Saturday, April 20, 2024

ZADNJE OBJAVE

Dennis Johnson

Kada su nakon umirovljenja upitali Larrya Birda tko je bio najinteligentniji igraè s kojim je ikad igrao, Bird je hladno odgovorio: “Bez sumnje Dennis Johnson.

Dennisa Johnsona možemo mirne duše svrstati u klasu jednog  Dominiquea Wilkinsa ili Boba McAdooa; igraèa za koje se moglo naæi mjesta meðu 50 najveæih igraèa u povijesti.

No, ništa u Dennisovim poèecima nije nagovještavalo ovako briljantnu karijeru. Dennis je roðen u gradiæu Campton u Kaliforniji kao osmo od šesnaestero djece. Otac mu je bio zidar, majka socijalna radnica. Otac ga je i pouèio prvim košarkaškim koracima. Kao 175 cm visoki bek na srednjoj školi Dominguez igrao je minutu-dvije. Nakon mature trener Harbor Junior collegea vidio ga je na haklu i zamijetio njegovu igru u obrani i pozvao ga da se upiše. Dennis je zamijenio posao u jednom skladištu uèionicom i napravio pravi potez.

Dvije godine kasnije 18 cm viši Dennis je na prosjeku od 18,3 poena i 12 skokova. Te godine osvaja s Harborom državno prvenstvo Junior Collegea. Nije loše za deèka koji je bio dvanaesti igraè svoje srednjoškolske momèadi. No, te 1975. još je anoniman. Dennis prima samo dvije ponude za stipendiju, sveuèilišta Azusa Pacific i Pepperdine. Izabire potonje i u svojoj jedinoj sezoni tamo ostvaruje 15,7 poena, 5,8 skokova i 3,3 asista.

Pomogao je da Pepperdine, inaèe sveuèilište skromne košarkaške tradicije uðe u Top 20 i plasira se na glavni NCAA turnir. Igrajuæi jaku obranu izbacuju Memphis State i skoro pobjeðuju legendani UCLA. U tom susretu Dennis je razbio playa Bruinsa Andre McCartera i scouti Seattlea su uzbuðeno u svoje bilježnice unosili podatke o èvrstom, žilavom beku.

Iako nije bio ni srednjoškolska, ni sveuèilišna zvijezda, u ljeto 1976. odluèuje se prijaviti na draft. Velikog obrambenog igraèa primjeæuje najveæi obrambeni igraè u povijesti. Bill Russell, trener Seattle SuperSonicsa ga bira u drugoj rundi, kao 29.pick. Od igraèa koji su napravili velike NBA karijere na tom draftu su još izabrani Robert Parish, Adrian Dantley i Alex English. Seattle je na bekovskim pozicijama imao Dona “Slick” Wattsa i Fredia “Downtown” Browna i Dennis je jedva upao u ekipu.

No veæ je rookie sezona pokazala da ima nešto u njemu. Izuzetno èvrst u obrani, zabijao je i 9,2 poena u limitiranoj minutaži. Trenerska promjena mu pomaže, odlazi Bill Russell a na njegovo mjesto dolazi Lenny Wilkens i daje mu mjesto u petorci. Brojke rastu na 12,7 poena. Te godine Sonicsi bilježe skor 47-35, u playoffu tuku Lakerse, Blazerse i Nuggetse i dolaze do NBA finala. D.J., Gus Williams, Fred Brown, Jack Sikma, Paul Silas, Marvin Webster i John Johnson. Na drugoj strani Washington Bulletsi Elvina Hayesa i Wesa Unselda.

