Saturday, July 27, 2024

ZADNJE OBJAVE

Devet dana s Draženom: PRAVA ISTINA O DRAŽENOVOM IGRANJU U PORTLAND TRAIL BLAZERSIMA

PORTLAND TRAIL BLAZERS

PRAVA ISTINA O DRAŽENOVOM IGRANJU U PORTLAND TRAIL BLAZERSIMA

TURBULENTNO VRIJEME U PORTLANDU

Wayne Thompson zna puno više o Draženovom igranju u Portlandu od nas u Hrvatskoj i ovo je rekao o tome:

“Imam mnogo toga za reći o toj temi i dio onog što ćete sad pročitati možda vam se neće svidjeti niti ćete biti sretni zbog toga. Ovo je priča koju vi u Hrvatskoj možda dosad niste čuli. Prije svega, Dražen nije nikada startao nijednu utakmicu za Blazerse u 95 utakmica koliko ih je odigrao za Portland u sezonu i pol, od 1989/90. pa do polovice sezone 1990/91. Njegove najbolje utakmice za Portland bile su 20. veljače 1990., kada je u pobjedi Portlanda 104-94 u gostima kod Charlotte Hornetsa zabio 22 koša te 21. travnja 1990. u gostima kod Sacramento Kingsa, kada je u pobjedi Blazersa 118-110 zabio 24 koša i bio vodeći strijelac Blazersa na toj utakmici iako je ušao s klupe.

Svi su se složili s tim, uključujući i Adelmana, kao i skauti Blazersa i suigrači, da je Dražen bio izvrstan šuter, osobito s velikih udaljenosti. Ali Dražen koji je došao u NBA u sezoni 1989/90. nije bio kompletan košarkaški igrač, daleko od toga. Pod tim mislim da je bio slab u obrani i dopuštao je svom čuvaru da neometano ide pod koš. Nije bio veoma agresivan u obrani i nije volio previše boraviti ispod koša, tako da je bio ispodprosječni skakač. Ali je bio sjajan, sjajan šuter.

Adelman je želio Dražena koristiti na sličan način kako je Chicago koristio Craiga Hodgesa ili kako je Milwaukee koristio Della Curryja. Da budemo iskreni, Dražen nije bio tako dobar all-around igrač u Portlandu kao Clyde Drexler, Terry Porter ili Danny Ainge. Ali čak i uz takvo stanje stvari, Dražen je bez ikakve sumnje bio najmarljiviji i najvredniji radnik u momčadi Trail Blazersa, često je bio prvi koji je dolazio na treninge i posljednji koji je odlazio s njih. Adelman se divio njegovoj radnoj etici i marljivosti, njegovim napadačkim vještinama i sjajnom šutu kao i njegovom entuzijazmu i uzbuđenju te veselju koje je iskazivao na košarkaškom terenu. 

Ali Adelman, kao trener koji više gaji obranu i koji vjeruje da napad kreće od obrane, je smatrao da bi Draženov čuvar mogao zabiti dosta koševa preko njega. To se počelo mijenjati negdje sredinom sezone 1989/90., i Dražen je dobivao malo veću minutažu, a činilo se da bi u idućoj sezoni mogao dobiti i veću. Ali Blazersi su u tradeu doveli veterana Dannyja Aingea, vrlo dobrog obrambenog igrača te veoma dobrog vanjskog šutera i specijalista za tricu. I tako je veteran Ainge dobio Draženove minute.
Pritiskan i od strane svog agenta Warrena LeGariea, Dražen je novinarima izjavio da je nesretan i prijetio je da će napustiti momčad i vratiti se natrag u Hrvatsku ako ne dobije veću minutažu. Dražen se ubrzo nakon toga ispričao zbog takvih riječi. Ali nije prošlo mnogo vremena i Dražen je mijenjan u New Jersey Netse za izbor prve runde drafta, koji je Portland odmah mijenjao u Denver za veterana Waltera Davisa.

Ono što je tako neobično u ovoj cijeloj priči je da je Dražen zaista poboljšao svoju igru u Portlandu. Igrajući svakodnevno na treninzima protiv Clydea Drexlera i Terryja Portera poboljšao je igranje obrane te ostale aspekte igre. Jednostavno se nije zadržao dovoljno dugo kako bi to mogao pokazati u Portlandu. Portland je jednostavno bio krivo mjesto za Dražena u smislu minutaže, ali apsolutno pravo mjesto da nauči NBA stil igre. Također mislim da je vrijeme provedeno u Portlandu bilo dobro za njega zato jer je naučio kako u ona vremena može biti teška tranzicija iz europske košarke u NBA. Mislim da kad bi danas mogli pitati Dražena, da bi se zahvalio Drexleru i Porteru što su mu pomogli da postane sjajan igrač.

Dražen je bio sjajan slušač i brzo je upijao sve stvari. To je jedan od razloga, ja čvrsto vjerujem, da je bio tako uspješan u New Jerseyu pod vodstvom Billa Fitcha, a kasnije i Chucka Dalyja, sjajnog trenera koji sigurno ne bi tolerirao igru kakvu je Dražen pružao kada je stigao u Portland 1989.

Dražen je jednostavno igrao u krivoj momčadi u krivo vrijeme. Jasno mi je da Draženovi fanovi u Hrvatskoj to ne mogu shvatiti, ali iskreno ne vidim trenera u NBA koji bi, gledajući roster Portlanda od 1989-92., drugačije postupio s Draženom nego je to učinio Adelman.”

I za kraj možemo reći još ovo:

“Draženova najveća pogreška u Portlandu bila je ta što nije odmah zatražio zamjenu nakon što je Portland u ljeto 1990. doveo Dannyja Aingea. S Aingeovim dolaskom Dražen jednostavno nije imao šanse u rotaciji Portlanda, što se i vidjelo u Draženovoj drugoj sezoni kada je za Blazerse u ukupno 18 utakmica odigrao u prosjeku tek 7,4 minuta, a za to vrijeme je zabijao 4,4 koša. Usporedbe radi, u rookie sezoni prosječno je zabijao 7,6 koševa za 12,6 minuta. I zato je Dražen trebao zatražiti trade u ljeto 1990., odmah nakon dolaska Aingea u Blazerse. Ovako je ispalo dosta ružno za njega, s onom prijetnjom o odlasku iz kluba. Ali na kraju je ipak sve dobro ispalo jer je u New Jersey Netsima dobio pravu priliku.”

STATISTIKA PORTLAND

SezonaKlubUt.-St.Min.Šut%Tri %Sl. bac.ULSk.As.Koš.
89/90.POR77-012.648.545.984.40.31.41.57.6
90/91.POR18-07.445.116.768.20.31.01.14.4
UKUPNO 95-011.648.043.882.40.31.41.47.0
PLAY-OFF 20-012.744.031.358.30.31.61.06.1

Latest Posts

NE PROPUSTITE