Thompson je kasnije tvrdio da je čak izmjerio četiri inča više. Službeno, Thompson je po mjerenjima NBA lige visok 1,96 metara. Međutim, neki od njegovih suigrača tvrdili su da je bio manji za pet centimetara. Da bi to kategorizirali: jedan od najvećih dunkera u povijesti NBA-a, Vince Carter, dostigao je “samo” 43 inča u vertikalnom odrazu.

Thompson je u mladosti trenirao svoje skokove. Jedan suigrač se prisjetio:

Trenirao je više kao igrač američkog nogometa, znao je dosta opteretiti noge utezima te tako skakati i trčati.

Zakucavanja su bila zabranjena tijekom njegovog studija, a njegovo jedino zakucavanje se dogodilo u njegovoj posljednjoj utakmici protiv Charlotte 49ersa kada je njegov dres umirovljen i povučen pod svodove dvorane.

Osjećao sam da moram ostaviti neku uspomenu navijačima pa sam brutalno zakucao, a navijači su bili potpuno oduševljeni te su mi skandirali. Zbog toga sam dobio tehničku pogrešku i trener me odmah zamijenio.

Atlanta Hawksi su draftirali  Skywalkera 1975. kao prvog picka drafta. Međutim, nisu se uspjeli dogovoriti:

Tretirali su me kao da me ne žele, pozvali su me na večeru u McDonald’s, rekao je Thompson, koji je odlučio da je bolje da se umjesto toga pridruži Nuggetsima iz ABA lige.

Za Thompsona je to bila logična odluka. ABA liga je bila spektakularna, znatno naprednija od tada konzervativne NBA, uz uzbudljive igrače i atlete kao što su George Gervin, Artis Gilmore i Julius Erving. Upravo u svojoj prvoj godini vodio je Nuggetse do finala, ali bilo je to nedovoljno protiv Doktora J.-a i Netsa.

Ali jedan drugi dvoboj je obilježio rivalstvo Thompsona i Ervinga, koji je ušao u anale američke košarke: prvo natjecanje u zakucavanju (Slam Dunk Contest). Thompson, Iceman i Doktor J. su predstavljali Creme de la Creme najboljih zakucavača lige te su garantirali spektakl.

Na kraju je Doktor J. pobijedio slavnim zakucavanjem s linije slobodnog bacanja, a Thompson je bio drugi. Prisutni  su kasnije izvijestili da je Skywalker izveo znatno bolja zakucavanja za vrijeme treninga, ali ih ipak nije izveo tijekom natjecanja.

Thompson je bio jedan od prvih igrača 70-ih godina, koji je u NBA donio vrhunski atleticizam. DT bi zasigurno u današnjoj NBA, koja je prepuna atletičnih igrača dominirao.

Latest Posts

NE PROPUSTITE