Slijedi jedna od najneizvjesnijih finalnih serija u povijesti. U treæoj utakmici je D.J.odigrao jednu od najboljih obrambenih partija u NBA povijesti. Svog suparnika, playa Bulletsa Kevina Greveya prisilio je na šut 1-14 i usput skupio 7 blokada, èime je šesti na All-time listi. U finalu su 8 blokada skupili Bill Walton, Olajuwon, Ewing, O’Neal i Duncan. Svi oni su najmanje 20cm viši od 193cm visokog Dennisa Johnsona. U èetvrtoj utakmici, kod vodstva Seattlea 2-1 èinilo se da ih više ništa ne može zaustaviti. No problemi poèinju kad Dennis dobija bolan udarac laktom u rebra zbog kojeg odlazi na klupu na više od šest minuta. Dennis se vræa i praktièki sam drži Sonicse u igri zadnje tri minute. Kod rezultata 106-106 Dennis sa sirenom blokira šut  Boba Dandridgea za pobjedu. No Bulletsi su bolji u produžetku i izjednaæuju seriju na 2-2 usprkos Dennisovih 33 poena, 7 skokova, 3 asista i 3 blokade.

U petoj utakmici D.J. zabija 24 poena i donosi prednost Seattlu. Washington uzvraæa u šestoj i došlo je do odluèujuæe sedme utakmice u Seattleu. Washington je pobijedio 105-99 i osvojio svoj prvi (i zasad jedini) NBA naslov. Veliki tragièar sedme utakmice bio je upravo D.J. sa šutom 0-14!!! Sjetite se kako je sedma utakmica finala 1994. zauvijek uništila Johna Starksa (šut 2-17). No D.J.-a to nije slomilo. Slijedeæe sezone postaje All-Star, izabran je u Prvu obrambenu petorku. I onda kao po nekom Hollywoodskom scenariju, NBA finale je ponudilo reprizu: Washington-Seattle. No sad drame nije bilo,4-1 za Sonicse. Gonjen željom za iskupljenjem, D.J. dominira na oba kraja terena. Posebno je ubojit u kljuènoj èetvrtoj utakmici koja je riješena u produžetku. Zabio je 32 poena i pobjedu osigurao svojom èetvrtom blokadom sa istjekom vremena. Zbog briljantnih igara osvaja naslov MVP Finala. Od tog trenutka onih 0-14 ostalo je daleko, daleko iza njega. 1980.je još bolji, izaban je u Drugu NBA petorku.

Nakon poraza u finalu Zapada, Sonicsi ga mijenjaju u Phoenix za Paula Westphala, èlana Prve NBA petorke, i griješe. Westphal se ozljeðuje i postaje samo sjena ponajboljeg beka NBA s kraja ’70-tih, dok D.J. u dresu Sunsa biva izabran u Prvu NBA petorku sa Birdom, Ervingom, Jabbarom i Gervinom. Nakon tri godine u sunèanoj Arizoni, opet je mijenjan, ovaj put u klub koji je imao istu košarkašku filozofiju kao i on, došao je u Boston Celticse za centra Ricka Robeya. U slijedeæih sedam godina zarezao se duboko u srce svakom navijaæu «Zelenih». Osvojio je naslove 1984. i 1986., još dvaput bio u finalu. Kad su bili zdravi, petorka D.J., Ainge, Bird, McHale i Parish bila je nepobjediva.

Miran, tih, u Birdovoj sjeni D.J. je bio kljuèan element uspjeha te generacije. U prvoj polovici 80-tih Celticse su dvaput eliminirali Sixersi. Uz sjajne Ervinga, M.Malona i Cheeksa kljuè je bio Andrew “Bostonski davitelj” Toney kojeg Celticsi nikako nisu mogli zaustaviti. No tad je došao D.J., stao na Toneya i Sixersi više nikad nisu bili problem.  U finalu 1984. nadigrao je Magic Johnsona, pritisnuo ga u obrani na sebi svojstven naèin, usput zabivši na posljednjih èetiri utakmica serije više od 20 poena.

Godinu kasnije ponovo isto finale. Lakersi ovaj put dobivaju ozljedama izmuèene Celticse 4-2. No D.J. i dalje igra fenomenalno. U èetvrtoj utakmici zabija pobjedonosni koš sa sirenom na putu do 27 poena, 7 skokova i 12 asista. U petoj je na 22 poena i 17 asista. 1986.-te D.J. osvaja i treæi naslov prvaka u najboljoj NBA ekipi u povijesti: D.J. , Ainge, Bird, McHale, Parish, Walton, Wedman, Sichting. Nitko im nije bio ni blizu. Nagodinu sreæa je totalno okrenula leða Celticsima.

