Tuesday, April 16, 2024

ZADNJE OBJAVE

Denver Nuggets

Denver Nuggetsi su prošle sezone skinuli službeni rekord kluba po broju pobjeda u regularnoj sezoni (55-27) te su bili ukupno treća momčad konferencije Zapad iza nedodirljivih San Antonio Spursa i Oklahoma City Thundera.

Bili su najbolji napad lige pomiješan s izuzetnom klupom. Uz sve to, Nuggetsi su imali najbolji domaći omjer lige (38-3), prednost domaćeg terena u prvom krugu doigravanja, ali niti to nije bilo dovoljno za prolaz prve runde. Izgubili su od Golden State Warriorsa 4-2, a jedino opravdanje im je mogla biti ozljeda koljena Danila Gallinarija. U novu sezonu ulaze s dosta promjena na svim pozicijama kluba, od igrača do generalnog menadžera, tako da možemo reći da Nuggetse čeka ulazak u novu eru.

Trenutni roster za sezonu 2013/14:

Darrell Arthur, Wilson Chandler, Kenneth Faried, Evan Fournier, Randy Foye, Danilo Gallinari, Jordan Hamilton, J.J. Hickson, Joffrey Lauvergne, Ty Lawson, JaVale McGee, Andre Miller, Quincy Miller, Timofey Mozgov, Anthony Randolph, Nate Robinson

Došli:

Nate Robinson, J.J. Hickson, Darrell Arthur, Randy Foye

Otišli:

Kosta Koufos, Andre Iguodala, Corey Brewer, Julyan Stone

Denver Nuggetsi, iako s otprilike istom jezgrom igrača, u novu NBA kampanju ulaze s trenerom Brianom Shawom kojem su Nuggetsi prvi klub kojeg će voditi kao glavni trener. George Karl, trener godine u prošloj sezoni, je nakon ispadanja iz prve runde doigravanja dobio otkaz, a kao zamjena je doveden itekako potentni trener koji je prošao školu Phila Jacksona (bit će zanimljivo hoće li Shaw u NBA vratiti poznati triangle napad), a kao pomoćni trener je radio u Indiana Pacersima gdje je odrađivao izvrstan posao.

Osim Karla, klub je napustio i odličan generalni menadžer Masai Ujiri koji je nakon odlaska Carmela Anthonyja iz kluba Denver ostavio na pravom putu. Njega će zamijeniti Tim Connelly koji je tijekom ljetnog odmora povukao par solidnih poteza, ali samo vrijeme će pokazati koliko su uistinu dobri.

Ljeto je u Denveru bilo burno i što se tiče novih akvizicija. Franšizu iz Colorada je pojačao eksplozivni Nate Robinson koji će i ovako talentiranoj napadačkoj momčadi Nuggetsa donijeti novu dimenziju. Osim Robinsona, u klub su dovedeni J.J. Hickson, visoko krilo koji svake večeri može ostvariti double-double brojke, Darrell Arthur koji će pojačati obranu Nuggetsa, te Randy Foye, razigravač koji će na trenutke biti zamjena Tyu Lawsonu, ali može igrati i mjesto beka šutera.

Iz kluba su otišli Andre Iguodala, Corey Brewer i Kosta Koufos. Iguodala je sezonu u Denveru odigrao vrlo dobro s par odličnih all-around utakmica, Corey Brewer je ulogu instant offense igrača odrađivao odlično, dok je Kosta Koufos samo ponekad zablistao na centarskoj poziciji. Denver će najviše izgubiti odlaskom Iguodale, ali i to može biti dvosjekli mač jer je pitanje koliko Nuggetsima i njihovoj obrani može pomoći ”samo” jedan obrambeni specijalist, to je više stvar sistema (Nuggetsi su prošle godine bili prvi napad lige, dok su u obrani bili tek 23. ekipa).

