Saturday, April 27, 2024

ZADNJE OBJAVE

Najava sezone: Divizija Atlantic

Atlantic divizija posljednjih je godina bila divizija s najviše razlike u kvaliteti između momčadi koje ju sačinjavaju. Dok su se Boston Celticsi i Toronto Raptorsi borili s Clevelandom za vrh Istočne konferencije, gledali smo kako se Philadelphia 76ersi, Brooklyn Netsi i New York Knicksi godinama muče i borave pri dnu tablice s najgorim omjerima u ligi. Ove sezone ipak se od ekipa s dna očekuje mali iskorak, dok su Celticsi spremni za novu borbu za NBA finale.

Boston Celtics

Došli: Aron Baynes, Gordon Hayward, Kyrie Irving, Shane Larkin, Marcus Morris, Semi Ojeleye, Jayson Tatum, Daniel Theis, Guerschon Yabusele, Jabari Bird, Abdel Nader
Otišli: Avery Bradley, Jae Crowder, Gerald Green, Demetrius Jackson, Jonas Jerebko, Amir Johnson, Jordan Mickey, Kelly Olynyk, Isaiah Thomas, James Young, Tyler Zeller

Celticsi su jedna od ekipa koja je napravila najviše promjena u rosteru u odnosu na prošlu sezonu. Nakon dugog procesa skupljanja pickova i asseta o kojemu smo već pisali, u grad su stigla dva All-Star igrača.

Celticsi su se hladnokrvno riješili omalenog, ali vrlo eksplozivnog i napadački fantastičnog Isaiaha Thomasa da bi u momčad doveli Kyrieja Irvinga koji je stigao iz najvećeg konkurenta za vrh Istočne konferencije. Maksimalan ugovor dobio je novopridošli Gordon Hayward te će njih dvojica uz Ala Horforda činiti jezgru ovogodišnje momčadi.

U tradeu za Bradleyja doveden je Marcus Morris, dok će posljednji član petorke vjerojatno biti Marcus Smart koji bi mogao pokriti Irvingove nedostatke u obrani. Za tu poziciju konkurira i mladi Jaylen Brown, a s klupe se puno očekuje od trećeg izbora ovogodišnjeg drafta Jaysona Tatuma. U predsezoni dobru igru su pokazale i nove akvizicije Aron Baynes i Daniel Theis tako da ova ekipa Celticsa na čelu s Bradom Stevensom ima potencijala za velike stvari. Vatreno krštenje Celticsi imaju već večeras na gostovanju u Clevelandu kod prošlogodišnjih “prvaka Istoka”.

Brooklyn Nets

Došli: Allen Crabbe, Timofey Mozgov, DeMarre Carroll, D’Angelo Russell, Jacob Wiley, Tyler Zeller
Otišli: Randy Foye, Archie Goodwin, Justin Hamilton, Brook Lopez, K.J. McDaniels, Andrew Nicholson

Nakon godina boravka na dnu zapada Netsi od ove sezone očekuju puno više. Iz momčadi je napokon otišao Brook Lopez, a najzvučnije pojačanje ovog ljeta je 21-godišnji D’Angelo Russell. On će biti apsolutni vođa ove ekipe te uzdanica Netsa za sezone koje dolaze. U Russellu su Netsi možda dobili i franšiznog igrača, koji će u Brooklynu dodatno napredovati i sa svim ovlastima u igri predvoditi ekipu.

Uz Russella, u tradeu iz Lakersa stigao je i Timofey Mozgov koji će na centarskoj poziciji dijeliti minute s Tylerom Zellerom. Uz novopridošle igrače jezgru ovosezonske momčadi trebali bi sačinjavati Jeremy Lin, Rondae Hollis-Jefferson i Trevor Booker.

U svakom slučaju Netsi bi se s ovim imenima na rosteru konačno trebali odlijepiti s dna Istočne konferencije.

New York Knicks

Došli: Michael Beasley, Tim Hardaway Jr., Jarrett Jack, Enes Kanter, Doug McDermott, Frank Ntilikina, Ramon Sessions
Otišli: Carmelo Anthony, Justin Holiday, Maurice Ndour, Marshall Plumlee, Chasson Randle, Derrick Rose, Saša Vujačić

U “Velikoj jabuci” napokon su se riješili Carmela Anthonyja. Franšiza se napokon okreće novom rebuildingu u kojem će se sve vrtjeti oko sjajnog Latvijca Kristapsa Porzingisa. On bi zajedno s Enesom Kanterom, koji je stigao iz Oklahome, trebao činiti jako dobru centarsku liniju.