Prvo smrt potencijalne superzvijezde Lena Biasa, zatim èitav niz ozljeda. Zapravo, baš je D.J. ostao jedini zdrav Celtics na kraju. Usprkos nedaæama Celticsi se herojski bore i izbacuju prvo Jordanove Bullse, zatim Moncriefove Buckse, te u finalu Istoka Bad Boyse Detroit Pistonsa. Upravo æe po sekvenci iz petog dvoboja tih momèadi ostati zauvijek upamæen. Kod vodstva Detroita 106-105 Bird krade loptu Isiah Thomasu i daje ju D.J.-u koji sa sirenom postiže pobjedonosni i jedan od najopjevanijih koševa u NBA povijesti.

No u Finalu Celticsi nemaju snage protiv Lakersa i gube 4-2, uz najjaèi otpor upravo D.J.-a sa 33 poena u šestoj utakmici. Tu polako poèinje pad Dinastije Celticsa. Dennis Johnson igra još tri vrlo dobre sezone ali Pistonsi su prevelika zapreka.Kad se sve zbroji, igraè izabran u drugoj rundi osvaja 3 naslova uz još 3 finala. Bio je MVP Finala, èlan Prve i Druge NBA petorke. Od 1979. do 1987. bio je 6 puta izabran u prvu i 3 put u drugu obrambenu petorku lige. Pet puta je nastupio na All-Star utakmici, u majicama sva tri kluba za koje je igrao. Bio je igraè za najteže trenutke.

Na 1100 utakmica ostvario je prosjek 14,1 koševa, 3,9 skokova i 5 asistencija. U playoffu je svoju igru dizao na višu razinu u 180 utakmica upisao je 17,3 koša, 4,3 skokova i 5,6 asistencija.

Umirovio se 1990. sa 36 godina. “Imao sam ponuda od drugih klubova za još jednu sezonu, ali želio sam da me se uvijek pamti kao Celticsa.” izjavio je Dennis Johnson. Za sve to Celticsi su  mu se odužili 13.12. 1991 kad su pod svod svoje dvorane podigli Dennisov dres, gdje æe zauvijek visjeti zajedno sa ostalim legendama najtrofejnijeg kluba.

I nakon završetka igraèkih dana, D.J. je ostao uz košarku. Od 1993  do 1997 bio je pomoæni trener u Celticsima, dok je prošle godine nakratko vodio LA Clipperse. Clippersi su bili skupina talentiranih, no košarkaški neobrazovanih klinaca koji su mogli skoèiti do vrha dvorane ali nisu znali osnove ove plemenite igre. Dennis kaže da mu je nakon poèetnih teškoæa puno pomogla satelitska televizija. Naime, u Americi postoji ESPN Classic Chanell koji emitira velike utakmice iz NBA povijesti.

Klinci poput Dariusa Milesa, Correya Maggettea i Quentina Richardsona ispoèetka nisu obraæali puno pažnje na savjete ovog prekaljenog borca koji je u NBA prošao sve. Nisu tako dugo dok nisu vidjeli na TV kakva je igraèina njihov trener bio. «Nakon što su me vidjeli na TV sutradan su me obasuli pitanjima o mojim igraèkim danima, o velikoj ekipi Celticsa. Zaista, Classic Chanell moje je ponajjaèe oružje kao treneru». No u upravi Clippers zakljuèili su da ne trebaju njegovo znanje i iskustvo i danas je Dennis Johnson glavni trener u nižoj ligi NBDL u Floridi. Èeka novi angažman i nadamo se da neæe dugo èekati jer najinteligentniji igraè s kojim je Bird ikad igrao zaslužuje biti NBA trener

OSOBNI KARTON:
Ime: Dennis
Prezime: Johnson
Pozicija: braniè
Roðen: 18. rujan 1954. Campton (California)
Visina: 193 cm
Težina: 91 kg
Sveuèilište: Harbor J.C., Pepperdine
NBA draft: 29. izbor u drugom krugu 1976. (Seattle Supersonics)

Latest Posts

NE PROPUSTITE