Saturday, April 20, 2024

ZADNJE OBJAVE

DeMarcusov put ka sreći

Stalna na tom svijetu samo mijena jest“, napiše jednom davno pjesnički velikan Petar Preradović još u 19. stoljeću, vremenu koje prema ovom danas izgleda kao usporena snimka. Sve oko nas se mijenja nevjerojatnom brzinom, ostavljajući u prašini one koji se ne uspiju prilagoditi na vrijeme. Reklo bi se – evolucija. Zato ponekad volimo konstante u našim životima. Staro društvo iz djetinjstva, maminu kuhinju, europske nogometne velikane, NBA dresove bez reklama ili pak San Antonio Spurse, najveću košarkašku konstantu zadnjih 20 godina. Zašto onda malo tko voli Sacramento Kingse? Zar i oni nisu jedna od tih konstanti? Jesu, ali ne u pozitivnom smislu. Oni su jedni od onih koje je evolucija ostavila u prašini.

Kingsi su posljednji put bili u doigravanju sada već daleke 2005/06. sezone. Punih deset godina, a sudeći prema prvoj sedmini sezone taj niz će se nastaviti i u jedanaestoj. Konstantni u lutriji, konstantni u lutanju i manjku vizije. Samo Minnesota Timberwolvesi imaju duži niz izostanka iz playoffa, no bolji dani se naziru pojavom Karl-Anthony Townsa, Andrewa Wigginsa i Toma Thibodeaua, usprkos klimavom startu. Sacramento Kingsi trenutačno su na scoreu 4-9 i zauzimaju 12. poziciju na zapadu. Imaju 3. najgoru obranu lige, ujedno blokiraju najmanje šuteva, predzadnji su po broju uhvaćenih skokova te prosječni ili ispodprosječni u apsolutno svakoj drugoj kategoriji osim broju izborenih slobodnih bacanja. Razloga ima mnogo; ludi vlasnik i GM čudnih odluka (treba napomenuti da od njih polaze svi daljnji razlozi), bezidejno sklepan roster, loš razvoj mladih igrača, odbijanje prilagodbe trendovima (Kosta Koufos kao starter i twin towers pristup). No, to ovdje nije tema (Kingsi zaslužuju posebnu kolumnu), već najbolji igrač ove momčadi.

Don’t blame it on the sunshine, don’t blame it on the moonlight, don’t blame it on good times – blame it on the boogie!“. Za razliku od krivca iz pjesme grupe The Jackson 5, DeMarcus Boogie Cousins je najmanje kriv u cijeloj priči. Unatoč relativno malom uzorku, možemo reći da igra najbolju sezonu karijere. Postiže prosječno 27,5 poena (7. u ligi), hvata 9,6 skokova, dijeli 3,5 asistencija (od centara samo Marc Gasol i Mason Plumlee imaju više), uz 1,2 ukradene lopte i 1 blokadu. Pritom šutira 46,9% (30,4% za 3), iako mu je manje od pola postignutih poena asistirano te ima ogroman usage rate od 35,6% (4. u ligi nakon Russella Westbrooka, Joela Embiida i DeMara DeRozana). Već nekoliko sezona DeMarcus slovi za jednog od najboljih centara lige. Istovremeno je i centar finese i teretni centar, sjajan razigravač i vrlo dobar dribler za čovjeka takve stature. U ofanzivnom dijelu igre ga se može koristiti na mnogo načina; od izolacije na niskom postu, razigravača na visokom ili screenera u svim varijantama. No, ono gdje ove sezone pokazuje napredak je defanzivni dio (iako uslijed loše obrane na vanjskim pozicijama i užasnog momčadskog učinka njegove brojke to možda ne pokazuju) izgledajući zrelo kao u danima dok ga je trenirao Mike Malone.

