Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

Davidu Sternu ulica u Sacramentu

Od čak 16 momčadi iz Kalifornije koje se natječu u četiri najveća američka sporta (američki nogomet, bejzbol, hokej na ledu i košarka), samo jedna dolazi iz glavnog grada te savezne države, Sacramenta. Riječ je naravno o Kingsima, košarkaškoj franšizi koja je u Sacramento stigla 1985. godine iz Kansas Cityja.

Nakon što su dugi niz godina svoje domaće utakmice Kingsi igrali u dvorani Sleep Train Arena (ili ARCO Arena, kako vam je draže), došlo je vrijeme za promjenu. Obožavatelji Kingsa  sa sigurnošću nestrpljivo iščekuju prvu utakmicu sezone i otvorenje Golden 1 Centra, koji će od početka naredne sezone biti njihov novi dom.

Grad je upravi Kingsa dao na odabir ime ulice koja će voditi do ulaznih vrata novoizgrađene dvorane, a njihov vlasnik, Vivek Ranadive, ulicu je odlučio nazvati po čovjeku kojeg smatra najzaslužnijim što se franšiza i dalje nalazi u Sacramentu – umirovljenom povjereniku NBA lige, Davidu Sternu.

Kada sam saznao da ću moći birati ime ulice, nisam dvojio“, izjavio je Ranadive. “David je odveo NBA na jednu globalnu razinu i započeo WNBA, puno je veći od same košarke. Jedan je od najvećih vođa na svijetu. Momčad ne bi trenutno bila u Sacramentu da nije Davida Sterna.”

73-godišnji Stern je za plan vlasnika Kingsa saznao u travnju, za vrijeme Ranadiveovog posjeta bivšem povjereniku lige: “Rekao mi je da zbog svega što sam učinio u svojih 30 godina kao povjerenik lige i svemu što sam učinio za Sacramento, želi da se ulica u kojoj se nalazi Golden 1 Centar nosi moje ime. Bio sam duboko ganut. Upitao sam ga što ja moram napraviti, a on je rekao samo da se moram pojaviti 30. rujna na posveti te na prvoj domaćoj utakmici sezone. Naravno, pristao sam.”

Nekoliko su puta oko lige kružile priče da će Kingsi promijeniti svoju lokaciju, prije svega 2011. godine, kada je Stern spriječio da ih tadašnji vlasnik George Maloof preseli u Anaheim. Nakon toga je, 2013. godine, pomogao sastaviti grupu ljudi na čelu s Ranadiveom, koja je kupila dionice kluba od Maloofa “ispred nosa” Steveu Ballmeru i Chrisu Hansenu, koji su imali plan preseliti Kingse u Seattle.

Nema sumnje da Kingsi imaju dugačku tradiciju u Sacramentu te da je možda i najzaslužniji za njen ostanak u glavnom gradu Kalifornije – upravo David Stern.

Latest Posts

NE PROPUSTITE