Istina da je granični run’n’gun stil Nuggetsa razlog za ogroman broj primljenih poena, ali s takvom igrom jedan ekstra specijalist u obrani pomoći ne može, što se vidjelo u seriji protiv Warriorsa gdje su u tri playoff utakmice primili preko 110 poena. U napadu jedan vrhunski strijelac može napraviti promjenu (naslov donijeti ne može, ali promjenu da), dok jedan ekstra obrambeni igrač ekipi koja se bazira na napad ne može donijeti puno.

Nuggetsima će startna petorka u novoj sezoni izgledati otprilike ovako: Ty Lawson, Randy Foye, Danilo Gallinari, Kenneth Faried, JaVale McGee. Na prvi pogled ne izgleda loše, ako se tome još pridoda i sada već uobičajena dubina s klupe, onda bi doigravanje ponovno moglo biti realan ishod. Nate Robinson, Evan Fournier (mnogi mu već sada daju nadimak “francuski Ginobili”), Andre Miller, Darrel Arthur, J.J. Hickson, Anthony Randolph i Wilson Chandler vam, ako ste navijač Nuggetsa, davaju itekakav optimizam na ulasku u sezonu.

Kao jedini problem se nameće napadački talent na poziciji centra i visokog krila. Iako su svi igrači Denvera na unutarnjim pozicijama atletske “zvijeri”, a neki od njih i odlični obrambeni igrači, njihova sposobnost da se uklope u napad na postavljenu obranu još nije dokazana. Zato smo mišljenja da će Denver igrati sličan stil košarke kao i prošle sezone, brzi napadi, što više tranzicije i dosta koševa. Većini ljubitelja košarke je to raj za oči, ali pitanje je koliko će s takvim pristupom daleko u doigravanju, ako se u njega uopće plasiraju na vrlo jakom Zapadu.

Na vanjskim pozicijama su napad pojačali Nate Robinson i Randy Foye, dvojac koji će se odlično uklopiti s vođom napada, mladim razigravačem u usponu Tyom Lawsonom, dok će Lawsona mijenjati iskusni lisac Andre Miller, trenutno u ligi jedan od najboljih back-up razigravača. Na poziciji niskog krila se nameće odlična napadačka kombinacija Gallinari – Chandler; pitanje je kada će se Gallinari vratiti u petorku Nuggetsa nakon teške ozljede koljena (potrgani križni ligamenti), ali čim se vrati, donijeti će novu dimenziju Denveru.

Klub koji ima nevjerojatnu dubinu i širinu, a to im u dugoj i napornoj NBA sezoni osigurava borbu za doigravanje, makar se trenutno na Zapadu rađaju neki novi giganti koji će poremetiti stanje. Denver je u ovakvom stadiju ekipa koju je teško mrziti, egoističnog vođu nemaju, igraju timsku košarku prepunu lijepih i atraktivnih poteza i dobili su novog mladog trenera koji bi tu tradiciju trebao nastaviti. Nuggetsi su već 10 godina zaredom ušli u doigravanje, izgleda da bi i 11. godinu mogli ostvariti isti rezultat. San Antonio Spursi, Oklahoma City Thunder, Memphis Grizzliesi, Houston Rocketsi, Golden State Warriorsi i Los Angeles Clippersi bi trebali imati bolji omjer od Denvera, za sve druge ekipe sa Zapada to nije slučaj.

Prognoza: Sedma ili osma pozicija Zapada

Kada se Gallinari vrati na parkete, Denver će biti itekako opasna ekipa koja bi po svemu sudeći trebala upasti u najboljih osam Zapada. U ovom trenutku se mogu naći argumenti za oba ishoda, ali teško da će njihova dubina navijače Denvera ostaviti razočarane. Od Shawa se očekuje mnoštvo kombiniranja s petorkama i pronalazak pobjedničke formule do početka regularne sezone, kvalitetnih igrača mu zasigurno neće faliti.

Latest Posts

NE PROPUSTITE