Saturday, April 20, 2024

ZADNJE OBJAVE

Novo poglavlje za Detroit Pistonse?

Nakon što su prošle sezone doveli jednog od najtraženijih free agenta, Josha Smitha, mnogi su smatrali da su Pistonsi ponovo počeli graditi jaku momčad koju nisu imali od generacije Billupsa, Wallacea, Hamiltona i ostalih. Prošla sezona, međutim, nije završila uspješno, a kako stvari zasada stoje čini se da neće ni ova.

Samo 5 pobjeda u prvih 28 utakmica bilo je jako razočaravajuće za momčad iz Detroita, a iako su ove godine angažirali Stana van Gundyja, trenera koji je okusio igranje Velikog finala, Detroit ne samo da nije ništa napredovao od prošle godine, već je i bitno lošiji. Prvi koji je platio danak neuspjehu je upravo Josh Smith, koji je prvo senzacionalno doveden, a nedavno i senzacionalno otpušten. Pistonsi nikako nisu bili zadovoljni prezentacijama Smitha koji im, čini se, ništa dobro nije donio te ga je van Gundy očito smatrao viškom. Ipak, čini se da je ovim potezom skinut uteg s momčadi Detroita koji su se odjednom preporodili te su trenutno u nizu od 5 uzastopnih pobjeda.

Iako prošla sezona nije završila prema očekivanjima, nekako su svi bili dojma da ova momčad ima dovoljnu snagu za uzdizanje. Možda i najdominantnija visoka linija, jedan odlični, svestrani krilni igrač i vrlo talentirani razigravač, po mnogima su trebali biti dovoljan razlog za optimizam. Iako su imali loš učinak, treba reći da su Pistonsi prošle godine u mnogim utakmicama vrlo dobro izgledali, ali su gubili u egal završnicama. Međutim, ove godine Pistonsi možda igraju i najgoru košarku u ligi, jako neorganiziranu i s dosta pomutnje na oba kraja terena. Naravno da se postavlja ovdje pitanje je li problem u treneru ili pak odabiru igrača, ali činjenica je da je neke stvari u njihovoj igri vrlo teško objasniti.

Međutim, idemo redom. Kada govorimo o napadačkom segmentu onda treba reći da su Pistonsi tu među najgorima u ligi. Samo 94,4 koša u prosjeku u utakmicama do odlaska Smitha nedovoljna su bila za puno pobjeda (sada su to digli na 96,5). Ovdje treba nadodati da su Pistonsi skoro najgori po postotku šuta iz igre, bilo za dva, bilo za tri poena (očajnih 41,3% šuta iz igre po čemu su gori samo Sixersi), a uz Philadelphiju ubacuju najmanje koševa iz igre u ligi. Vidljivo je prije svega bilo nekoliko stvari. Kao što smo rekli i prošle godine, tako je i do sada bilo vidljivo da Josh Smith jednostavno ne može igrati na poziciji krila jer i dalje ima kriminalan vanjski šut (24,9% šuta za tricu), a i otkad je došao u Detroit kao da se uklopio u ukupno crnilo cijele momčadi. Smith je već lani spustio svoje brojke, a ni ove godine nije ništa bolji (13,1 koševa, 7,4 skokova, 4,7 asistencije), odnosno daleko je od onog Smitha kojeg smo gledali prije dvije sezone u Atlanti. Bit će zanimljivo vidjeti kako će se snaći u Houstonu koji ga je nedavno angažirao (sudeći prema prvoj utakmici (21 koš, 8 skokova) bit će im od velike koristi). Uz to, Pistonsima očajnički treba jedan bek, scorer, igrač kojemu će ići zadnje lopte, a koji bi valjda trebao popraviti i postotak šuta izvana. Osim toga, Brandon Jennings (14,1 koševa, 6,3 asistencije) igra najgoru sezonu otkad je stigao u NBA, pa se pomalo i oni najoptimističniji sve manje nadaju da će upravo on biti nosioc ove momčadi. Međutim, treba reći da se i on malo oslobodio odlaskom Smitha (u posljednje dvije utakmice ima 32 koša u prosjeku).

