Thursday, March 28, 2024

ZADNJE OBJAVE

Detroit Pistons

Igraèe koje smo navikli viðati u dresu Pistonsa promijenili su klub. Došle su nove i mlade snage, a proces obnove poèeo je veæ prošle sezone. Usporedimo li prvu petorku prošle i ove sezone vidjet æemo samo dva ista imena, Richard Hamilton i Tayshaun Prince.
Turbulentna sezona je iza njih, igraèi koji su bili problem su odstranjeni, a svježa krv je dovedena.

Transferi:

Kao što mi obièni smrtnici starimo tako i NBA igraèi stare. Dosadašnji nositelji igre polako su ušli u svoje treæe desetljeæe života, Rip je u svojoj 32. godini, a Tay 30. Stoga uopæe ne èudi odluka generalnog upravitelja Pistonsa za poèetak obnove. Veæ na samom poèetku prijelaznog perioda u Detroit su stigla dva mlada i talentirana igraèa, Michael Curry dobio je nogu, a novi trener postao je John Kuester. Iversonova epizodna uloga je završena sa ružnim epilogom, makar ga navijaèi nikad nisu ni prihvatili. Ben Gordon napokon je dobio svoje novce, a Charlie Villanueva pravu priliku za iskorak. Upravo æe se oko njih, uz dodatak Stuckyja, graditi novi Pistonsi koji bi za par godina trebali opet žariti i paliti Istokom. Dodavanjem Gordona u svoj igraèki kadar dobili su još jednog istinskog strijelca. Igraèa kojemu su i prva i druga opcija šut, a tek treæa dodavanje. Igraè koji sam može odluèiti utakmicu što je i nebrojeno puta èinio u Chicagu dok je igrao za Bullse. No to je praktièki sve što zna, poprilièno jednodimenzionalan igraè, ali daleko od toga da je ne valja. Za odbjeglog/prognanog sina Rasheeda Wallacea pronašli su pravu zamjenu u Villanuevi. Osim što mu po velièini savršeno slièi, slièi mu i po stilu igranja. U napad ubojit sa distance, ali zato u obrani ni do koljena Sheedu, još æe trebati raditi da bi dosegnuo tu razinu. Za obranu u Detroitu zaduženi æe biti Kwame Brown, nekadašnji najbolji obrambeni igraè lige Ben Wallace, igraè koji nikad nije iskoristio svoj potencijal Chris Wilcox, te Jason Maxiell. Takoðer, tu je još i starosjedioc Tayshaun Prince poznat po svojoj dobroj obrani.

Na draftu su uzeli Austina Dayea, DeJuana Summera i Jonasa Jerebka. Svi do jednog krilo. Bit æe velika borba na krilu ove godine u Detroitu.

Od znaèajnijih odlazaka valja istaknuti ljubimca navijaèa Antonia McDyessa koji je otišao na zapad u San Antonio, Arron Afflalo koji je poslan u Denver za buduæi izbor druge runde, Amir Johnson koji je poslan u Milwaukee za Fabricia Oberta koji je kasnije otpušten, te dva veæ ranije spomenuta igraèa Allen Iverson i Rasheed Wallace.

Kljuèni igraè:

Charlie VillanuevaCharlie Villanueva. Iako nije najbolji igraè u ekipi, o njemu æe ovisiti puno toga. On je igraè koji æe ove sezone morati napraviti taj iskorak i direktno utjecati na uspjeh svojeg kluba. Prošle sezone je dokazao da može puno toga i da u njemu leži još puno potencijala, a ove sezone taj potencijal mora pretoèiti u djelo i to iz veèeri u veèer.

Prednosti i mane:

S ovakvim igraèkim kadrom ubacivanje lopte u obruè stvarno nebi trebao biti problem, štoviše to im je u ovome trenutku najveæa prednost. Stuckey, Hamilton, Prince, Villanueva i Gordon su sve igraèi napadaèki orijentirani. Takoðer ekipa se znatno pomladila, toènije postali su jedna od najmlaðih ekipa u ligi, što bi trebalo omoguæiti brži tempo igre, baš onako kako Kuester preferira, a potencijalni umor rješavat æe se širokom klupom.

Problem u ovoj ekipi predstavljat æe obrana, baš ono po èemu su bili poznati èitav niz godina. Odlaskom Sheeda i Dyessa obrana je pretrpjela veliki udarac. Iako bi Brown i Wallace donekle mogli igrati dobru obranu Pistonsi su i dalje u puno lošijoj situaciji, što se tièe obrane, nego prošle sezone. Njihovu novu akviziciju Villanuevu prati reputacija lošeg obrambenog igraèa i èesto mu pridjevaju epitete poput “alergièan na skokove” ili pak “premekani u obrani”.

Prognoza:

Bez previše filozofiranja: 2. u svojoj diviziji, 8. na Istoku. Još jedna godina u doigravanju, ali ništa više.

Latest Posts

NE PROPUSTITE