Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

Deset najplaćenijih NBA igrača u 2020. godini

Zadnjih dana se nakon prve dvije epizode dokumentarca “Last Dance” protezalo pitanje o zaradi nekolicine igrača u tadašnje vrijeme. Posebno su se autori filma dotaknuli plaće i zarade Scottieja Pippena koji je dugo vremena bio potplaćen, ali je na kraju po pitanju igračke plaće uprihodio više nego Michael Jordan.

Koronavirus znatno utječe na sport, količinu novca u sportu i buduće sponzorske ugovore. Poznati hrvatski košarkaški djelatnici vjeruju da će za oporavak trebati barem dvije do tri godine u europskim okvirima, dok je NBA još uvijek svijet za sebe. Kako u sportskom, tako i u financijskom smislu. Premda je liga trenutno u stand-by modeu, NBA zvijezde su već u 2020. zaradili ogromne svote. Rekli bi čak i veće nego što su proračuni nekih manje razvijenih zemalja.

Najplaćeniji NBA igrači u 2020. godini

Liga je otišla tako daleko po pitanju financija da tzv. bench warmeri i role playeri zarađuju i preko 12 milijuna dolara. Po pitanju rangiranja njihovih uloga može se reći da su definitivno najplaćeniji sportaši u svijetu za svoju kategoriju. Što je tek s onim boljima?

10. Damian Lillard

DameTime je deseti na listi sa 64.2 milijuna vrijednim ugovorom i 20.5 milijuna dolara zarade od sponzora. Svih osam godina karijere Lillard je proveo u dresu Portland TrailBlazersa. Još 2014. potpisao je veliki ugovor s brandom Adidas od kojih će dobiti 100 milijuna dolara kroz deset godina pa se u javnosti pojavio i nadimak DameDollar.

9. Giannis Antetokounmpo

Greek Freak drži deveto mjesto sa 67.1 milijunom plaće i 2.3 milijuna dolara sponzorskog novca. Giannis vjerojatno nije ni mogao zamisliti u kojem će mu smjeru otići život kad se uzme u obzir činjenica da je prije deset godina prodavao nakit u Grčkoj. Prošlogodišnji MVP se smatra kao budućnost lige što znači i veće prihode. Prije tri godine potpisao je ugovor s Nikeom, a lani je taj brand izbacio tenisice s njegovim potpisom.

8. Chris Paul

CP3 je na osmom mjestu sa 68.1 milijunom vrijednim ugovorom i 11.7 milijuna od sponzora. Desetorostruki All-Star je svoj sponzorski ugovor potpisao s Jordanovim brandom još 2006. koji vrijedi i danas. Iako se zbog dugog staža i godina očekuje pad plaće u skorije vrijeme, Paul je definitivno imao više nego uspješnu karijeru s čak 13 izdanja vlastitih modela tenisica.

7. Klay Thompson

69.9 milijuna vrijedan ugovor i 21.9 milijun zarade od sponzorskih ugovora za jednog od ponajboljih sharp-shootera današnjice. Trostruki NBA prvak je 2017. potpisao ugovor s kineskim brandom Anta. Također je riječ o tenisicama s potpisom, a definitivno će mu ova godina biti jedna od ljepših s obzirom na ozljedu i činjenicu da će zaraditi novac bez prolivene kapi znoja.

6. Kyrie Irving

Uncle Drew je vezan uz 46.4 milijun vrijedan ugovor i 29.3 milijuna novca od sponzora. Vlasnik jednog NBA prstena ima ugovor s Nikeom vrijedan 11 milijuna godišnje, kao i liniju vlastitih tenisica koje su vrlo popularne.

5. James Harden

Bradi će na tekući sjesti 56 milijuna dolara uz još 24.8 milijuna sponzorskih novčanica. Jedan od dominantnijih scorera trenutno i bivši MVP je i dalje u potrazi za naslovom. Još 2015. potpisan ugovor s Adidasom vrijedan je 200 milijuna dolara.

4. Russell Westbrook

Kao i kolega mu Bradonja, Russ još lovi prvi prsten. No, svakako će zaraditi više nego pristojnih 56.4 milijuna od Rocketsa i 26 milijuna od sponzora. 2017. produljio je suradnju s Jordan brandom na još deset godina. Signature tenisice prodaju se, osim u košarkaške, čak i u modne svrhe.

3. Kevin Durant

KD-ju trenutno je zdravlje prioritet nakon teške ozljede pa čak i koronavirusa. Pokoji dolar viška za rehabilitaciju i usluge liječnika svakako ima za jednog od ponajboljih košarkaša svijeta s obzirom na ugovor vrijedan 56 milijuna dolara. Sponzori će također pokloniti “simboličnih” 51.3 milijun. Ugovor s Nikeom vrijedan je 300 milijuna, a KD tenisice su jedan od popularnijih košarkaških modela.

2. Steph Curry

58.9 milijuna od Golden State Warriorsa i čak 66 milijuna od sponzora. Mnogi ga smatraju jednim od najboljih šutera u povijesti lige. Trostruki prvak je 2015. potpisao produljenje s Under Armour brandom. Da nije dogovorena suradnja sa Stephom, spomenuti brand bi se teško probio na košarkaško tržište.

1.  LeBron James

LeBronović je jedan od trademark igrača lige, a od strane mnogih, pogotovo mlađih generacija, smatran i GOAT-om. James će bez obzira na internet prepucavanja fanova uprihoditi 54.8 milijuna od plaće i 80.6 milijuna dolara vrijednim sponzorskim ugovorima. LBJ navodno ima doživotni ugovor s Nikeom vrijedan milijardu dolara.

 

Latest Posts

NE PROPUSTITE