Thursday, April 25, 2024

ZADNJE OBJAVE

Dennis the Menace

Jedan od najekstravagantnijih i najluđih igrača u povijesti lige je rođen 13. svibnja 1961. godine u glavnom gradu New Jerseya, Trentonu. The Worm. Dennis the Menace. Dennis Keith Rodman.

Bio je proizvod nestabilnosti u kući. Rano u njegovom životu, njegov otac, Philander, je napustio svoju ženu, Shirley, i njegovu mladu obitelj, koja je uključivala Dennisa i dvije mlađe sestre. Nakon toga, obitelj se preselila u Dallas, u jedan od siromašnijih dijelova grada, Oak Cliff, te je tamo dobio nadimak „Crv“ zbog načina na koji se uvijao igrajući fliper. Njihova majka je uzimala bilo kakav posao koji bi joj se našao na putu, vodila je borbu tako da bi njezina djeca imala što obući i biti sita. Rodman je bio stidljivo i povučeno dijete, ali na to je utjecala i njegova majka tako što je više pažnje posvećivala njegovim sestrama. Nije smatran kao atleta, već kao netalentiranim za bilo koji sport,a bio je svega 168cm visok, prenizak za većinu srednjoškolaca. Izbačen je bio iz nogometnog tima, a kasnije je i napustio košarkaški tim jer nije dobivao puno prostora, premalo vremena je provodio na parketima. Sam je bio i rekao da ima poteškoća ubaciti polaganje. Nakon što je završio srednju školu, budućnost mu je bila neizvjesna, te je tražio poslove gdje god je mogao. Bio je domar na aerodromu u Dallasu, a u slobodno vrijeme moglo ga se vidjeti na lokalnim košarkaškim terenima gdje je bio sila. Nedugo nakon završetka srednje škole je naglo porastao i njegov obiteljski prijatelj ga je preporučio jednom glavnom treneru na malom, dvogodišnjem sveučilištu u Gainesvilleu. Dennis je pristao i bio je odličan na parketima, ali ubrzo je bio izbačen iz ekipe jer nije mogao ispuniti zahtjeve. Zahvaljujući sportskoj stipendiji, Rodman se prebacio u NAIA školu u Oklahomi (NAIA je drugorazredno takmičenje, ispod NCAA). Tu je proveo tri godine i u svakoj je bio proglašen za jednog od najboljih igrača, te je u prosjeku bilježio 25,7 poena i 15,7 skokova po utakmici. Zbog odličnih partija koje je pružao, pozvan je na turnir u Portsmouthu. Bio je MVP turnira i zapao je za oko Detroit Pistonsima.

NBA karijera

U trećoj rundi drafta 1986. godine, Pistonsi kao trećeg picka biraju Dennisa, te se pridružuje ekipi poznatoj pod nadimkom – Bad Boys. Odmah prve sezone svoje karijere, Rodman s Pistonsima stiže do finala konferencije, protiv rivala, Boston Celticsa. U ovoj seriji od sedam utakmica bolji su bili Celticsi, a u centar pozornosti ga je gurnula izjava u kojoj je rekao da je Larry Bird precijenjen igrač, te da ga smatraju najboljim samo zato što je bijelac. Nakon te izjave, dobio je jako puno kritika na bazi rasizma, a i njegova djevojka je bila bjelkinja. Sljedeće sezone je gotovo udvostručio svoje brojke i u prosjeku je bilježio 11,6 poena i 8,7 skokova, a startao je u 32 utakmice. Ovaj puta Pistonsi su lagano prošetali do finala, a u seriji sa sedam utakmica protiv Lakersa su izgubili, iako su imali prednost s 3-2 u pobjedama. Pred kraj druge sezone, Dennis je prvi puta postao otac i dobio je kćerku. I sljedeće sezone, Rodman je u većini utakmica igrao s klupe, ali i u takvim situacijama, njegova obrana se isticala i dobivala pažnju, pa je tako na kraju sezone izabran u najbolju defanzivnu petorku. Pod vodstvom Chucka Dalyja, lagano su se prošetali do finala, gdje su ih opet čekali Lakersi, ali ovaj puta Pistonsi dobivaju seriju i Dennis osvaja svoj prvi prsten.

