Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

DeRozan nastavlja briljirati, 76ersi napokon pobijedili, Westbrook promašio za pobjedu

Sinoć smo na repertoaru imali osam utakmica, a najviše su se istaknuli trileri u Oklahomi i Oregonu, jordanovski performans DeMara DeRozana pred očima Michaela Jordana lično, te blowout Knicksa uz novu notu genijalnosti trenera Bostona, Brada Stevensa.

Charlotte Hornets – Toronto Raptors (111:113)

DeMar DeRozan je čvrsto odlučio da će ove sezone stvari biti drugačije. Kako drugačije? Za cilj ima da Raptorse postavi na mjesto glavnog konkurenta za prevlast na Istoku.

DeRozanov mentalitet, Straight Outta Compton, omogućava mu da ove sezone radi ono što najbolje zna i to čini bolje nego ikad: šut unutar linije za tri poena. U sinoćnoj pobjedi nad Hornetsima u Charlotteu, ubacio je 34 poena: od toga 14 iz šuta za dva, šest pogođenih slobodnih bacanja i niti jedna trica (šut 0-1).

Od početka sezone, DeRozan je uzeo 13 šuteva za tri i pogodio je dva, u osam utakmica – to je 15,4%. No, ono što je zaista impresivno jeste podatak da je DeMar prvi igrač koji je ubacio 30 ili više poena u sedam od prvih osam utakmica sezone, još od Michaela Jordana iz sezone 1986-87.

Hornetsi su od početka sezone jedno od prijatnih iznenađenja lige, te konkurenti za visok plasman u Istočnoj konferenciji. Do sinoć su bili na diobi prvog mjesta s aktualnim prvacima Cavaliersima, a četa Stevea Clifforda je igrala svoju najbolju košarku. Prema statistici NBA.com, Hornetsi su drugi u ligi po defenzivnom rejtingu, prvi s najmanje izgubljenih lopti, treći u defenzivnom skoku, te drugi po broju dozvoljenih slobodnih bacanja. U suštini, to je statističke potkrijepljena fraza da Hornetsi igraju sjajnu odbranu bez fauliranja, čuvaju loptu, hvataju promašaje i brzo se vraćaju u tranziciji.

Kemba Walker je učinio sve da Hornetse zadrži u igri do posljednjeg napada; ubacio je 24 poena od ukupnih 40,  tijekom serije Charlottea kojom su se vratili iz deficita od 16 poena u drugoj četvrtini, te okrenuli stvari u svoju korist s +10 na početku posljednjeg perioda igre. Pratili su ga Nicolas Batum s veoma dobrom all-around partijom (18 poena, 6 asistencija i 10 skokova) ali i 6 izgubljenih lopti, te Cody Zeller s 12 poena i 7 skokova.

No, DeRozan je stavio tačku na i, uz pomoć još petorice dvoznamenkastih suigrača, uključujući Jonasa Valančiunasa s 12 poena i 8 skokova u povratku nakon ozljede koljena.

Toronto će trebati što veću dubinu postave da održi korak u potjeri za Cavsima i prvim mjestom u Konferenciji.

Washington Wizards – Cleveland Cavaliers (94:105)

Cleveland Cavaliersi pobjedom, nakon posjete Bijeloj Kući, ostaju korak ispred Raptorsa na prvom mjestu Istoka. U Verizon Centeru, Cavsi su publici ponudili djelić onoga što im je prošle sezone donijelo naslov prvaka: ubacili su 14 šuteva za tri poena, jedan manje od broja pokušaja domaće ekipe. Ekipu su s tricama predvodili J.R. Smith (17 poena, šut za tri 5-9) te Kyrie Irving (29 poena, 6 asistencija, šut za tri 4-9), dok je LeBron James ubilježio standardno svestranu partiju s 27 poena, 5 asistencija i 10 skokova.

Povijesni momenti nisu bili rezervirani samo za Charlotte, jer je James trojkom u prvoj četvrtini postao najmlađi košarkaš s ubačenih 27 000 poena u karijeri.  James je to uradio u dobi od 31 godine i 317 dana, a prethodni vlasnik rekorda je nitko drugi no Kobe Bryant s 32 godine i 160 dana.

Wizardi su bez Bradleya Beala pružili anemičnu partiju, a istaknuli su se John Wall s 28 poena i 3 asistencije, te Markieff Morris s 20 poena i 5 skokova.

