Thursday, February 22, 2024

ZADNJE OBJAVE

Devin Harris: 75% NBA-košarkaša nosi oružje

Umalo oružani sukob Gilberta Arenasa i Javarisa Crittentona u svlaèionici Washington Wizardsa ogolio je do kože narav NBA košarkaša. Pridonijela je tome i izjava Devina Harrisa.

Playmaker New Jersey Netsa izjavio je da, prema njegovim spoznajama, èak tri od èetiri NBA košarkaša posjeduju vatreno oružje.

“Mislim da 75 posto NBA igraèa posjeduje vatreno oružje. Mnogi su moji kolege bili pokradeni, nekoliko njih èak je i poginulo, pokoj im duši. Vjerujem da mi košarkaši osjeæamo da nam je oružje potrebno jer nam osigurava zaštitu” izjavio je Harris u razgovoru za NJ Star Ledger, dodavši da osobno ne posjeduje oružje, ali ga zato nose njegovi tjelohranitelji.

Poznato je da u Sjedinjenim Državama 80 milijuna Amerikanaca (od otprilike 300 milijuna stanovnika) legalno posjeduje oružje. Meðu civilima, pretpostavlja se, cirkulira oko 250 milijuna komada vatrenog oružja, dok èak 45 posto kuæanstva ima najmanje jedan komad vatrenog oružja.

Godišnje u Americi od ranjavanja vatrenim oružjem pogine 10.000 ljudi, no to ne smanjuje želju nacije za posjedovanjem oružja, pa tako samo osam posto Amerikanaca podržava apsolutnu zabranu nošenja oružja.

Charles Barkley sam je priznao da oružje nosi uza se neprekidno od 1984. godine i da se zbog njega osjeæa sigurnijim. Slaže se s njim i Gerald Wallace iz Charlotte Bobcatsa, ali i kaže:

“Ne znam što bi to košarkaša moglo natjerati da donese oružje sa sobom u svlaèionicu!”

Na Badnjak su pištolje u svlaèionici Washington Wizardsa jedan na drugoga potegnuli Arenas i Crittenton. Okolnosti zasad nisu razjašnjene, ali poznato je da se dvojica igraèa nisu podnoslili duže vrijeme. Takav sukob dvojice sportaša unutar dvorane i unutar svlaèionice nikad ranije nije zabilježen u amerièkoj javnosti.

Prijetnji oružjem u NBA-u je bilo i ranije. Akteri su bili Stephen Jackson (dok je igrao u Golden Stateu), Latrell Sprewel (Golden State) i Jerome Kersey (Golden State), Bernard King (Washington), te Seatlleov dvojac Gary Payton i Ricky Pierce. Trener George Karl jednom je prilikom priznao da su si dvojica njegovih igraèa meðusobno prijetila životima èlanova obitelji. Oružje u svlaèionicu, meðutim, nikad nisu donijeli.

Latest Posts

NE PROPUSTITE