Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

Dennis Rodman

Jedan od najboljih skakaèa i obrambenih igraèa u NBA povijesti Dennis Rodman bio je sluèaj za psihijatra. Toliko je nepodopština izveo da mu nijedan drugi NBA košarkaš nije ni blizu. Iako ga ljudi više pamte po dogaðajima izvan terena Dennis je imao sjajnu NBA karijeru.

Rodmanova prièa tipièan je primjer ostvarenja amerièkog sna. On je u životu ostvario više nego što je itko od njega ikada oèekivao. Do 21 godine nije igrao košarku i znao se vucarati po šoping centrima igrajuæi igrice. Dennis Keith Rodman, kako mu je puno ime, roðen je 13. svibnja 1961. u Trentonu u saveznoj državi New Jersey. Otac Philander napustio je obitelj kada su Dennisu bile tri godine. On i njegove dvije mlaðe sestre Debra i Kim odrastali su uz majku Shirley u sirotinjskoj, veoma opasnoj èetvrti Dallasa kamo su preselili 1965. Odrastajuæi u Dallasu dobio je nadimak Crv zbog naèina na koji se uvijao igrajuæi fliper. U srednjoj školi South Oak Cliff u Dallasu nije igrao košarku. Kratko vrijeme je bio u košarkaškoj momèadi, ali kako je stalno grijao klupu napustio je košarkašku momèad. Nakon što je završio srednju školu neko vrijeme je radio kao noæni èuvar na aerodromu u Dallasu. Kao dvadesetogodišnjak proveo je jednu noæ u zatvoru zbog kraðe satova iz aerodromske trgovine. Izmeðu 19 i 20 godine narastao je za dvadesetak centimetara. Kada je imao 21 godinu Cooke County Junior College (viša škola kod nas) mu je ponudio stipendiju. Nakon samo jednog semestra i odigranih 16 utakmica napustio je školu i bio prepušten ulici. U tih 16 utakmica imao je prosjek od 17,6 koševa i 13,3 skoka. Pomoæni trener sveuèilišta Southeastern Oklahoma State iz NAIA lige vidio je Rodmanovu igru i mislio je da bi moglo biti nešto od njega. Rodman je u tri godine na tom sveuèilištu imao prosjek od 25,7 koševa i 15,7 skokova.

27. izbor drafta 1986.

Rodmana su u drugoj rundi NBA drafta 1986. izabrali Detroit Pistonsi kao 27 izbor. Sa 25 i pol godina odigrao je prvu NBA utakmicu. Njegov prvi trener u Detroitu Chuck Daly rekao je da je Rodmanov poèetak u Pistonsima bio prilièno razoèaravajuæi, ali da se ubrzo pribrao te našao mjesto pod NBA suncem tako što se fokusirao na igranje obrane i na skokove. Da bi ispunio ciljeve kao igraè, Rodman se oslanjao na prirodnu hiperaktivnost koja je bila idealna za njegov stil igranja.

“Moji prijatelji su znali da sam hiperaktivan, zaista hiperaktivan”, rekao je o svojim danima odrastajuæi u Dallasu. “Oni su znali da se neæu smiriti, da ne bih spavao. A sad jednostavno fokusiram energiju na nešto što volim raditi. Igram košarku, izaðem na teren, zabavljam se i uživam.”

Daly je uvjerio Rodmana da tu hiperaktivnost iskoristi kako bi postao specijalist za skokove te sjajan obrambeni igraè. Zabijanje koševa je prepustio drugima, iako je u drugoj sezoni imao najviši prosjek koševa u karijeri (11,6). Bio je dovoljno brz da èuva beka šutera ili nisko krilo. Dovoljno motiviran da igra na poziciji krilnog centra. Èak i dovoljno èvrst da èuva neke centre. Bio je itekako važan igraè Pistonsa u osvajanju prva dva NBA naslova u povijesti kluba (1989. i 1990.). Kada su Bullsi napokon dobili Pistonse u finalu Istoka 1991. bio je to poèetak kraja šampionske ekipe Pistonsa. Oni su se plasirali u playoff 1992., ali nakon toga otišao je Rodmanov omiljeni trener Chuck Daly u New Jersey Netse. Rodman je od svih trenera najviše cijenio upravo Dalya, koji je preminuo u svibnju pretprošle godine. Rodman je Dalyja zvao ‘Bog’ i gledao na njega kao na oèinsku figuru. Rodman je ignorirao novog trenera Detroita Rona Rothsteina, kasnio na treninge, a nekad ne bi ni došao. Imao je i privatnih problema, prolazio je kroz muèan razvod s prvom ženom Annie. Pistonsi se 1993. nisu ni plasirali u playoff. U proljeæe 1993. Dennis je razmišljao o najgorem. Sjedio je u kamionetu ispred dvorane Pistonsa i držao napunjenu pušku u krilu razmišljajuæi o samoubojstvu. Sreæom, nije povukao otponac. Ali tad je odluèio postati drugaèija osoba.