Boston Celtics – New York Knicks (115:87)

Dvije utakmice iza Cavaliersa se nalaze Boston Celticsi, koji važe za još jednog izazivača aktuelnih prvaka. Izgledali su veoma dobro u uvjerljivoj pobjedi kod kuće nad slabim Knicksima.

Ono što se posebno istaknulo jeste start Marcusa Smarta u prvoj petorci, što je rezultiralo učvršćivanjem nešto slabije obrane i značajnom vjetru u leđa napadu Celticsa (12 poena i 10 asistencija). S loptom u Smartovim rukama, Isaiah Thomas je dobio prostor za poene, što je i učinio: 29 poena za 28 minuta.

Zamjena Tylera Zellera boljim šuterom Kellyjem Olynykom također nije odmogla. Kanađanin je ubacio tri trojke na putu ka utakmici s 19 poena i 7 skokova.

Boston je dobio nenadanu pomoć sudaca, budući da je Carmelo Anthony isključen nakon samo 12 minuta zbog druge tehničke greške, a za to vrijeme je ubacio 12 poena. Njegova supruga je imala što dodati:

Celticsi su trebali jednu utakmicu poput ove za jačanje duha – snažni u obrani, aktivni u napadu (sedam dvoznamenkastih igrača) i sve to bez Ala Horforda i Jaea Crowdera.

Da sve ne bude tužno na strani Knicksa, pobrinula se ekipa s klupe:

U blijedoj predstavi cijele ekipe, istaknuo se Kristaps Porzingis s 14 poena i 6 skokova, te Derrick Rose s 11 poena i 6 asistencija, obojica uz očajan šut iz igre: 5-15 i 3-10.

Philadelphia 76ers – Indiana Pacers (109:105)

Phila je još u srijedu imala priliku za prvu pobjedu, što im je iskliznulo iz ruku u produžecima. No, večeras su dobili svoju osvetu protiv istih protivnika, Indiana Pacersa.

Večeras nisu dozvolili ponavljanje istog scenarija, iako su izvojevali svoje na teži način. Na 25 sekundi do kraja, imali su prednost od pet poena, što su izgubili fauliranjem Monte Ellisa na polaganju i slanjem Paula Georgea na liniju slobodnih bacanja nakon brzo izgubljene lopte.

Joel Embiid je zamalo spriječio produžetke trojkom s distance, ali je to nadoknadio u dodatnih pet minuta: ubacio je posljednjih 5 poena za Sixerse od svojih 25, čemu je dodao 7 skokova i dvije asistencije.

Ovom pobjedom su prekinuli niz od sedam poraza od početka sezone, što je drastičan napredak od nizova od 17 i 18 poraza s početka sezona 2014-15,te 2015-16.

Embiidu su se pridružili Nik Stauskas i Ersan Ilyasova sa po 14 poena, dok su u Pacersima najefikasniji bili već spomenuti George s 26 poena i 9 skokova, te Ellis s 19 poena, 6 skokova i 5 asistencija.

Oklahoma City Thunder – Los Angeles Clippers (108:110)

Bez Thundera, Los Angeles Clippersi bi bila jedina momčad u ligi s omjerom bez mrlje. No, njihov poraz 2. studenog u Staples Centeru od dva poena razlike im je oteo taj epitet.

Clippersi su uzvratili istom mjerom u sinoćnom srazu, a Blake Griffin i Chris Paul su se pokazali kao udarna snaga ekipe: Griffin je ubacio 25 poena i uhvatio 6 skokova, dok je Paul ostvario učinak od 17 poena, 6 skova i 10 asistencija, bez izgubljene lopte. Značajan doprinos s klupe je dao Jamal Crawford, ubacivši 19 poena za 21 minutu igre.

Slab šut u prvoj četvrtini su nadoknadili s 53,1% iz igre u ostala tri perioda. Thunderi su skoro oteli pobjedu taktikom na DeAndre Jordanu koji je promašio 11 slobodnih bacanja u posljednjoj četvrtini.

S druge strane je odličan bio Russell Westbrook, s jednom asistencijom manjka za triple-double (29 poena, 14 skokova i 9 asistencija) te Victor Oladipo s 18 poena uz loš šut (6-18).  Westbrook je imao šut za pobjedu koji je promašio, te time ostavio Clipperse na vrhu lige s omjerom 8-1.

