Saturday, April 20, 2024

ZADNJE OBJAVE

Đe je ba ono nestalo: Tyrus Thomas

U premijernom serijalu tekstova „Đe je ba ono nestalo“ imali ste priliku citati o sharpshooteru, Michaelu Reddu kojeg je prokletstvo ozljeda usporilo da napravi bogatiju NBA karijeru. Kao što je pisano u prethodnom tekstu rubrika se bavi NBA akterima koji su preko noći ispali iz NBA kolosijeka. Igrači kao što su Brandon Roy, Greg Oden, Gilbert Arenas, Larry Sanders su stvoreni za ove tekstove no njihove priče su djelomično poznate prosječnim fanovima NBA košarke. Manje više svi su čuli za Gilbertovu pucnjavu u svlačionici, Larryjeve mentalne probleme kao i Staklena koljena u okrugu Portlanda (naslovi za Hollywoodskog platna), ali autor će se potruditi da vam približi ljude vezane za NBA koji su, daleko od očiju javnosti, jednostavno isparili iz NBA kuhinje.

Za razliku od svog prethodnika drugi kandidat nije imao problema za zdravljem niti je bio blizu All Star nastupa niti je čak ostavio značajan trag u ligi, nego jednostavno nije ispunio puni potencijal iako je imao sve moguće predispozicije da postane (barem) prosječan košarkaš. U NBA je ušao na velika vrata zahvaljujući odličnim partijama na sveučilišnoj košarci, ali svoj talenat nije prenio na parkete najjače lige na svijetu.

Naš drugi heroj kojeg tražimo među nestalim, je rođen u Baton Rougeu, glavnom gradu Savezne Države Louisiana,  17. kolovoza  1986 godine.  Košarkaška turneja za Tyrusa Waynea Thomasa nije započela baš najbolje. U prvom razredu srednje škole bio je visok 177 cm te nije uspio proći probu za McKinley srednjoškolsku momčad. Aktivnom košarkom se počeo baviti tek u trećem razredu kada je narastao do 198 cm. Svojim igrama kao junior nije privukao potrebnu pažnju kako bi upao u TOP 100 prospekata čime bi imao zagarantiranu stipendiju nekog sveučilišta. Thomas je imao tendenciju da ode na Louisiana State University, no u planu nisu imali dati Thomasu šansu. Naredne godine kao senior u srednjoj školi imao je prosjek od 16 poena, 12 skokova i 6 blokada po meču. Snovi vezani za LSU ostvarili su se kada se ukazalo prazno mjesto kada je netko od igrača izbačen iz tima.

Zbog ozljede vrata morao je presjediti čitavu freshman sveučilišnu sezonu.  Zatim u narednoj, prvoj sezoni, u dresu Tigersa se ustalio kao startni krilni centar u paru s prijateljem iz djetinjstva Glennom Big Baby Davisom. Zahvaljujući odličnim fizičkim predispozicijama košarkaškom svijetu se predstavio kao odličan skakač, bloker dok je većinu poena postizao atraktivnim zakucavanjima. Odličnim partijama Davisa i Thomasa LSU je sezonu završio na četvrtoj poziciji Atlanta Regiona omjerom 23-8. Tyrus je nagrađen za najboljeg freshmana jugoistočne divizije (SEC) zahvaljujući brojkama od 12,3 poena, 9,2 skokova, 3,1 blokadu uz 60% šuta iz igre. Na završnom NCAA turniru u prva dva meča Tigersi su morali nastupati bez usluga Thomasa koji je ozlijedio skočni zglob pred kraj sezone. Uspio se opraviti za Sweet 16 kada su Tigersi naletjeti na najbolju momčad čitave lige, Duke Blue Devilse. Tyrus Thomas odigrao je vrhunsku utakmicu (9, poena, 13 skokova, 5 blokada) uz podršku Baby Davisa u napadu, čime su napravili veliki upset i izbacili Devilse rezultatom 62-54. Louisiana je Duke uspjela zaustaviti na 54 poena što je najmanje ubačenih poena za Devilse još od 1996. godine. Naredna runda, Elite Eight matchup protiv drugoplasiranih Texas Longhornsa , Thomas je pružio još jednu odličnu predstavu – 21 poen, 13 skokova i 3 blokade. Tigersi su slavili nakon produžetka 70-60 i tako odveli LSU na Final Four po prvi puta nakon daleke 1986. godine. Upravo zbog ovih partija dobio je nagradu MVP turnira Atlanta Regije. Nažalost, u polufinalu su udarili na raspoloženi UCLA koji ih je savladao 59-45 i tako je lijepa priča Louisiane završena.