Iz sezone u sezonu se govori o njegovom tradeu što Kingsi uporno odbijaju osudivši tako Cousinsa na godine bezuspješnog lova na playoff i gledanje uprave kako na draftu pravi promašaj za promašajem. Teško je pogoditi sve draft izbore, ali usporedbe radi umjesto izbora Jimmera Fredettea, Thomasa Robinsona, Bena McLemorea i Nika Stauskasa, Kingsi su sada uz Cousinsa mogli imati: a) Klaya Thompsona, Damiana Lillarda, Giannisa Antetokounmpa i Rodneya Hooda; ili pod b) Kawhija Leonarda, Draymonda Greena, CJ McColluma  i Zacha LaVinea. Ili barem jednoga ili dvojicu od nabrojanih. Boogie je oduvijek bio na glasu kao „luda glava“, ali teško je u takvoj situaciji ne biti frustriran. Zapravo čak i čudi što on agresivnije ne traži trade. Samo mu je 26 godina te kao centar tek ulazi u svoj prime. Vrijeme je da Sacramento okrene novi list i konačno omogući Cousinsu da svoje talente iskoristi na nekom boljem mjestu.

Igrajući se malo s neizostavnim ESPN-ovim Trade Machine-om, došlo se do eventualnih trade destinacija i mogućnosti za DeMarcusa. Odmah da naglasim, ne znači da postoji stvarni interes ni šansa da se takav (ili ikakav) trade dogodi, već se bazira isključivo na razmišljanjima autora kao što su: momčad kojoj Cousins treba (top centar ne treba samo onim momčadima koje ga već imaju, dakle rijetkima) i momčad koja ima što ponuditi Kingsima za uzvrat. I nešto manje simpatija.

1. Boston Celtics

Danny Ainge je godinama kao vrijedni mrav prikupljao resurse čekajući idealnu priliku da ugrabi „kapitalca“ koji će njegovu momčad dignuti na višu razinu. Ovo ljeto sletio je Al Horford, no on nije taj. On je više Robin. Batman tek treba sletjeti u tim zelenih. Ovaj trade bi bio idealan iz više razloga. Boston ima najviše mladih igrača za ponuditi, a Cousins bi na oba kraja parketa bio ono što Celticsima treba – prva opcija u napadu (s njim i Horfordom mogu igrati doslovno sve –  5 out sistem, horns setovi ili flex) i velika masa i skakačka sila u obrani (Horford kao četvorka agresivnije izlazi na perimetar, dok Cousins čuva obruč). Navodno je prepreka njegov karakter. Misli li Boston u dogledno vrijeme ugroziti Cavse na istoku, vrijeme je da takve stvari stave sa strane i izbiju Kingse iz cipela.

sac-bos

Dati dva mlada potencijala kao što su Jaylen Brown i Marcus Smart nije puno za ovakvog igrača. Dapače, ako treba uključiti još Terrya Roziera i/ili Jamesa Younga, Boston bi trebao pristati na sve. Kingsima treba omogućiti dovoljno slagalica za budućnost kako bi pristali ustupiti svog najboljeg igrača. Naravno, uz sve to ide i potencijalni top 3 pick (od Brooklyn Netsa). Jonas Jerebko je tu samo da bi plaće štimale. Prepreka bi mogla biti da Kingsi zatraže Jaea Crowdera umjesto ove mladosti. Iako bi i to bilo opravdano, ovaj trade bi odjednom imao puno manje smisla za Celticse ako time izgube ovakvog igrača na boku.

2. Phoenix Suns

Od početka sezone, Phoenix Sunsi se spominju kao mogući igrači na tržištu. Momčad je mlada te raspolažu s nekoliko vrlo zanimljivih mladih igrača. Razmjena Cousinsa u ovu momčad mi je unatoč tome dala puno brige. Prvi mamac za ovaj posao bi trebao biti Eric Bledsoe kao nekakva prva zvijezda momčadi, pogotovo ako u Arizoni smatraju Devina Bookera nedodirljivim. Međutim, ukoliko se riješiš njega, čemu onda dovođenje Cousinsa? Praktički mu stvaraš istu klimu koju već ima u Sacramentu. Ne, njemu ne trebaju klinci koji će rasti uz njega, već formirani igrači dobi slične njegovoj.

sac-phoe

Stoga umjesto Bledsoea u priču ulazi Brandon Knight. Dovoljno iskusan da može odigrati startne minute, dovoljno mlad (uskoro 25) da Kingsi promisle kako se u njemu krije nešto više od ovoga što sada pokazuje. Tu je još mladi Alex Len koji je već dokazao da može biti starter na 20-ak minuta po večeri, a sve to skupa zaokružuje Marquese Chriss, rookie krilni centar (atletičan i meke ruke) rođen u Sacramentu (i draftan originalno od Kingsa). Moguće je dodatno podmazivanje nekim od pickova. Sam Cousins im ne garantira neki bajni rezultat, ali može biti dobra podloga za formiranje buduće sile na Zapadu i lov na nekog od free agenta iduće ljeto kao što su Paul Millsap ili Serge Ibaka koji bi se, ulazeći u veteranske godine, mogli okrenuti Phoenixovom nadaleko poznatom medicinskom osoblju koje dokazano zna kako očuvati izraubane veterane. Poznavajući vlasnike Kingsa, sve je moguće.

