Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

Dino Rađa iskreno:”Da sam ja trener, izabrao bih Tonija ispred Dražena”

Gost Indexa bio je predsjednik Stručnog savjeta za mušku košarku i član Kuće slavnih, Dino Rađa. Osvrnuo se na stanje u hrvatskoj košarci, Marija Hezonju, ali i progovorio o usporedbama LeBrona i Jordana.

“Situacija u hrvatskoj košarci nije dobra. Svi smo toga svjesni. Rezultati bi trebali doći kasnije, ali ono čime se mi sada bavimo je ono što se pogrešno radilo zadnjih 15 godina. Mnogi krivo gledaju na Savez. Savez se bavi svim klubovima i svim ligama. Ja mogu garantirati samo jednu stvar, a to je da nema maminih i tatinih sinova kad je u pitanju izbor igrača u reprezentacijama. Nitko od nas nije savršen i uvijek će biti problema, ali ja mogu garantirati da nema privilegija ni prijateljstava. Isključivo na temelju toga se donose odluke.”

Odnos izbornika i Marija Hezonje ne postoji, a tako je i s ljudima iz HKS-a. Rađa je napomenuo kako mu se Dubrovčanin ne javlja povratno.

“Meni je žao Hezonje, on je izuzetan talent. Jako mi je krivo što ne igra za reprezentaciju i on se s time mora nositi. Nije ostvario svoj potencijal. Ne da mi se više s njim komunicirati jer se ne javlja.”

mario-hezonja-portland-trailblazers

U Hrvatskoj se već godinama provlači pitanje playmakera. 

“Da, postoji problem playmakera, ali nemamo profesora Baltazara da ga izmisli. Ali ok, nemamo i dobro, idemo izmislit’ onda igru bez playmakera. Kako je Chicago igrao bez playmakera godinama? Može se.”

Dražen ili Toni?

“Ako maknem na stranu emociju i gledam samo ono što vidim na terenu, Dražen je kao vođa bio bolji. Bio je vokalan, bio je izuzetan igrač, znao je vikati na nas u svlačionici, vukao nas je raditi. Toni je više bio vođa u tišini. On je radio stvari i ljudi su ga slijedili jer je bio toliko dobar. Dražen je bio krvoločniji napadač, a Toni je bio više za ekipu, ali ti je mogao strpat’ 30 koševa bez problema. Toni je bio bolji obrambeni igrač, više ga je bilo u skoku, prvo je gledao asistenciju pa tek onda sebe, a Dražen je ipak prvo gledao sebe. Mislim da je Toni bio za nijansu kompletniji košarkaš i njemu bih dao da čuva najboljeg igrača. Dražen takve zadatke nikad nije dobivao, ali sve ovisi o tome kakvu momčad imaš i što ti treba. Da sam ja trener i da biram između njih dvojice, odlučio bih se za Tonija.”

U posljednje vrijeme česte su usporedbe i LeBrona te Jordana, ali za Rađu tu dileme nema. Za njega takva usporedba uopće ne bi trebala biti dio ikakve rasprave.

“Kad krenu usporedbe LeBron i Jordan, meni se povraća. Sin me uvjerava da je LeBron bolji, ali za mene to nije rasprava. Da je igrao prije 20 godina, LeBron ne bi mogao ni pola ovoga. Danas kad LeBron uđe u reket, svi mu se miču, a Jordana su tukli kao nikog i svejedno je dominirao. Ispred LeBrona je bio i Kobe Bryant i još neki. Poštujem LeBrona, ali Kobe je bio bolji.”

Cijeli razgovor možete pogledati OVDJE. 

Latest Posts

NE PROPUSTITE