U travnju 2006. Thomas je saopćio da se prijavljuje na NBA draft. Kada su u pitanju pre draft scouting izvještaji, rubrika prednosti bila je puna riječi hvale za fizičke predispozicije Thomasa. Visina 208 cm, težina oko 98 kilograma, raspon ruku od 220 cm i oko 10 cm vertikalnog odraza – predispozicije od kojih su slinili mnogi GM-ovi NBA lige. S druge strane kao minus u igri spominjan je skromni napadački arsenal Thomasa te osim zakucavanja i skokova u napadu nije imao što ponuditi, pored toga nedostatak kilograma ga može gurnuti na poziciji tri. U razgovorima pred draft Tyrus se hvalio time kako naporno radi na svakom segmentu igre te smatra da će strašno popraviti svoju igru kako bi pobjeđivao. Skauti su ga poredili sa Shawnom Marionom, Stromileom Swifttem su hvalili njegov motor i borilački mentalitet čak je stigao do poređenja s Ben Wallaceom.

Iako je bilo špekulacija da bi Thomas mogao završiti kao prvi izbor, ipak je na noć NBA drafta 2006* izabran kao četvrti pick od strane Portland Trail Blazersa. Iste noći Blazersi su Tyrusa (uz Victora Khryapu) poslali u Chicago Bullse u zamjenu za drugi pick koji je bio LaMarcus Aldridge. U dresu Bullsa tijekom ljetne lige imao je 16 poena i 7 skokova u prosjeku čime se mogla nagovijestiti solidna rookie godina.

*Draft iz 2006. godine ponudio je tek pet All Star igrača uključujući Brandona Roya koji se prije vremena nažalost oprostio. Zanimljiv podatak jeste da tek pet igrača od prvih 20 izbora trenutno nastupa u NBA ligi.

Po dolasku u NBA čekala ga je playoff momčad koja je odlično popunjena na krilnim pozicijama. Trener Scott Skiles, Tyrusa je koristio kao trećeg krilnog centra iza Andresa Nocionija i P.J. Browna. U rookie sezoni nastupio je u 72 utakmice uz 4 starta. Najbolju partiju sezone pružio je u porazu od Cavsa kada je ubacio rekord karijere 27 poena uz osam skokova i tri blokade. Vrijedi istaknuti da se Thomas našao i na Slam Dunk Contestu 2007 (prvi Bull na Slam Dunk Contestu još od Scottie Pippena 1990. godine) – gdje se baš nije proslavio. Kada je objavljena vijest da Thomas sudjeluje na natjecanju u zakucavanjima, izjavio je kako je prihvatio poziv na natjecanje samo zbog besplatne love. Bullsi su ga naravno kaznili s 10 tisuća dolara zbog izjave. Zahvaljujući solidnim igrama (u ne baš blistavoj draft klasi) naš junak se našao u All-Rookie drugoj momčadi. Statistika na kraju sezone – 5,2 poena, 3,7 skokova i  1,1 blokada za 13,4 minute uz dva double- double učinka. U doigravanju su Bullsi ispisali povijest tako što su u prvoj rundi doigravanja pomeli aktualne šampione, ekipu Miami Heata (Miami je postao prvi branilac naslova koji je ispao u prvoj rundi playoffa). U narednoj rudni čekali su ih kraljevi Istoka, Detroit Pistonsi koji su prošli dalje rezultatom u seriji 4-2. Za razliku od prve runde, gdje je Thomas igrao minimalno, protiv Pistonsa dobio je nešto više minuta te je od šest utakmica njih tri bio dvocifren.

U drugoj sezoni u NBA ligi popularni T-Time započeo je kao starter. Bullsi su igrali toplo –hladno što je rezultirao otkazom za Skilesa. Tijekom čitave regularne sezone Tyrus se igrao promjenjivo. Uvezao je par dobrih utakmica zatim nekoliko mečeva nije ga bilo nigdje. Novi trener, Jim Boylan kombinovao je različite postave što je utjecalo na igru Tyrusa. No, usprkos tome imao je nekoliko solidnih partija poput – 21 poen i 12 skokova vs. 76ers, 19 poena i 14 skokova vs. Pistons,  20 poena i 14 skokova vs. Cavs dok je u poslijednoj utakmici sezone Raptorse počastio s 26 poena. Chicago je ostao bez playoffa dok je Thomas na kraju sezone imao brojke – 6,8 poena, 4,6 skokova, 1 blokadu za 18 minuta u prosjeku uz šest doubledouble učinaka.

