Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

Detroit Pistons

Agonija Detroita se nastavila i prošle sezone, te su sada na pet uzastopnih sezona bez doigravanja, baš je predivan taj rebuilding. U tih pet sezona niti jednom nisu ostvarili više od 30 pobjeda, te se ova godina čini kao doigravanje ili bust sezona.

Trenutni roster za sezonu 2014/15:

Andre Drummond, Greg Monroe, Josh Smith, Jodie Meeks, Brandon Jennings, Jonas Jerebko, Kyle Singler, D. J. Augustin, Kentavious Caldwell – Pope, Luigi Datome, Aaron Gray, Cartier Martin, Caron Butler, Tony Mitchell, Spencer Dinwiddie, Joel Anthony

Došli: Jodie Meeks, D. J. Augustin, Cartier Martin, Caron Butler, Aaron Gray, Joel Anthony, trener Stan Van Gundy

Otišli: Chauncey Billups (mirovina), Josh Harrellson, Peyton Siva, Rodney Stuckey, Charlie Villanueva, Will Bynum, trener John Loyer

Najbolje da se njihova prošla sezona izbriše iz povijesti franšize. Nešto toliko disfunkcionalno i neorganizirano nije viđeno jako dugo. Sve loše o čemu se pisalo se ostvarilo u potpunosti, od divaljnja Brandona Jenningsa u napadu i kronične jebivjetroze u obrani, a njemu se u obrambenom poremećaju pridružio Josh Smith uz nezaboravno, često i zabavno, uništavanje tabli – obruča – air ballova u bjesomučnom pokušaju da ubaci tricu (265 pokušaja s realizacijom od 26%). Dovoljno je reći kako su obojica odigrala uvjerljivo najlošiju sezonu od kada su u NBA ligi.

U ovom sivilu istaknula se jedna košarkaška „beba“ od 20 godina, Andre Drummond sa svojom nevjerojatnom energijom. Odigrao je sezonu van svake pameti i čak je koketirao s All – Star nastupom (vjerojatno mu neće promaći ove godine) s prosjekom od 13,5 poena i 13 skokova, a većinu poena je zabijao zahvaljujući promašajima Smitha i Jenningsa s poludistance ili trice jer je hvatao nenormalnih 5,5 napadačkih skokova u utakmici što ga uvjerljivo svrstava na prvo mjesto u ligi. Neki igrači su pokazali da se na njih može ozbiljno računati, a to je prije svega Greg Monroe koji je uz odličnu igru leđima prema košu (realizacija od 53% ispod koša je postala konstanta u njegovoj igri) dodao stabilan šut s 4 – 5 metara (podigao s 31% na 41%). Monroeu možemo dodati Kylea Singlera kao tricašku opciju (ukupno 68/138 iz kuta što je 49%) i solidnog obrambenog igrača, te borbenog Kentaviousa Caldwella – Popea koji je se pokazao kao najbolji vanjski obrambeni igrač ekipe, a tijekom ovogodišnje ljetne lige je briljirao i sve to je prenio na predsezonske utakmice (50 poena u prve tri utakmice uz šut 18/35 i 7/15 za tri poena) ali tada se ozlijedio i propustio ostatak predsezone.

Startna petorka i rotacija

Novi trener Stan Van Gundy vrlo vjerojatno će odustati od super visoke petorke sa Smithom, Monroeom i Drummondom, ali povrede bekova Popea i novopridošlog Jodiea Meeksa (biti će izvan terena minimalno još mjesec dana) mu je malo poremetila planove. Mjesto razigravača je osigurano za Jenningsa, a primarni posao Gundyja će biti objasniti mu kako izgleda dobar/efikasan šut i da vođenje lopte bez namjere kreacije ili probijanja linije ne služi ničemu osim gubljenju vremena. Trebalo bi ga usmjeriti u što više pick igre s visokima jer ima vrlo dobar pregled igre, a i visoki igrači Pistonsa, Smith i Monroe su fenomenalni razigravači za poziciju, te u šutu za tri poena nakon čvrstog bloka kojeg odlično postavlja Drummond.

