Sunday, May 22, 2022

ZADNJE OBJAVE

Denver Nuggets

Izvrsna sezona je iza njih. Najbolja u povijesti franšize. Došli su do finala zapadne konferencije i u njemu stigli do 2-2 protiv Lakersa. Nažalost, više od toga nisu mogli.

- Advertisement -

Da je netko najavio slièan scenariji na poèetku sezone nakon što su poklonili Marcus Cambya Clippersima ili sredinom sezone dok je kolo vodio Allen Iverson mnogima bi pobjegao smješak, ali … ispalo je da vodstvo Nuggetsa zna jako dobro što radi. Trade Billups-Iverson neki su proglasili jednim od pet najboljih zamjena u povijesti NBA lige. Ja ne bi, možda, išao tako daleko ali definitivno je bila toèka na kojoj se sve prelomilo Denveru prošle sezone. Od bezvoljne, neorganizirane i svatko-za-sebe ekipe dobili smo agresivnu timsku košarku na oba dijela terena. Petorka Chauncey Billups, Dahntay Jones, Carmelo Anthony, Kenyon Martin i Nene Hilario uz veliku podršku klupe i to prvenstveno Andersona, Cartera i J.R. Smitha, jednostavno je gazila sve pred sobom.

Pošto je velika veæina ovih igraèa ostala na okupu, možemo i ove sezone oèekivati isto ako ne i bolje, barem prema najavama trenera George Karla.

Transferi:

Možemo reæi da su se ovoga ljeta u Denveru držali one stare: ekipa koja pobjeðuje se ne mijenja.

- Advertisement -

Od važnijih igraèa treba sigurno spomenuti odlazak Jonesa u Indianu. Dahntay je jedan od onih koji povremenom pratiocu dogaðanja u NBA ligi ne upadne u oko ali je igraè koji obavi jako mnogo prljavog posla i mnogo puta se pokazalo da bez ovakvih specijalista ekipe teško dolaze do naslova. Njega bi trebali zamijeniti Smith, nakon što odradi kaznu od 7 utakmica, koji se s njime mijenjao na toj poziciji cijelu prošlu sezonu, i prinova Arron Afflalo. Obojica mogu odraditi njegov posao u napadu, vjerojatno èak i bolje od njega, ali teško ga mogu zamijeniti u obrambenim zadacima.

Od ove sezone nema više ni Linasa Kleiza, koji je svoje minute na terenu tražio iza Anthonya. Od ove sezone æemo ovog moænog Litvanca gledati u Olympiakosu. Njega bi trebao zamijeniti agresivni i sa odliènim fizièkim predispozicijama bivši igraè Toronta Joey Graham.

Prinova je i novak Ty Lawson. Ako nastavi sa igrama koje je pokazivao na Ljetnoj ligi, mogao bi biti jedna od ‘kraða’ ovogodišnjeg drafta. Jedno je sigurno: imat æe od koga uèiti. On i Anthony Carter bi se trebali boriti za poziciju drugog razigravaèa.

Kljuèni igraè:

chauncey_billupsOvdje sam mislio napraviti iznimku i odluèiti se za dvojicu ali ako baš moram izabrati onda neka to bude Billups.

Chauncey je motor pokretaè novog Denvera. Baš je on bio taj koji je posložio sve kockice i najzaslužniji je za transformaciju Nuggetsa iz gornje polovice u vrh NBA lige. Roðeni voða sa ogromnim iskustvom i iznimnom košarkaškom inteligencijom. Što se igre tièe, radi se o kompletnom igraèu koji je kroz godine uz sve svoje kvalitete ipak iskoèio u jednoj: igra u napadu u odluèujuæim trenucima i to po moguænosti u doigravanju. Ne zovu ga bez veze Mr. Big Shot. Godine polako i njega stižu (33), ali prema njegovim rijeèima možemo ga oèekivati na ovom nivou još barem 2-3 sezone.

Prednosti i mane:

Njihova najveæa prednost je izbalansiranost na oba kraja terena. To smo vidjeli od njih u drugom dijelu prošle sezone i nema razloga da ne nastave tako i ove. Dolaskom Billupsa rastereæen je Anthony u napadu. Dok je ranije, u pravilu, veæinu situacija morao rješavati sam, sada je drugaèije. Nema više toliko forsiranja jer protivnik ima igraèa više na kojeg mora obratiti posebnu pažnju, a samim time su i pozicije iz kojih Carmelo mora zabijati otvorenije. Kada njima pridodamo još i J.R. Smitha, dobijemo jednu od boljih vanjskih linija u ligi.

Minus su lijeènièki kartoni. Posebno oni Martina i Nenea. Prošla sezona je bila iznimka u njihovim karijerama posljednjih godina. Problem je potencijalno veæi što kvalitetnih rješenja na tim pozicijama Denveru manjka. Anderson je odigrao izvanrednu sezonu, ali sa klupe. Po blokadama u minutama provedenim na terenu je najbolji u ligi ali jedno je ulaziti sa klupe, dok je nešto sasvim drugo biti u poèetnoj petorci. Ostaju još Johan Petro i Malik Allen. Premalo i preriskantno.

Prognoza:

Ukoliko ih zdravlje posluži, borba sa Portlandom za prvaka Northwest divizije. Samim time su u 5-6 ekipa izjednaèenog zapada. Nakon toga sve je moguæe, barem do finala zapada. Tu bi ipak dao prednost Lakersima i Spursima.

Latest Posts

NE PROPUSTITE