3. Milwaukee Bucks

Za razliku od prethodne dvije momčadi, Bucksi nisu tema šuškanja NBA tračera. Možda sami ne daju nikakve signale da bi se mogli uključiti u utrku, a možda u tišini rade na planu koji bi mogao izgledati ovako:

mil-sac

Rješavaju se Grega Monroea kojeg ionako nemaju u dugoročnoj viziji. Jabari Parker je žrtva na koju moraju pristati da bi izmamili DeMarcusa iz svoj staništa. Po stilu igre je upitno dokle te Jabari može povesti u modernoj NBA košarci, a opet je mlad i talentiran i dovoljna utjeha Kingsima da probaju izgraditi nešto oko njega (trebalo bi se obavezno riješiti Rudya Gaya u tom slučaju…ili možda u svakom slučaju). Thon Maker je tu kao još jedan mamac, a McLemore bi mogao poslužiti Bucksima kao zakrpa do povratka Khrisa Middletona. Ovaj trade je također moguć s nekim drugim igračima umjesto ove posljednje dvojice.

Ostale opcije

Ostalih opcija nema puno. Namjerno sam preskočio LA Lakerse jer odbijam ideju razmontiranja ove atraktivne mlade jezgre, barem dok se ne vidi hoće li netko od igrača postati igrač oko kojeg će se moći graditi šampionski roster. Ipak, grad anđela voli instant uspjeh pa im preskakanje stepenica nije strano te ne treba biti pretjerano iznenađen ako se ipak uključe u posao za Cousinsa. Zatim, postoje dvije ekipe koje ovakvu razmjenu neće moći napraviti do 14. siječnja jer tada ističe zabrana razmjene novopotpisanih igrača. Prva momčad je Portland kojoj bi DeMarcus legao kao piletina salmoneli. Bojim se da bi se morali odreći C.J. McColluma, ali njegov novi ugovor se tretira kao poison pill te je za sada jako teško organizirati trade oko njega. Blazersi zasigurno imaju materijala za popuniti ponudu u vidu igrača kao Meyers Leonard, Allen Crabbe, Noah Vonleh, Evan Turner i Mason Plumlee. Koliko god voljeli C.J.-a, pitanje je koliko daleko vodi ova kombinacija njega i Lillarda (zbog problema u defanzivi) te je zamjena vrhunskog combo beka franšiznim centrom no-brainer za svakog GM-a. Posljednja momčad na mojoj listi su Washington Wizardsi. Ovaj trade spada već u sferu teškog SF-a. Ne zbog neizvedivosti, ne zbog nelogičnosti, nego zbog uprave Wizardsa koja nema ni muda ni viziju (Scott Brooks kao hodajući dokaz). Kao što Portland ima McColluma za ponuditi, tako ekipa iz glavnog grada ima Bradleyja Beala. Ozljedama skloni strijelac je još uvijek mlad i visoko kotira u ligi, a funkcioniranje i domet u paru s Johnom Wallom dokazano nije bog-zna-što. Uključi još Marcina Gortata, Markieffa Morrisa, Kellyja Oubrea, bilo što. Ako treba prihvati Gaya u paketu, ali daj više razbij taj balon mediokritetstva.

Na kraju svega, najizglednija je razmjena s Bostonom. Što se tiče samog Cousinsa, to bi definitivno bila najbolja opcija za njega. Dolazak u zdravu sredinu, od vrha uredno posloženu, vođenu najboljim mladim trenerom lige. Uspjeh zagarantiran.

Pođi DeMarcuse u Boston, reci:“ Zbogom, Sacramento grade!“

Kingsi nikad neće bit contender, ne vjeruj lažima Divca Vlade.

Tamo u TD Gardenu teče rijeka krvi zelene,

samo od tvoje pojave Cavsi već pune pelene!

Latest Posts

NE PROPUSTITE