Orlando Magic – Utah Jazz (74:87)

U najneefikasnijoj utakmici večeri, Gordon Hayward je povratnički tjedan krunisao pobjedom nad Magicom u kojoj je dao svoj srdačan doprinos od 20 poena, 8 asistencija i 10 skokova. Hayward, koji će biti slobodan igrač idućeg ljeta, bio je kratak za dvije asistencija od prvog triple-double učinka u svojoj karijeri. Pomoć je imao u Rudyju Gobertu (13 poena i 13 skokova), a ujedno je zabilježio i highlight večeri.

Hayward je u kasnom periodu meča odgovornost prepustio Rodneyu Hoodu, koji je ubacio 8 uzastopnih poena u posljednjem periodu, što je održalo Jazz u vodstvu.

Utah je upisala treću pobjedu u četiri utakmice od povratka prve zvijezde tima, te uz njegovo dobro zdravlje mogu izgledati kao izazivač za mjesto u doigravanju Zapadne konferencije.

Najefikasniji u poraženom taboru su bili Evan Fournier s 21 poenom i po 4 skoka i asistencije, te DJ Augustin s 19 poena i 3 asistencije. Nikola Vučević je upisao partiju za zaborav, ubacivši 4 poena uz 3 asistencije i 7 skokova uz veoma loš šut iz igre (2-12). Damjan Rudež je ubacio jednu trojku, te uhvatio 2 skoka za nešto više od 16 minuta igre.

San Antonio Spurs – Detroit Pistons (96:86)

U suštini, San Antonio Spursi su tim Kawhija Leonarda i LaMarcusa Aldridgea, no sinoć je centralna figura bio Pau Gasol.

Tridesetšestogodišnji Španjolac je porazio trinaest godina mlađeg suparnika Andrea Drummonda, dozvolivši mu 20 poena i 17 skokova (što nije malo), ali je iznudio 6 izgubljenih lopti i uzvratio s 21 poenom, 9 skokova i 6 asistencija.

Spursi su ostatak posla završili po starom receptu – timski. Četvorica su bili dvoznamenkasti, uključujući Manua Ginobilija (koji je obilježio večer ludom trojkom) i Pattyja Millsa sa po 10 poena s klupe. Tony Parker se vratio nakon tri utakmice izbivanja, te pomogao sa sedam poena i četiri asistencije.

Ovom pobjedom su zaustavili iznenađujući niz od tri poraza kod kuće, u godini nakon izjednačavanja NBA rekorda sa samo jednim porazom kao domaćini.

Ovogodišnji Spursi su već debelo iza tempa sezone s rekordnih 67 pobjeda za franšizu, ali s Parkerom i Dannyjem Greenom ponovno u pogodnu, trebali bi biti kandidat za neko od prva četiri mjesta na Zapadu.

U poraženim Pistonsima, osim Drummonda, istaknuli su se Ish Smith i Tobias Harris sa po 12 poena, te 4 i 5 skokova.

Portland Trail Blazers – Sacramento Kings (122:120)

Susret u Oregonu je još jednom postavio pitanje, da li je gore prosuti dvoznamenkasto vodstvo tijekom cijelog meča ili izgubiti minimalnom marginom?

Kingsi su okusili oboje. Dan nakon izgubljene utakmice protiv Lakersa u kojoj su imali prednost od 19 poena, sastali su se s Blazersima gdje su izgubili sa dva poena razlike.

DeMarcus Cousins je vratio Sacramento u igru nakon deficita od 5 poena u posljednjih pola minute regularnog toka, s clutch tricom i polaganjem. U cijelom susretu je ubacio 33 poena, dodao 9 skokova i 3 asistencije, a pomoć je imao u Rudyju Gayu (29 poena, 14 skokova i 3 asistencija) i Darrenu Collisonu (20 poena i 4 asistencije). Ekipe su se izmjenjivale u vodstvu tijekom produžetka, a Blazersi su izašli kao pobjednci na krilima Damiana Lillarda s 36 poena i 7 asistencija, te C.J. McColluma s 31 poenom, 5 asistencija i 4 ukradene lopte.

U uzbudljivoj utakmici, Meyers Leonard nam je priredio trenutak večeri kada je reprezentativca Izraela, Omrija Casspija, vratio u školu košarke.

Cousins i Gay su imali prilike za preuzimanje vodstva u posljednjih 10 sekundi, ali obojica su promašili, ostavivši Kingse na 6 poraza u posljednjih 8 utakmica.

Latest Posts

NE PROPUSTITE