Sljedeće sezone, potez Pistonsa je Dennisu otvorio vrata jer je Detroit ostao bez Ricka Mahorna i u ekipi su se svi plašili kako ga nitko neće moći zamijeniti. Ali, Rodmanu su povećali minutažu, a on im je odgovorio tako što je bio odličan u obrani, te je na kraju sezone prvi puta osvojio nagradu najboljeg defanzivca lige. Ponovno su došli do finala gdje su ih čekali Blazersi, ali Dennis se ozlijedio. Ipak, Blazersi nisu dorasli Bad Boysima, pa su bez Rodmana, Pistonsi osvojili i svoju drugu uzastopnu titulu. Tek sljedeće sezone (’90/’91) Rodman je potpuno preuzeo ulogu startera i od 82 utakmice, startao je u 77, a prosječno je bilježio 8,2 poena i 12,5 skokova. U obrani je bio još bolji, pa su ga tako mnogi hvalili kako je mogao zaustaviti bilo kojeg igrača u ligi, nebitno o kojoj se poziciji radi. Rodman po drugi puta zaredom osvaja titulu najboljeg defanzivca lige. Ipak, ove sezone, u finalu konferencije gube od Michael Jordana i Bullsa, koji su na kraju uzeli prsten. Sljedeće sezone (’91/’92) Dennis postaje najbolji skakač lige i bilježio je čak 18,7 skokova u prosjeku, a imao je 1530 ukupno skokova te sezone. Jedini igrač koji je uspio sakupiti više skokova u sezoni je bio Wilt Chamberlain, koji je imao ukupno 1572 skoka. Iste sezone, Rodman je postavio svoj rekord tako što je sakupio 34 skoka u jednoj utakmici. Ove sezone, izbačeni su u prvoj rundi doigravanja od New York Knicksa. 1992/1993 sezone, ujedno i posljednja u dresu Pistonsa mu je bila i najteža jer je trener Pistonsa, Chuck, dao ostavku, a za Rodmana je to bio težak udarac jer ga je volio poput oca. Dennis je zbog toga propustio cijelu predsezonu i kažnjen je sa 68 tisuća dolara. Osim toga, on i majka njegovog djeteta su se razveli.

dennis-rodman

U veljači 1993. godine Dennis je pronađen u snu u svom automobilu s napunjenim pištoljem, a par godina poslije je u svojoj knjizi priznao da je te noći razmišljao o samoubojstvu, ali je doživio prosvjetljenje. „Umjesto samoubojstva sam odlučio živjeti svoj život na način kakav ja želim i biti ću sretan zbog toga“.

Iako je imao još tri godine ugovora s Pistonsima, Rodman je zatražio trade, te je u listopadu’93. godine završio u San Antonio Spursima, a nakon što je došao u Texas, krenuo je show. Skratio je kosu, ofarbao je u plavu boju i polako privlačio pažnju na sebe, osim košarkaškim potezima. Svoju kosu je farbao u boju koja god mu je pala na pamet (zelena, plava, ljubičasta, pa nekada i u više boja), a počeli su se dešavati incidenti, izvan i na terenu. Počeo je glavom udarati igrače, a izvan tereta je bio uveliko medijski popraćen zbog Maddone. Samo je jedan čovjek mogao doprijeti do Dennisa, a to je bio rezervni centar Spursa, Jack Haley jer se on jedini nije čudio njegovim potezima, pa su čak zajedno išli u gay klubove. Imali su 55 pobjeda, ali su u prvom krugu doigravanja izbačeni od Jazza. Sljedeću sezone je također počeo kao i prošlu. Zbog svađa s upravom propustio je prvih 19 utakmica, ali nakon što se vratio na parkete, ozlijedio je rame jer je pao s motora. Te sezone je odigrao „samo“ 49 utakmica, ali ipak po četvrti puta zaredom osvaja nagradu za najbolje skakača lige, a u doigravanju su zaustavljeni od Houston Rocketsa u finalu konferencije, te je kasnije Houston i osvojio prsten.

Sljedeće sezone, ’95/’96 je Rodman završio u Chicago Bullsima i ta se sezone pamti kao jedna od najboljih jer su Bullsi ostvarili 72 pobjede uz 10 izgubljenih utakmica, što i taj rekord danas stoji. Tada je imao 34 godine i mnogi ljudi su osporavali ovakav potez uprave Bullsa, ali ipak, Dennis se brzo navikao na sistem Jacksona, no bez incidenata se nije moglo. Nastavio je udarati glavom svakoga tko ga je iznervirao, a u ožujku 1996. godine je suspendiran na šest utakmica zbog udaranja sudca. U finalu su pobijedili Seattle SuperSonicse i tako Rodman osvaja treći prsten, te izjednačio je rekord po broju defanzivnih skokova u dva navrata, u utakmici broj dva i šest. Nakon osvojenog prstena Bullsa, George Karl, tadašnji trener Seattlea je izjavio : „Dennis je najzaslužniji za titulu Bullsa, a ne Jordan“. Sljedeću sezonu, Rodman ponovno osvaja nagradu najboljeg skakača lige, ali je i suspendiran na 11 utakmica, te je moram platiti 200 tisuća dolara kamermanu jer ga je udario u međunožje.