“Osjeæao sam se kao èovjek kojem je jedna osoba unutar njega, a jedna izvan. Onaj izvana bio je dobro i nije previše brinuo pa sam došao na ideju. Zašto ne ubiti onoga iznutra i pustiti druge da žive. Tada sam upucao varalicu, ubio sam Dennisa Rodmana koji je htio pristati biti sve ono što su drugi od njega oèekivali.”

Bojenje kose

U listopadu 1993. Pistonsi su mijenjali Rodmana u San Antonio Spurse za Seana Elliotta i Davida Wooda. Upravo u San Antoniju Rodman je poèeo nositi žensku odjeæu, bojati kosu, stavljati mnogobrojne tetovaže i body piercinge. Za Spurse je odigrao dvije sezone koje neæe pamtiti po dobrom. Nakon debakla Spursa u doigravanju 1995. gdje je Rodman bio više zainteresiran za vezu s pjevaèicom Madonnom nego u svoje suigraèe i momèad, bilo je oèito da za Rodmana više nema mjesta u San Antoniu. U San Antoniu je takoðer znao propuštati treninge ili bi veoma kasno dolazio na njih, ili bi došao na trening s mnogo zlatnine na sebi. U Rodmanovoj drugoj sezoni sa Spursima kao da je pokušavao postaviti rekord u kaznama. Za vrijeme playoffa 1995. kada su Spursi bili u prilici igrati i NBA finale, ne samo da se otuðio od suigraèa, nego je i dobio skupe tehnièke pogreške u kljuènim trenucima te je èak i suspendiran za kljuènu petu utakmicu. U to vrijeme vozarao se s Madonnom po gradu u limuzini. Sukobio se s èelnicima Spursa i s nekim igraèima, posebice s najboljim igraèem Spursa Davidom Robinsonom.

Rodmana je u momèadi želio vidjeti i tadašnji generalni menadžer i trener Milwaukee Bucksa Mike Dunleavy. Prièa se da je glavni razlog zašto je Rodman bio toliko problematièan u San Antoniu taj da mu je jedan od vlasnika Spursa obeæao veliki ugovor, ali je momèad onda promijenila vlasnika, a novi nisu ispoštovali taj usmeni dogovor. San Antonio je bio zainteresiran za zamjenu s Bucksima. Dunleavy je doputovao kako bi se sastao s Rodmanom. Svjestan Rodmanovih samouništavalaèkih moguænosti, Dunleavy mu je ponudio intrigantan ugovor pun bonusa. Platit æe mu 1000 dolara za svaki koš, za svaki skok te za svaku odigranu minutu. To bi znaèilo da je mogao zaraditi oko 5 milijuna dolara godišnje što ne bi bilo loše za igraèa èija je tadašnja plaæa bila oko 2 milijuna. Rodman je bio zadovoljan tom ponudom.

Bullsi žele Rodmana

Ali ubrzo su se u igru ukljuèili i Chicago Bullsi. Ako se ijedna NBA momèad mogla nositi s temperamentnim Rodmanovim ponašanjem, bili su to Chicago Bullsi èiji je trener Phil Jackson znao izaæi na kraj s problematiènim igraèima. Tadašnji generalni menadžer Bullsa Jerry Krause pitao je Phila Jacksona što misli o dolasku Rodmana, a Jackson je mudro odgovorio da to nije samo trenerska odluka nego i momèadska odluka. Jackson je razgovarao s Jordanom i Pippenom i njima se svidjela ideja o dolasku Rodmana, Jordanu èak i više nego Pippenu. Jackson se konzultirao i s Chuckom Dalyjem, bivšim Rodmanovim trenerom iz Detroita. Rodman je u Chicago Bullse stigao poèetkom desetog mjeseca, 2. listopada 1995. Spursi su ga mijenjali u zamjenu za Willa Perduea. Bullsima je pomogao da osvoje tri naslova NBA prvaka (1996., 1997., 1998.) i da nije bilo Rodmana koji je fantastièno igrao obranu te skupljao skokove, teško da bi Bullsi uspjeli osvojiti ta tri naslova. Najveæi incident u Bullsima imao je 1997. kada je na utakmici Minnesote i Chicaga namjerno udario snimatelja Eugenea Amosa nogom u prepone. Zbog tog incidenta suspendiran je na 11 utakmica. Tada su pitali i tadašnjeg amerièkog predsjednika Billa Clintona što misli o tome. “Siguran sam da on u srcu žali zbog tog. Ja sam veliki Rodmanov fan”, rekao je Clinton.

Nakon raspada šampionske momèadi Bullsa 1998. Rodman je postao slobodan igraè. U veljaèi 1999. potpisao je za Los Angeles Lakerse za koje je odigrao 23 utakmice nakon èega je otpušten. Sezona 1999/00. bila mu je posljednja, odigrao je 12 utakmica za Dallas Maverickse nakon èega se umirovio. NBA karijeru želio je okonèati striptizom, ali komesaru NBA lige Davidu Sternu nije se svidjela ideja golog Rodmana u posljednjoj NBA utakmici pa Rodman to nije ni pokušavao, iako je to najavio u jednoj od svojih autobiografskih knjiga.

