Tuesday, June 25, 2024

ZADNJE OBJAVE

Denver Nuggets

Izvrsna sezona je iza njih. Najbolja u povijesti franšize. Došli su do finala zapadne konferencije i u njemu stigli do 2-2 protiv Lakersa. Nažalost, više od toga nisu mogli.

Da je netko najavio slièan scenariji na poèetku sezone nakon što su poklonili Marcus Cambya Clippersima ili sredinom sezone dok je kolo vodio Allen Iverson mnogima bi pobjegao smješak, ali … ispalo je da vodstvo Nuggetsa zna jako dobro što radi. Trade Billups-Iverson neki su proglasili jednim od pet najboljih zamjena u povijesti NBA lige. Ja ne bi, možda, išao tako daleko ali definitivno je bila toèka na kojoj se sve prelomilo Denveru prošle sezone. Od bezvoljne, neorganizirane i svatko-za-sebe ekipe dobili smo agresivnu timsku košarku na oba dijela terena. Petorka Chauncey Billups, Dahntay Jones, Carmelo Anthony, Kenyon Martin i Nene Hilario uz veliku podršku klupe i to prvenstveno Andersona, Cartera i J.R. Smitha, jednostavno je gazila sve pred sobom.

Pošto je velika veæina ovih igraèa ostala na okupu, možemo i ove sezone oèekivati isto ako ne i bolje, barem prema najavama trenera George Karla.

Transferi:

Možemo reæi da su se ovoga ljeta u Denveru držali one stare: ekipa koja pobjeðuje se ne mijenja.

Od važnijih igraèa treba sigurno spomenuti odlazak Jonesa u Indianu. Dahntay je jedan od onih koji povremenom pratiocu dogaðanja u NBA ligi ne upadne u oko ali je igraè koji obavi jako mnogo prljavog posla i mnogo puta se pokazalo da bez ovakvih specijalista ekipe teško dolaze do naslova. Njega bi trebali zamijeniti Smith, nakon što odradi kaznu od 7 utakmica, koji se s njime mijenjao na toj poziciji cijelu prošlu sezonu, i prinova Arron Afflalo. Obojica mogu odraditi njegov posao u napadu, vjerojatno èak i bolje od njega, ali teško ga mogu zamijeniti u obrambenim zadacima.

Od ove sezone nema više ni Linasa Kleiza, koji je svoje minute na terenu tražio iza Anthonya. Od ove sezone æemo ovog moænog Litvanca gledati u Olympiakosu. Njega bi trebao zamijeniti agresivni i sa odliènim fizièkim predispozicijama bivši igraè Toronta Joey Graham.

Prinova je i novak Ty Lawson. Ako nastavi sa igrama koje je pokazivao na Ljetnoj ligi, mogao bi biti jedna od ‘kraða’ ovogodišnjeg drafta. Jedno je sigurno: imat æe od koga uèiti. On i Anthony Carter bi se trebali boriti za poziciju drugog razigravaèa.

Kljuèni igraè:

chauncey_billupsOvdje sam mislio napraviti iznimku i odluèiti se za dvojicu ali ako baš moram izabrati onda neka to bude Billups.

Chauncey je motor pokretaè novog Denvera. Baš je on bio taj koji je posložio sve kockice i najzaslužniji je za transformaciju Nuggetsa iz gornje polovice u vrh NBA lige. Roðeni voða sa ogromnim iskustvom i iznimnom košarkaškom inteligencijom. Što se igre tièe, radi se o kompletnom igraèu koji je kroz godine uz sve svoje kvalitete ipak iskoèio u jednoj: igra u napadu u odluèujuæim trenucima i to po moguænosti u doigravanju. Ne zovu ga bez veze Mr. Big Shot. Godine polako i njega stižu (33), ali prema njegovim rijeèima možemo ga oèekivati na ovom nivou još barem 2-3 sezone.

Prednosti i mane:

Njihova najveæa prednost je izbalansiranost na oba kraja terena. To smo vidjeli od njih u drugom dijelu prošle sezone i nema razloga da ne nastave tako i ove. Dolaskom Billupsa rastereæen je Anthony u napadu. Dok je ranije, u pravilu, veæinu situacija morao rješavati sam, sada je drugaèije. Nema više toliko forsiranja jer protivnik ima igraèa više na kojeg mora obratiti posebnu pažnju, a samim time su i pozicije iz kojih Carmelo mora zabijati otvorenije. Kada njima pridodamo još i J.R. Smitha, dobijemo jednu od boljih vanjskih linija u ligi.

Minus su lijeènièki kartoni. Posebno oni Martina i Nenea. Prošla sezona je bila iznimka u njihovim karijerama posljednjih godina. Problem je potencijalno veæi što kvalitetnih rješenja na tim pozicijama Denveru manjka. Anderson je odigrao izvanrednu sezonu, ali sa klupe. Po blokadama u minutama provedenim na terenu je najbolji u ligi ali jedno je ulaziti sa klupe, dok je nešto sasvim drugo biti u poèetnoj petorci. Ostaju još Johan Petro i Malik Allen. Premalo i preriskantno.

Prognoza:

Ukoliko ih zdravlje posluži, borba sa Portlandom za prvaka Northwest divizije. Samim time su u 5-6 ekipa izjednaèenog zapada. Nakon toga sve je moguæe, barem do finala zapada. Tu bi ipak dao prednost Lakersima i Spursima.

Latest Posts

NE PROPUSTITE