Pomagat će mu novopridošli D. J. Augustin (dobio ugovor na 3 mil dolara po sezoni u dužini od dvije godine) koji se prošle godine istaknuo s fenomenalnom igrom u Bullsima gdje je gotovo bio prva napadačka opcija s potrošnjom od 23%, a zbog inertnosti napada Bullsa to se u doigravanju popelo na 30% po utakmici što mu je realizaciju spustilo na 29% iz igre i 27% za tri poena. Međutim, kroz sezonu se pokazao kao kompletan back up razigravač s odličnim omjerom dodavanja i izgubljenih lopti (5 asistencija i 2 izgubljene lopte), te vrhunskim šutom za tri poena kojeg je realizirao s 41% uspješnosti. Jako je sličan igrač Jenningsu, obojica ne mogu završiti oko obruča i oslanjaju se na šut najčešće nakon pick igre samo Brandon je puno bolji kreator za momčad. Treća opcija je rookie Spencer Dinwiddie, a on se vraća nakon teške ozljede, polomio je ligamente koljena na početku sveučilišne sezone i zbog toga je završio u drugoj rundi drafta. Iskazao se u tri godine na sveučilištu kao vrlo dobar razigravač s obzirom na to da je visok skoro dva metra u tenisicama, a i odličan je šuter za tri poena što je Pistonsima vrlo bitno jer imaju tri visoka kojima šut nije jako strana. Od njega se ne treba puno očekivati u prvoj godini jer nije trenirao punim intenzitetom zbog rehabilitacije, te rijetko kada igrači druge runde u prvoj sezoni pokažu puni potencijal.

Poziciju šutera je trebao okupirati Meeks (potpisao na tri sezone za 18 mil dolara), ali ga je ozljeda leđa udaljila s parketa, dok se svi nadaju da će se Pope oporaviti od ozljede lijevog koljena (utakmice u predsezoni je propusti zbog preventive) i njega se očekuje kao startera na otvaranju sezone. Meeks bi ovoj ekipi trebao dati ono najpotrebnije, spacing, otvoren reket, otvoren teren za igranje smislenih akcija i prijetnju koju ne možeš ostaviti samu na jer će te izgranatirati s trice (u karijeri je na 38% iz prosječno s preko 4 pokušaja), a prošle godine je gotovo utrostručio broj izlazaka na linije slobodnih bacanja i broju pokušaja oko obruča (realizacija 58% na 343 pokušaja). Njegovu zamjenu Popea smo već spomenuli u uvodu, te od njega možemo očekivati samo bolju igru nego prošle rookie sezone u kojoj većina igrača ima problema s prilagodbom na NBA razinu igre.

Nisko krilo bi trebalo biti rezervirano za iskusno pojačanje Carona Butlera koji još može staviti tricu iz kuta, a za nju je postao specijalac u zadnje dvije godine. Obrambeno je izgubio eksplozivnost, te nije u stanju trčati kroz blokove već ga se treba koristiti u nekoj alternativnoj vrsti obrane gdje bi svojim iskustvom i znanjem mogao pomoći ekipi. Pomoć će mu biti Singler, možemo reći identičan igrač samo obrambeno pokretan i pouzdan posebno kada će biti druge petorke na terenu. Zadnji u ovom lancu bi trebao biti još jedan tricaški specijalist Cartier Martin kojemu je šut za tri poena prva, druga i treća opcija kada loptu primi u ruke.

Velika većina minuta na visokim pozicijama je već rezervirana za tri najbolja igrača Detroita. Riječ je naravno o Monroeu, Smithu i Drummonda zbog kojih je su u ekipi na vanjskim pozicijama većinom majstori za tri poena kako bi njima otvorili prostor pod košem gdje su najjači. Smith oko obruča u karijeri realizira 60% šuteva, a Drummond suludih 63% na 750 pokušaja u prošloj sezoni, dok je Monroe u uvodu spomenut s 53% realizacije. Mjesto visokog krila je otvorena, Gundy još nije odlučio tko bi trebao dobiti privilegiju početi utakmice. Mislim da će to ipak biti Smith zbog obrambenog dijela igre jer Monroe jako „šepa“ na tom dijelu terenu. Josh je u Hawksima pokazao kako odlično dirigira obranom, zatvara leđa suigračima i najvažnija, zatvara prilaze obruču za lagana polaganja i zakucavanja. Napadački ekipi može pridonijeti u low postu ili na vrhu lakta odakle će razigravati suigrače koji će izlaziti iz blokova, ali njegova najveća vrijednost je nakon promašenog protivničkog šuta kad uhvati loptu jer je u stanju pokrenuti brzu tranziciju koja dovodi do laganih poena. Posjeduje odličnu kontrolu lopte i vrhunski pregled igre u tim situacijama što prošle sezone smo rijetko kada vidjeli.