Treća NBA sezona u dresu Bullsa za Thomasa bila je znatno bolja nego prve dvije. Odigrao je najviše utakmica u karijeri (79) dok je kao starter započeo 61 meč. Uz rookieja Derricka Rosea Bullsi su bili prosječna momčad u istočnoj konferenciji, a tu je bio i novi trener Vinny Del Negro.  Ty je proigrao tek u siječnju 2009. godine kada je ostvario šest doubledouble učinaka u sedam utakmica. Jednu od boljih partija karijere imao je protiv Timberwolvesa kada je ubacio 15 poena uz osam skokova i osam blokada uz četiri asistencije. Završio je kao treći po broju odigranih minuta (2175), treći po broju ubačenih poena (857), drugi po skokovima (508) i prvi u blokadama (151). Prosjek sezone glasio je  – 10,8 poena, 6,4 skokova, 1,9 blokada za 27,5 minuta na parketu uz 18 double-double učinaka. U doigravanju te godine košarka je dobila jednu od najboljih playoff serija –  Bullsi vs. Celticsi i sedam utakmica koje su bile pravi show*.

*Preporučujem da pogledate highlightse serije Bullsa i Celticsa s komentarima Edina Avdića na jutubu!

U četvrtu NBA sezonu Ty je ušao s dosta hypea zbog odlične prethode sezone. Očekivalo se da prethodnu godinu iskoristi kao odskočnu dasku i lansira se u respektabilnog NBA košarkaša, no nažalost Thomas se nije odrazio na pravi način. U prve dvije utakmice sezone opravdao je mjesto startnog krila, no već početkom studenog zaradio je frakturu lijeve ruke što ga je udaljilo s parketa šest tjedana. Vratio se na parkete krajem prosinca i već u prvom meču odigrao odlično –  21 poen i 9 skokova. No, nije se vratio među startere zahvaljujući dobrim igrama rookieja Taja Gibsona. Vidjevši da se ne isplati ponuditi produljenje rookie ugovora za Thomasa, uprava Bullsa je u veljači poslala Tyrusa u Charlotte Bobcatse u velikom tradeu gdje je Ben Wallace otišao put Cavaliersa. Do kraja regularnog djela u dresu Bobcatsa igrao je na poziciji centra gdje je imao nekoliko dostojnih partija. Recimo 9 poena, 12 skokova i 6 blokada u pobjedi na Cavsima ili 16 poena i 12 skokova u porazu od Mavsa su sasvim pristojne NBA partije. U povijesnom playoffu za momčad Bobcatsa Thomas je nastupio u sve četiri utakmice gdje su debitanti u dogovaranju bili pometeni od Orlando Magica.

Alfa i omega momčadi iz Charlottea, Michael Jordan vidio je nešto u Thomasu te mu na ljeto ponudio ugovor vrijedan 40 milijuna dolara na pet godina. Sa svoje 24 godine Tyrus je potpisao sasvim unosan ugovor u to vrijeme i ušao u svoju petu sezonu (2010/2011). Larry Brown je i dalje Thomasa koristio na petici što je ovaj odgovarao solidno – 20 poena i 10 skokova vs. Wolves, 26 poena uz 11 skokova i 4 blokade vs. Knicks te 21 poen i 11 skokova vs. Wolves. Odlaskom Browna s mjesta trenera Thomas je ispao iz rotacije. Odluka da Kwame Brown bude startni centar Bobcatsa dok Thomas grije klupu uz to da bude peti najplaćeni igrač na rosteru zaista je kontradiktorna. Statistika od 10,2 poena, 5,5 skokova i 1,6 blokadom u 41 odigranoj utakmici ne zvuči toliko loše s obzirom na odluke novog trenera Paula Silasa.

U naredne dvije sezone kao Bobcat dosta se mučio baš kao i momčad te je odigrao tek 121 meč od mogućih 246 u dresu Bobcatsa. Krivca za Tyrusuvu situaciju u Charlotteu možemo tražiti u Silasu koji je nelogičnim rotacijama izbacio Thomasa iz forme, no činjenica da je Thomas bio ne konstantan te da nije dovoljno napredovao da bude kvalitetan NBA centar. Najbolja partija u dresu Bobcatsa bila je protiv Wizardsa kada je imao 13 poena, 9 skokova, 4 asistencije i čak 9 blokadaU ljeto 2013. godine Bobcatsi su se odrekli posljednje godine ugovora i Thomasa poslali na slobodno tržište. Na košarkaškoj sceni Ty se pojavio tek nakon godinu i pol ( siječanj 2015.) dana s nekoliko kilograma viška. U tom periodu imao je problema s leđima i morao je po nož. Zahvat nije bio nimalo jednostavan što govori činjenica da je Thomas mogao završiti košarkašku karijeru s 27 godina. Nakon što je dobio poziv od Iowe Energy, ekipe iz Razvojne lige, Thomas je prihvatio ponudu bez dvojbe izjavivši kako mu ne treba novac nego se jednostavno zaželio košarke i parketa. Odigravši nekoliko mečeva u dresu Iowe Thomasu je ponuđen 10-dnevni ugovor od Memphis Grizzliesa što je značilo da će Thomas nakon dugo vremena ponovo zaigrati na NBA levelu. No, tek dvije utakmice u dresu Grizzliesa nisu bile dovoljne da Tyrus dobije drugi 10-dnevni ugovor.