Na draftu su odabrali mladog Francuza Franka Ntilikinu koji bi trebao zamijeniti Derricka Rosea. Glavni šuter ekipe trebao bi biti povratnik Tim Hardaway Jr. koji se ogromnim ugovorom vratio u momčad koja ga je 2013. godine izabrala na draftu.

Sve u svemu, Knicksi ne mogu puno očekivati od ove sezone, pa ni od nekoliko idućih. Zaglavili su s užasno velikim ugovorima (Joakim Noah i Enes Kanter), te im je jedina nada razvoj mladih igrača i eventualna dobra sezona nekog igrača iz sjene kao što je to prošle godine učinio Willy Hernangomez. Teški dani za navijače Knicksa se nastavljaju…

Philadelphia 76ers

Došli: Markelle Fultz, Amir Johnson, Furkan Korkmaz, James McAdoo, Jacob Pullen, J.J. Redick
Otišli: Gerald Henderson, Shawn Long, Alex Poythress, Sergio Rodríguez, Tiago Splitter

“Procesu” u Philadelphiji napokon je (valjda) došao kraj. Nakon godina boravka na dnu Istočne konferencije i gomilanja top pickova na draftu, 76ersi su se napokon spremni uključiti u borbu za playoff. Upravo opisano razdoblje obilježile su ozljede, tako da smo Joela Embiida vidjeli u akciji tek prošle sezone, dok Ben Simmons još uvijek nema niti jednu službenu utakmicu za Philadelphiju.

Kao prvi izbor drafta Simmonsa je ove godine naslijedio Markelle Fultz, igrač za kojeg mnogi analitičari govore kako bi se oko njega mogle graditi franšize.

Na poziciji šutera ovo ljeto je potpisan J.J. Redick iz Los Angeles Clippersa. Reddick će u momčad donijeti sjajan šut za tri poena te će s Fultzom činiti ubojit backcourt. Kao krilo nestrpljivo očekujemo vidjeti Australca Bena Simmonsa, all-around krila koje možemo očekivati i u nekim rolama na poziciji playmakera. Prošle sezone više od očekivanog pružili su Robert Covington i naš Dario Šarić, koji su vodili momčad dok je Embiid bio ozlijeđen. Uz Embiida, na poziciji centra nešto više se očekuje i od Jahlila Okafora.

Kada se sve zaokruži, ova ekipa ima potencijala za playoff, no najveći problem mogle bi predstavljati ozljede koje im mogu potpuno uništiti sezonu.

Toronto Raptors

Došli: OG Anunoby, Lorenzo Brown, K.J. McDaniels, Alfonzo McKinnie, C.J. Miles, Malcolm Miller
Otišli: DeMarre Carroll, Cory Joseph, Patrick Patterson, P.J. Tucker

Unatoč brojnim napisima američkih medija kako bi Kyle Lowry mogao napustiti Toronto Raptorse, on je potpisao novi ugovor te će i idućih sezona predvoditi napad Raptorsa. Jezgra ekipe ostala je i ove godine vrlo slična kao i proteklih sezona. S Lowryjem će u vanjskoj liniji dominirati sjajni DeMar DeRozan na kojega bi se i ove sezone trebala osloniti igra kanadske momčadi.

Veliki uspjeh postigli su kada je novi ugovor potpisao Serge Ibaka koji je prošle sezone zabijao najviše u prosjeku u karijeri. Centar će i dalje biti Litvanac Jonas Valanciunas. Veliki gubitak Raptorsi su doživjeli kada ih je ovo ljeto napustio DeMarre Carroll te otišao u Brooklyn Netse. S njima više nije ni sjajni defenzivac P.J. Tucker. Kao najvažnije nove akvizicije ovo ljeto su stigli C.J. Miles i K.J. McDaniels.

Sve u svemu, ova se ekipa čini malo lošija nego prošle godine kada su ih Cavaliersi pomeli u drugoj rundi. Predviđamo im borbu s Washington Wizardsima za treće mjesto Istočne konferencije.

Latest Posts

NE PROPUSTITE