Friday, April 19, 2024

ZADNJE OBJAVE

Deset najboljih predstava protiv New York Knicksa

New York je najveći i jedan od najpoznatijih gradova SAD-a, dom više od 8 milijuna ljudi. To je grad koji krase prepoznatljivi Kip slobode i Times Square, a poznat je i kao grad koji nikada ne spava. To je grad koji je privlačan zbog bezbroj razloga, a jedan od njih su košarka i New York Knicksi.

Iako se Knicksi ne mogu hvaliti s previše naslova prvaka (samo 1970. i 1973.), mogu se pohvaliti s jednom vrlo neobičnom činjenicom. Naime, iz nepoznatog razloga Knicksi su momčad kojoj je gotovo svaki veliki igrač u povijesti NBA lige uspio zabiti više od 40 poena. Iako New York gotovo nikada nije bio “kanta za napucavanje”, nemali broj igrača volio se “iživljavati” na njima, a donosimo vam 10 najboljih predstava u legendarnoj dvorani.

10. Steph Curry

Ne tako davno, 28. veljače 2013. godine, Steph Curry je protiv Knicksa ubilježio svoj career-high s 54 poena, a još je nadodao i 6 skokova, 7 asistencija te 3 ukradene lopte. Imao je nevjerojatan postotak šuta iz igre od 64,3%, a zabivši čak 11 od 13 trica postavio je rekord franšize. Nedostajala mu je jedna trica da izjednači NBA rekord koji drže Kobe Bryant i Donyell Marshall. Iako su Warriorsi tu utakmicu izgubili, Curryjev preformans ostao je zapamćen kao jedan od najboljih u povijesti Golden Statea.

9. Larry Bird

13. svibnja 1984. Larry Bird je u doigravanju protiv Knicksa postigao nevjerojatnih 39 poena, uz 12 skokova i 10 asistencija, ostvarivši tako triple-double učinak. Četiri godine kasnije, Bird je protiv New Yorka zabio 41 poen, od kojih je 32 ubacio samo u prvom poluvremenu. U toj je utakmici imao i 6 skokova, 5 asistencija i 3 ukradene lopte. Sveukupno, Bird je protiv Knicksa čak devet puta u karijeri ostvario triple-double.

8. Jerry West

17. siječnja davne 1962. godine Jerry West je sa svojim Los Angeles Lakersima nadigrao Knickse 129:121, a u toj je utakmici ubacio nevjerojatna 63 poena, što je u to vrijeme bilo najviše za jednog beka. Ovaj uspjeh još impresivnijim čini podatak da je taj dan imao jaku gripu, koju je očito uspio jako dobro prebroditi, a imajte na umu da u to vrijeme trica još nije ni postojala. Prije njega sličan uspjeh su uspjeli napraviti samo Elgin Baylor i Wilt Chamberlain, do kojih ćemo doći u tekstu.

7. Pete Maravich

25. veljače 1977. godine manje raspoložen protiv Knicksa nije bio niti Pete Maravich. Pistol Pete je tada srušio prethodni rekord Westa u broju poena jednog beka te je osigurao svojim New Orleans Jazzima pobjedu 124:107. U toj je utakmici zabio 26 od čak 43 upućena šuta, a s linije slobodnih bacanja zabio je 16/19. Minutu i osamnaest sekundi prije kraja utakmice, Pistol je dobio šestu osobnu i morao je sjesti na klupu, a nakon utakmice je izjavio Mogao sam zabiti i više, ali promašio sam previše lakih šuteva u početku utakmice.” U toj je utakmici imao i 6 asistencija te 6 skokova, a ne moramo ni spominjati da ni tada u ligu još nije uvedena trica (vjerojatno bi zabio puno više da je postojala, budući da je nekoliko šuteva zabio s te udaljenosti).

6. Elgin Baylor

Nakon što je George Mikan otišao u mirovinu, Minneapolis Lakersi nisu baš bili uspješni. Međutim, 1958. u ligu je došao Elgin Baylor i spasio franšizu. On je 15. studenog 1960. godine protiv Knicksa zabio čak 71 poen u pobjedi Lakersa 123:108, uz nevjerojatnih 25 skokova. Te je večeri šutirao 28/48, tj. 15/18 s linije slobodnih bacanja. Međutim, koliko god je bio impresivan njegov nastup, pao je u sjenu nakon dolaska Wilta Chamberlaina, a zašto je tome tako vidjet ćete u daljnjem dijelu teksta. Zanimljiv je podatak da je Baylor bio svjedok Maravichevih 68 poena protiv Knicksa, budući da je te sezone bio trener New Orleansa.

5. Shaquille O’Neal

Shaquille O’Neal se tiho probio do petog mjesta na našoj ljestvici, jer je napravio nešto što je uspjelo samo nekolicini igrača. Ne, nije samo “napunio” Knicske u Gardenu, već je jedan od četiri igrača koji su uspjeli najmanje 5 puta New Yorku zabiti najmanje 40 poena. Najviše je uspio zabiti 19. ožujka 2000. godine, i to 45 poena uz 10 skokova i 3 asistencije, u pobjedi Lakersa 92:85.