„Kada su me otpustili iz Bobcatsa osjećao sam se kao da sam mrtav za NBA, ostavljen na cjedilu. Bio sam očajan u to vrijeme“, prisjeća se Thomas prije no što se vratio košarci  te dodaje:

Prilika koju sam dobio u Memphisu doista mi je pomogla. Povratio sam vjeru u sebe i dosta pozitivnije razmišljam. Trudit ću se pokazati da u meni još uvijek ima materijala za NBA.“

U razgovorima s medijima pred početak sezone 2015/2016 Thomas je bio optimističan po pitanju povratka u ligu. Naporno je radio s trenerima i čvrsto vjerovao da će mu netko pružiti drugu priliku.

NBA momčadi nisu imali sluha, nažalost. Sreću je pronašao u Njemačkoj ligi kada je potpisao za Eisbären Bremerhaven poslije neuspjelog povratka u NBA u rujnu 2015. godine. Tijekom boravka u Europi, Thomas je novinarima pričao kako je daleko od NBA sna, ali se osjeća ispunjenim i zahvalnim što može igrati košarku i svojim iskustvom pomagati mlađim igračima. Igranje u Bundesligi okončano je u veljači 2016. godine.

Dotakao se i neuspjeha u NBA ligi:

„NBA liga u moj život je došla preko noći. Postavili su visoke ambicije kada su me smatrali lutrijskim izborom drafta, a tek sam pola godine bio na sveučilištu. Pri tome nisam imao nikoga tko bi me mogao savjetovati na mom NBA putu. Vrijeme je prolazilo, prepreke su stizale no nisam znao pravilno odgovoriti na životne prepreke.“

U sedam sezona u NBA ligi Thomasa su trenirala čak sedam različita trenera što sam Tyrus smatra određenim djelom svog neuspjeha.

 „Larry Brown i Scott Skiles su dva najbolja trenera koja su me trenirala. Ali moram priznati da u tim godinama nisam znao razumjeti poruke od trenera, posebice Skilesa. Sve što mi je govorio shvatio sam lično i nisam da na sebe, no trebao sam upijati ono što govori i prikupljati savjete. Česte promjene trenera, moje godine i nezrelost su jedan od negativnih faktora u karijeri.“

Danas Thomas živi i radi u svom rodnom Baton Rougeu gdje se bavi pomaganjem zajednici te je suvlasnik restorana Everything Philly u blizini sveučilišta Louisiana uz to voli fotografiju što mu ide od ruke. Tijekom ljetnih protesta prošle godine kada su ubijena tri policajca zatim je policija ubila Altona Sterlinga, Ty je bio jedan od glavnih protestanta koji se borio za prava crne populacije. Bio je aktivan i tijekom oporavka zajednice kada je Baton zadesilo strašno nevrijeme gdje su poplave uništile preko 100.000 domova. Kada je košarka u putanju kaže kako nema nekih očekivanja niti se osjeća spremnim. Sve što želi jeste uživati u životu, pomagati drugima i savjetovati mlade ljude, no kako sam Thomas kaže nikad se ne zna.

„Košarkaški put me napravio osobom kakav jesam danas. Jednostavno donosio sam krive odluke u krivo vrijeme i iz toga sam naučio dosta. Danas kada pogledam mlade igrače trudim se pomoći jer ne mogu dopustiti da netko tko ima potencijala kao sam ja imao, da uništi sebe i svoju karijeru poput mene.“

U NBA ligi je odigrao 7932 minuta za 402 utakmice. Brojke sedmogodišnje karijere glase – 7,7 poena, 4,8 skokova, 1,3 blokada uz 44% iz igre za 20 minuta. Zaradio je oko 46 milijuna američkih dolara od košarke.

Thomasova karijera je čist primjer mladih momaka koji pokušavaju što prije doći do vrhunca. Prerano odlaze u NBA, još uvijek nezreli kao osobe uz to se ponašaju bahato. Kada udare u zid zvan „NBA nije za svakoga“ onda karijera počne da tone i Thomasovom slučaju potone na dno. Treba cijeniti pokušaj Tyrusa da se povrati na NBA parkete, no NBA je preveliko tržište i kako Eminem kaže :

You only get one shot, do not miss your chance to blow. This opportunity comes once in a lifetime-YO.

Latest Posts

NE PROPUSTITE