Wednesday, April 17, 2024

ZADNJE OBJAVE

Dino Rađa: Mislim da je prije kvaliteta košarkaša bila veća, dok je danas atleticizam napravio korak više

Naš novinar Krešimir Pavković je imao priliku intervjuirati legendu hrvatske košarke, člana košarkaške Kuće slavnih, velikog Dinu Rađu.

Možete li nam reći nešto više o sistemu treninga i utakmica danas i u vrijeme kada ste vi igrali košarku. Koje promjene su se dogodile?

Prije se radilo puno više, ali i konkurencija je bila puno veća. Nismo bili zatrovani menadžerima i roditeljima. Doduše, škole su imale više razumijevanja za izostanke.

Što mislite je li košarka iz devedesetih bolja od današnje?

Mislim da je kvaliteta košarkaša bila veća, dok je danas atleticizam napravio korak više.

Tko je glavni “krivac” da je košarka 90ih bila atraktivnija za gledati?

Konkurencija definitivno radi razliku.

Što mislite o današnjoj NBA ligi? Kako komentirate odnosno gledate na “problem” nepuštanja igrača na reprezentativna okupljanja?

Toga je bilo i prije. Problem su igrači koji nemaju svoje ja, da se odupru pritiscima, a sve zato što odu prerano i nisu u situaciji da se postave kako treba.

Vaše mišljenje o nastupima hrvatskih igrača u NBA ligi?

Bogdanović ima standardno nelošu sezonu već par godina. Šarić plaća cijenu loših priprema prošlo ljeto, a ostali su prerano otišli u NBA. Nespremni i nedovoljno dobri. Trebali su ostati još koju godinu u Europi.

Koji klub u HT Premijer ligi smatrate jakim i stabilnim, a koji može parirati klubovima iz najjačih europskih liga?

Cedevita jedina ima mogućnosti za ozbiljan projekt, jer je privatan klub. Ostali su pod vodstvom politike i kao takvi nemaju šanse, jer više se ne ulaže u klubove kao prije.

Zašto naši mladi igrači u ranim godinama odlaze u velike europske klubove, umjesto da ostanu u nekom hrvatskom klubu te da nakon prelaska u seniore eventualno kroz koju godinu igranja za matični klub odu u inozemstvo?

Zato što nemaju povjerenja u sustav koji godinama griješi.

Koji je budući plan Hrvatskog košarkaškog saveza, postoji mogućnost neplasmana na svjetsko prvenstvo. Razgovara li se u Savezu što i kako dalje u pogledu mlađih dobnih kategorija, vječnog problema sa sponzorima, ali i o seniorskoj reprezentaciji?

Treba se okrenuti mlađim selekcijama i kvalitetnim radom uz par godina strpljenja doći do nekog nivoa više. Ali sve to nije moguće bez klubova.

U vrijeme vaše igračke karijere trenirala su vas velika trenerska imena. Koji trener je po vašem mišljenju bio najbolji, te nastupanje za koji klub smatrate najvažnijim u vašoj profesionalnoj karijeri?

Božo Maljković i Jugoplastika.

Možete li napisati malo detaljnije, zašto Božo Maljković i Jugoplastika?

Rad, rad i samo rad. To ti je tajna Bože i svih trenera tog doba.

Gospodinu Rađi se zahvaljujemo na vremenu izdvojenom za intervju te mu želimo puno sreće i uspjeha u daljnjem radu.

Latest Posts

NE PROPUSTITE