dennis--rodman

Osjetio se mali pad u igri Rodmana, pogotovo u finalu kada je imao problema jer nije mogao zaustaviti Karla Malonea, ali ipak su na kraju Bullsi seriji dobili s 4-2, te Dennis osvaja četvrti prsten, a Bullsi drugi uzastopno. Iduće sezone, ujedno i zadnje u dresu Bullsa osvaja sedmi puta uzastopno nagradu za najboljeg skakača lige, a ponovno u finalu playoffa igraju protiv Jazza, ali je ovaj puta Dennis odigrao odličnu obranu na Maloneu. Izvan terena je bio i dalje uveliko medijski popraćen, a najviše će biti zapamćen po potezu kada je prije treće utakmice finala propustio trening jer se pridružio Hulku Hoganu u hrvačkom meču, ali to nije ostavljalo nikakav trag na Rodmanu. Uz odlične partije pružene u obrani, Bullsi osvajaju treći uzastopni naslov, a Dennis peti prsten. Jordan je nakon utakmice izjavio: „Nikada neću skužiti ovog momka (Rodmana), a neću ni pokušavati. Jedan dan je na hrvanju, a drugi glavi obrambeni igrač. Naučili smo živjeti s time, a da ne preispitujemo njegove odluke, jer je on uvijek spreman igrati košarku, pogotovo u trenucima kada je to najbitnije“. Nakon posljednjeg prstena, Rodman napušta Bullse, ali se ne zadržava dugo u ligi. Odigrao je još dvije sezone, ali ukupno 35 utakmica u Los Angeles Lakersima i Dallas Mavericksima.

Rodmanove ludosti

Nakon što je završio NBA karijeru, nije završio svoju pustolovinu. U nekoliko sljedećih godina, Rodman kreće na „put oko svijeta“. Bio je u Vatikanu, posjetio je Sjevernu Koreju i sprijateljio se s Kim Jong-Unom, bio je u Velikoj Britaniji, Finskoj, pa čak i na Filipinima, obećao je Kimu da će pomoći oko treninga nacionalnog košarkaškog tima i reprezentaciji. Njegov dom u Los Angelesu je prijavljen više od 70 puta zbog glasnih tuluma, bježao je pred bikovima u Pamploni, pojavio se u britanskom Big Brotheru, nosio je karmin na usnama. U Las Vegasu je zaposlenicu hotela udario po stražnjici i svoje tijelo trljao o njeno, u Sjevernoj Koreji je u hotelu zbog alkohola gubio svijest, povraćao po hodnicima i sobi, urinirao gdje god je stigao, uhićen jer nije platio hotelski račun, imao spolni odnos za vrijeme intervjua u Miamiju. Za vrijeme igranja u Dallasu, u jednoj utakmici je dobio tehničku zbog toga što je sjeo na parket, a tijekom izlaska s terena je skinuo svoj dres i poklonio fanu u publici. Kako može netko tako ogroman, bizaran i ružan oženiti komad poput Carmen Electra? Nitko nije bio bolji komad od Carmen 90-tih godina, a ona je ponosno obavijestila svoje roditelje da će se udati za Bad Boya. Nažalost, brak je trajao sam četiri mjeseca, što je ipak više nego u većini celebrity brakova danas. Pokušao se čak vratiti na parkete u 45 godini, ali nije uspio. Uostalom, kome bi to pošlo za rukom? Jel možete vjerovati da se proglasio biseksualcem i oženio sam sebe, te, naravno, pojavio se u vjenčanici. Svi znamo da je Dennis volio tulumariti, ali na Hamptonsu 2010. godine, nosio je bežični mikrofon i kako se napio zaboravio ga je isključiti, te za vrijeme spolnog odnosa su se mogli čuti zvukovi.

Proveo je 14 sezona u NBA ligi, osvojio pet prstena, dva puta izabran za All-Star utakmicu, dva puta All-NBA treća petorka, sedam puta NBA All-Defensive prva petorka, dva puta obrambeni igrač godine i sedam puta uzastopno najbolji skakač lige. Ukupno je postigao 6683 poena, ostvario 11954 skokova, od toga 4329 napadačkih i 7625 obrambenih, imao 1600 asistencija, 611 ukradenih lopti, a 1484 izgubljenih te 531 blokadu. Njegov dres s brojem 10, 2011. godine je umirovljen od strane Pistonsa. Iste godine je primljen u košarkašku kući slavnih.

Latest Posts

NE PROPUSTITE