Centarska pozicija je okupirana za skakačku mašinu Drummonda gdje spada u sam vrh lige po postotku uhvaćenih skokova, 27% i broju uhvaćenih skokova, njih 13 po susretu. Ovo mu je jedna od elitnih vještina, a tu su još odlično završavanje oko obruča, skupljanje otpadaka, postavljanje blokova i najvažnije, vrhunska igra u pick and roll akcijama koje najčešće završava zakucavanjima. Također, ovo ljeto je radio na hook šutu ili popularnoj udici s obje ruke, a nešto bolje izgleda kada pokušava jedan na jedan s desnom rukom. Trener mu je u predsezoni redovno loptu spušta u low post odakle je pokušavao prezentirati novi potez, a u nekim trenucima je uspijevao dati povratnu loptu na tricu kada bi vidio da dolazi udvajanje jer je na nekim utakmicama potpuno izdominirao konkurenciju. Obrambeno je još dijete koje voli ukrast loptu i zalijepiti spektakularnu blokadu, te često ostavlja prostora iza svojih leđa za lagana polaganja. Problem je i u igri jedan na jedan gdje ga redovno iskusni igrači namagarče i vrlo lako iznude njegove prekršaje. Ovi dijelovi igre bi se uz kvalitetnog trenera mogli popraviti u relativno brzom roku. Nisam još spomenuo glavnu boljku, a to su slobodna bacanja odakle redovno priređuje show program. Znači, događa se da promaši kompletnu konstrukciju, prekratko baci loptu, previše u jedno stranu, pa onda toliko jako da se nakon obruča odbije u visinu semafora koji pokazuje koliko je sekundi do kraja napada ostalo, itd., u ovom nabrajanju sam zaboravio reći da ih šutira 42% što je napredak u odnosu na 30% sa sveučilišta ili 37% iz prve sezone.

Prva zamjena za Smitha i Drummonda bi trebao biti Monroe koji bi tako dobio gotovo 30 minuta po utakmici na obje visoke pozicije u kojima bi mogao pokazati koliko će dolara dobiti u ljeto kada bude slobodan igrač. Većinu njegovih pluseva i minusa smo se dotakli kroz tekst, a svoj potencijal bi trebao maksimizirati protiv nedorasle konkurencije kao vođa druge petorke jer rijetko koja ekipa u ligi si može priuštiti ovakav luksuz kao Detroit. Njegov jedini problem, obrana, bi tako bila zamaskirana, a na površinu će isplivati napadački/triple threat potencijal. Preostale minute će popuniti europski dvojac, Jonas Jerebko i Luigi Datome kao stretch opcije, te novopridošli Kanađanin, Joel Anthony. Jerebko se u predsezoni najviše istaknuo za popuniti preostalih 15 minuta jer ima kvalitetan šut za tri poena i nije problematičan obrambeni igrač kao Datome, a uz to je standardno borben i dokazan igrač u NBA okvirima za razliku od Luigija. Anthony je dospio u ekipu iz Bostona za Willa Bynuma zbog srčanih problema Aarona Graya, te su njih dvojica su identični igrači koji donose iskustvo, radnu etiku, šest čvrstih prekršaja, a Joel može pokazati dva prstena prvaka da napali ove mlade snage Pistonsa.

Najvažnija stavka je na kraju trener i glavni operativac, Stan Van Gundy koji se prihvatio ove zanimljive ekipe, a najvažniji razlog je Drummond. On će nakon Shaquillea O’Neila i Dwighta Howarda opet graditi momčad oko mladog vrhunskog talenta na centarskoj poziciji. Još uvijek nije poznato hoće li se okrenuti 4 – 1 postavi iz Magica gdje je Howarda okružio s četiri odlična šutera ili će krenuti u smjeru Heata u kojem je visoko krilo igrao Udonis Haslem, ali u toj momčadi je imao vrhunsku opciju na beku u Dwyaneu Wadeu. Najveći plus mu je što zna složiti obranu momčadi i kroz karijeru je u tom segmentu uvijek bio u vrhu lige, te je u dosadašnjoj karijeri na 64% pobjeda, a ima i tri sezone u kojima je bio na preko 70% pobjeda što je karakteristika šampionskih ekipa. Jako je važno što je već odredio imena na koje će računati kroz sezonu, ima deset imena u rotaciji plus tri solidna igrača koja mogu uskočiti ako bude kakvih problema s ozljedama.

Prognoza: borba za doigravanje

Svakako će biti bolji nego u prethodnih pet sezona jer je količina NBA talenta jako velika, a i zabavniji za gledanje kod svakodnevnih pratitelja lige. Možemo sa sigurnošću reći da će imati preko 35 pobjeda i puno zanimljiviju igru ekipe, te da ćemo ih redovno gledati u NBA top 10 akcija tjedna.

Latest Posts

NE PROPUSTITE