Friday, May 3, 2024

ZADNJE OBJAVE

Dennis Rodman: Jedan od najvećih košarkaških genijalaca

Dennis Rodman se bez ikakve sumnje može smatrati najboljim “skakačem” u povijesti košarke. On je imao nevjerojatnu vještinu pod koševima, gdje se unatoč manjku visine (201 centimetar) uvijek uspio izboriti za odličnu poziciju i u konačnoj fazi za napadački ili obrambeni skok.

Nevjerojatna je činjenica da je “Rodzilla” od NBA sezone 1991/1992 do sezone 1997/1998 u prosjeku imao čak 16,72 skoka po utakmici, a ukupno u odigranih 911 NBA utakmica odličnu brojku od 13,1 skoka po utakmici. Dennis je bio brutalna “mašina” za skupljanje skokova. Detaljnije možete pogledati na linku koji se nalazi ispod.

STATISTIKA NBA KARIJERE: https://www.basketball-reference.com/players/r/rodmade01.html

No, suprotno uvriježenom mišljenju, Rodman nije bio samo košarkaš koji skuplja skokove. Također je bio jedan od najpametnijih NBA igrača, budući da je uložio puno truda intelektualno gledano. Otišao je toliko daleko, da je proučavao koliko se puta lopta okrenula u zraku prije nego što je pala na obruč, tako da bi mogao procijeniti gdje će se odbiti kako bi “uzeo” skok.

Rodman je znao i prihvatio svoju ulogu. Znao je da je njegova uloga na parketu u najvećoj mjeri dobra igra u obrani, a to je ispunio proučavanjem svih sitnica koje su mu mogle pružiti prednost, uključujući i saznanje gdje lopta treba odskočiti ovisno o tome gdje je pogodila obruč ili tablu.

Prošle godine je u dokumentarcu “The Last Dance” rekao kako je proučavao kako različiti kut pojedinog šuta utječe na putanju lopte. Rodman je išao toliko daleko da je zatražio od prijatelja da šutiraju na različita mjesta na obruču ili tabli, kako bi on mogao naučiti kuda lopta ide nakon toga:

Morao sam reagirati. Puno sam učio o kutu šuta različitih NBA igrača. Proučio sam šut Larryja Birda, Magica Johnsona, Michaela Jordana i mnogih drugih te sam se pravovremeno smjestio ondje gdje će se lopta odbiti, rekao je Rodman tijekom intervjua.

Ako ovakva izjava dolazi od takvog ekscentričnog čovjeka kao što je Rodzilla, možda mislite da govori sve to zbog predstave, ali statistike ne lažu. Predvodio je ligu u skokovima 7 godina zaredom, a u posljednjih 10 sezona u karijeri prosječno je imao preko 11.3 skokova, uključujući i dvije sezone s preko 18 skokova po utakmici (18,7 i 18,3).

Rodman je kao što smo iznad već spomenuli NBA karijeru završio s nevjerojatnim prosjekom od 13,1 skokova po utakmici, iako je bio visok “tek” 201 cm, no unatoč tome je jedan od najdominantnijih košarkaša u povijesti.

Latest Posts

NE PROPUSTITE