Iako imaju jedan od najstrašnijih centarskih dueta u ligi (bar gledajući po fizičkom izgledu), čini se da Greg Monroe (14,4 koševa, 9,1 skokova) i Andre Drummond (12,8 koševa, 13,1 skokova) uopće ništa ne znače u ovoj momčadi. Igra Detroita se vrlo malo svodi na spuštanje lopte na low post, tako da ovaj centarski par puno više dolazi do izražaja u eventualnom skoku u napadu. Vidljivo je čak ove sezone da van Gundy često počinjao s Monroem na klupi te da Smith započinje na poziciji krilnog centra, ali s obzirom na to da bi zadnje minute opet igrali svi zajedno u petorci, problem vanjskog šuta, u situacijama kada je itekako potreban, svakako je bio vidljiv. Odlaskom Smitha ovaj bi centarski par sada trebao doći više do izražaja, a Detroit će trebati zamijeniti Smitha nekim koji može pogađati izvana. Naravno, moguće je da će Detroitu nedostajati svestranosti Smitha, ali zasad se to i ne primjećuje previše. Naime, Detroit je u posljednjih 5 utakmica dobivao s dvoznamenkastom prednošću, a igra se jako ubrzala. To potvrđuje i statistika da su podigli postotak šuta na 42,7%, a i broj asistencija sa 20,1 na 20,7, a u ovih su pet utakmica zabijali fenomenalnih 108,4 koševa u prosjeku.

Što se obrambenog dijela tiče, tu su stvari nešto bolje, ali ne i značajno bolje. Ovdje treba reći da su na otvaranju sezone Pistonsi imali ponajbolju obranu lige (nakon prvih 10 utakmica bili su šesta obrana lige), međutim, u posljednje vrijeme to se promijenilo na gore, pa svakako možemo reći da je loš rezultat, uz loš napad, posljedica i već sada loše obrane. Međutim, odlaskom Smitha i to se zasad popravilo, pa Detroit od nekadašnjih 101,1 koševa sada prima 99,9 koševa u prosjeku. Ono što je svakako zanimljivo istaknuti, a što je vrlo začuđujuće, je podatak da, unatoč jako visokoj centarskoj liniji, Pistonsi protivnicima dopuštaju čak 45,3 skokova po utakmici, po čemu su opet samo Sixersi lošiji. Podatak je još čudniji ako uzmemo u obzir da su Pistonsi trenutno druga najbolja momčad lige u napadačkim skokovima (12,7 po utakmici). Vjerojatno odgovor na ovo možemo naći u činjenici da Pistonsi imaju vrlo loš postotak šute iz igre, što znači da puno promašuju pa daju protivnicima šansu za skok. Ovdje još treba nadodati jednu manu ove momčadi, a koju su imali i prošle godine, a to je da iako ova dva centra jako dobro i brzo trče kontru, s druge strane, kada se treba vratiti nazad tu istu brzinu nekako nemaju.

Za mnoge je čudno to što ni Stan van Gundy nije uspio pokrenuti ovu momčad. On je nedavno i sam izjavio da mu je potrebno nekoliko energičnih igrača, a što ukazuje na to da su Pistonsi otvoreni za mnoge razgovore o razmjenama. Ono što smo do sada mogli vidjeti je da on pokazuje jednu veliku želju da učini ovu momčad boljom, jako je aktivan tijekom utakmice. Čini se da bar zasada ima podršku od strane uprave (što se i vidjelo jer je prvi nastradao Smith), a s obzirom na dobre rezultate u posljednje vrijeme čini se da van Gundy ipak polako hvata konce.

Uz već navedene igrače, Detroit i nema baš igrače koju se posebnu ističu. To je trenutno isto jedan veliki problem ove momčadi jer vrlo kratka i nekvalitetna klupa stvari su koje nema niti jedna ozbiljnija ekipa. Ovdje samo možemo istaknuti D.J. Augustina (8,4 koševa, 4,1 asistencija) koji solidno odrađuje ulogu backup playmakera, a mladi Kentavious Caldwell-Pope (12,2 koševa) itekako je napredovao, međutim, dojma smo da ništa ozbiljnije neće napraviti u svojoj karijeri. Detroit je s oduševljenjem dočekao povratak Jodieja Meeksa (13,9 koševa) koji bi svojim vanjskim šutom trebao popraviti lošu šutersku momčad Detroita.

Iako su se trebali boriti za playoff na slabom Istoku, već sada možemo reći da će i ova godina za Pistonse završiti vrlo loše. Vidljivo je da su nužne velike promjene tako da otpuštanje Smitha i nije veliko iznenađenje, iako su svi mislili da će iz trojca Smith – Monroe – Drummond, Monroe biti taj koji će prvi napustiti momčad. Međutim, Detroit se odlučio na Smitha i sada ostaje pitanje vidjeti kako će se stvari u momčadi dalje razvijati (zasad je vrlo dobro). Sve u svemu, čini se da će se Detroit više okrenuti budućnosti jer je pokušaj brzog osnaženja brzo i propao.

Latest Posts

NE PROPUSTITE