Rodman u karijeri ima pet NBA naslova, i tek dva All-Star nastupa. Ali trebao je igrati All-Star utakmicu dok je bio u Chicago Bullsima. Meðutim, zbog njegovog bizarnog ponašanja treneri ga nisu željeli izabrati. Rodmanov prosjek koševa u karijeri je tek 7,3 uz 13,1 skok u 911 utakmica. Sedam puta zaredom biran je u najbolju obrambenu petorku lige, dvaput je bio najbolji obrambeni igraè. Zabijanje koševa ga nikad nije zanimalo, a njegov osjeæaj za skok bio je savršen, kao da je znao gdje æe se lopta odbiti, imao je rijetko viðen tajming za skokove. Bio je sjajan u napadaèkim skokovima. Ima sedam uzastopnih naslova najboljeg skakaèa lige. To nije uspjelo ni Billu Russellu kao ni Wiltu Chamberlainu. Jedino Wilt ima više naslova najboljeg skakaèa lige (11). Zapravo je nevjerojatno da je u 90-ima 201 cm visoki Rodman u tih sedam sezona u kojima je bio najbolji skakaè lige imao ove nevjerojatne brojke: 1992. imao je prosjek od 18,7 skokova, 1993. 18,3 skoka, 1994. 17,3 skoka, 1995. 16,8 skokova, 1996. 14,9 skokova, 1997. 16,1 skok i 1998. 15,0 skokova! Posljednji naslov najboljeg skakaèa lige osvojio je kao 37-godišnjak.

Dennisove ludorije

Dugaèak je popis svih ludorija koje je Rodman napravio. Spomenut æemo samo neke. Bježao je pred bikovima u Pamploni, pojavio se u britanskom celebrity Big brotheru, jednom prilikom dok je igrao za Spurse za naslovnicu uglednog tjednika Sports Illustrated slikao se u uskim prekratkim kožnim hlaèicama s papagajem koji mu je bio na desnoj ruci, s pseæom ogrlicom oko vrata te sa ženskim korzetom. Naslovnicu je krasio tekst naziva ‘Rare bird’ (Rijetka ptica). Godine 1996. je na promociju svoje druge autobiografske knjige naziva ‘Bad as I wanna be’ (Loš koliko to želim biti) u New Yorku došao kao mladenka, odjeven u vjenèanicu i periku. 2005., na promociju posljednje knjige imena ‘I should be dead by now’ (Veæ sam odavno trebao biti mrtav) došao je u lijesu. To može uèiniti samo Rodman. Tada je rekao: “S obzirom što mi se sve dogodilo u posljednjih deset godina, ja sam uistinu veæ trebao biti mrtav. Ponašao sam se suludo, išao na divlje tulume. Da sam, uz toliko popijena alkohola, uzimao drogu, danas bih sigurno bio mrtav. Blizu smrti bio sam barem 50 puta. Skakao sam sa zgrade, u automobilu sa stijene. Bio sam u spavaæim sobama sa ženama koje su u moj krevet ulazile s noževima i pištoljima.”

Dennis Rodman bio je nepredvidljiv kao uragan i voljeli ga ili mrzili on je na neki naèin bio marketinški promotor NBA lige i jedan od najprepoznatljivijih košarkaša u povijesti.

Shaquille O’Neal i Dennis Rodman imaju jednu zajednièku karakteristiku, a to je da su obojica veoma djetinjasti. Shaq nije napravio ni približno toliko gluposti kao Rodman, ali on je uvijek spreman na šalu.

U finalu Istoka 1996. trener Bullsa je na Shaqa postavio Rodmana, koji je odigrao jako dobru obranu na njemu. 1998/99. Rodman i Shaq su nakratko bili suigraèi u Lakersima.

Osobni karton

Ime: Dennis
Prezime: Rodman
Roðen: 13.5.1961. u Trentonu, New Jersey
Nadimak: Worm (crv)
Pozicija: Krilni centar
Visina/težina:201 cm/103 kg
Srednja Škola: South Oak Cliff, Dallas
Sveuèilište: Southeastern Oklahoma State
Draft: 27. izbor druge runde 1986 (Detroit Pistons)

Statistika

Nagrade i priznanja:

Nba naslovi: 5 (1989., 1990., 1996., 1997., 1998.)
Treæa NBA petorka: 2 (1992., 1995)
Prva obrambena NBA petorka: 7 (1989., 1990., 1991., 1992., 1993., 1995., 1996.)
Druga obrambena NBA petorka: 1 (1994.)
Obrambeni igraè godine: 2 (1990., 1991.)
All-Star nastupi: 2 (1990., 1992.)

Latest Posts

NE PROPUSTITE