4. LeBron James

Jedini razlog zašto se LeBron James nalazi ispred svih ovih legendi jest činjenica da je Knicksima uspio “utrpati” više od 50 poena čak dva puta. Prvi je put to uspio 5. ožujka 2008. godine, kada je u dresu Cleveland Cavaliersa u pobjedi 119:105 ubacio 50 poena uz 8 skokova, 10 asistencija i 4 ukradene lopte. U toj je utakmici šutirao 16/30, uključujući 7/13 za tri poena. James je u toj utakmici postao prvi igrač koji je imao najmanje 50 poena, 10 asistencija i 8 skokova u utakmici, nakon legendarnog Kareema Abdul-Jabbara. Nepunih godinu dana kasnije, izveo je još bolji preformans protiv Knicksa, ostvarivši triple-double s 52 poena, 10 skokova i 11 asistencija, u pobjedi Clevelanda 107:102. Tada je postao prvi igrač koji je ostvario triple-double uz 50+ poena nakon, pogađate, Abdul-Jabbara.

3. Kobe Bryant

Kada smo rekli da je Shaq jedan od četiri igrača koji su uspjeli najmanje 5 puta Knicksima zabiti 40+ poena, jasna je stvar da su preostala tri igrača na prve tri pozicije. Njegov bivši suigrač Kobe Bryant također je to uspio 5 puta, a najviše pamtimo onaj posljednji put, 2. veljače 2008. godine, kada je zabio čak 61 poen. Time je postavio rekord s najviše poena u MSG-u, koji je tek nedavno srušio Carmelo Anthony. Lakersi su slavili 126:117, a Bryantu je to bila 24. utakmica  karijeri s 50+ poena. Iako se u ostalim statističkim podatcima nije proslavio (3 asistencije, 0 skokova), šutirao je iznadprosječnih 19/31, odnosno 20/20 s linije slobodnih bacanja.

2. Michael Jordan

Kakva bi to bila ljestvica bez najboljeg igrača u povijesti košarke? Michael Jordan je u svojoj bogatoj karijeri često žario i palio Knickse. Sama činjenica da je u 31 utakmici u MSG-u sveukupno zabio nevjerojatnih 985 poena (najviše poena gostujućeg igrača u povijesti MSG-a), svrstava ga u vrh ove ljestvice, bez spominjanja ostalih postignuća. Imao je jako puno utakmica protiv Knicksa s 30+ poena, od kojih ćemo spomenuti samo njegovu prvu utakmicu karijere u Gardenu, kada je zabio 33 poena. Jordan je tijekom igranja u NBA ligi New Yorku uspio čak dvadeset puta (!) zabiti više od 40 poena. 1. studenog 1986. godine prvi je put zabio 50 poena, što je protiv Knicksa ponovio još četiri puta! Utakmica u MSG-u koja je fanovima vjerojatno najviše urezana u sjećanju je ona 1995. godine. Jordan se tek vratio iz svoje privremene mirovine, a svoju petu utakmicu igrao je protiv Knicksa te je svima skepticima pokazao zašto mu je ipak mjesto u ligi. Zabio je 55 poena uz šut iz igre 21/37, uključujući i asistenciju za pobjedu 113:111.

1. Wilt Chamberlain

Koliko god Jordanova statistika bila impresivna, jednostavno nismo mogli zanemariti nevjerojatnu, štoviše nerealnu statistiku Wilta Chamberlaina. Dakle, Wilt je u svojoj karijeri čak devet puta uspio zabiti preko 50, od kojih je pet bilo preko 60 poena. Zabio im je 55, 58, u dva navrata 59, zatim 62, dvaput 67, pa 73 i kao šećer na kraju 100 poena, još uvijek aktualni i vjerojatno nesavladivi rekord – sve to samo protiv Knicksa! Kao što smo ranije spomenuli, bacio je u sjenu Baylorov rekord od 71 poena, budući da ga je srušio čak dva puta. Dvije godine nakon Baylorovih 71, Chamberlain je u pobjedi Philadelphije 169:147 ubacio 100 poena, uz šut 36/63 i impresivnih 29/32 slobodnih bacanja, koje i nije naročito dobro izvodio. Kapa do poda.

Spomenimo još i…

Spomenut ćemo još i igrače koji nisu ušli na našu ljestvicu, ali su također natjerali igrače Knicksa da se primaju za glavu. Odličnu utakmicu odigrao je 1965. Rick Barry s 57 poena i 15 skokova, koji je još uvijek najmlađi igrač (21) u povijesti lige kojemu je  to pošlo za rukom. Godine 2006. Allen Iverson zabio je u Gardenu 47 poena uz 9 asistencija, a u veljači ove godine Kevin Durant je zabio 41 poen i bio jednu asistenciju kratak za triple-double. 40 su još zabili Dwyane Wade te Kyrie Irving, a 41 poen Knicksima je zabio i Andrea Bargnani dok je još bio u dresu Raptorsa.

Teško je zaključiti zašto New York i Knicksi oduvijek odgovaraju protivničkim igračima. U većini slučajeva kada su ostavreni svi navedeni rekordi momčad Knicksa nije bila ekipa sa začelja ljestvice i pravo je čudo što su navedeni igrači bili toliko motivirani i raspoloženi. Navijači Knicksa vjerojatno su se bezbroj puta naživcirali, baš kao i Spike Lee, a kako stvari stoje New York bi narednih sezona opet mogao biti savršeno mjesto za stvaranje novih ili rušenje starih rekorda.

Latest Posts

NE PROPUSTITE