Tuesday, April 23, 2024

ZADNJE OBJAVE

Najava sezone: Divizija Central

U diviziji Central gledati ćemo prilično zanimljiv odnos snaga; dok s jedne strane imamo trostrukog uzastopnog finalista u Cavaliersima, s druge imamo Bullse koji su izvjesno najgora ekipa u čitavoj konferenciji. I dok bi Bucksi mogli biti dark horse Istoka, Pacersima i Pistonsima plafon će biti playoff.

Chicago Bulls

Došli: Ryan Arcidiacono, Antonio Blakeney, Kris Dunn, Jarell Eddie, Kay Felder, Justin Holiday, Zach LaVine, Lauri Markkanen, David Nwaba, Quincy Pondexter
Otišli: Jimmy Butler, Isaiah Canaan, Michael Carter-Williams, Joffrey Lauvergne, Anthony Morrow, Rajon Rondo, Dwyane Wade

U Chicagu su se ove sezone odlučili na totalni rebuilding. Klub su napustili vođe prošlogodišnjeg sastava: Jimmy Butler, Rajon Rondo i Dwyane Wade. Za Butlera u Chicagu su dobili Zach LaVinea, Kris Dunna i Laurija Markkanena. LaVine je ozlijeđen i očekivano je da će propustiti dobar dio sezone. Dunn nije potencijal startera.

Kronični nedostatak talenta u rosteru pobrinut će se zagorčati Chicagu ovu sezonu. Dunn bi se tako trebao mijenjati s Jerianom Grantom na poziciji playa. Paul Zipser će vjerojatno na trojku dok se LaVine ne vrati. Riječ je o igračima koji po ničemu ne mogu konkurirati, niti biti iole bitnije karike u procesu rebuildinga. Bullsi su pogriješili što u rosteru nemaju još barem jednog perspektivnog mladog igrača.

Finac Markannen zablistao je na Eurobasketu i on bi mogao napredovati i biti dio Bullsa na duge staze. To je valjda jedina svijetla točka i razlog radovanja navijača Bullsa, uz možda mladog LaVinea koji svakako da ima talenta predvoditi ovu ekipu. Van toga Bullsi teško da imaju podlogu za rebuilding. Za to će morati čekati draft iduće godine. U petorci je i Justin Holiday, koji teško da će bitnije napredovati s 28 na leđima.

Nikola Mirotić i Robin Lopez tako će na centarske pozicije kao iskusnjare. Možda su se u upravi trebali riješiti i Mirotića i tražiti nekog mlađeg u zamjenu, ako su već odlučili ići iz korijena. Jer Mirotić svakako nije iznio partije kakve su se od njega očekivale kad je stigao 2014. kao jedan od perspektivnijih igrača Europe.

Ovakvi Bullsi vjerojatno su najlošija ekipa na Istoku. Svaka ekipa u ligi za njih će predstavljati ogroman izazov. Možda će moći ugrabiti nekog mladog igrača tijekom sezone, da nekako ubrzaju proces rebuildinga i spase sezonu.

Cleveland Cavaliers

Došli: Jose Manuel Calderon, Jae Crowder, Jeff Green, John Holland, Cedi Osman, Derrick Rose, Isaiah Thomas, Dwyane Wade, Ante Žižić
Otišli: Kay Felder, Kyrie Irving, Richard Jefferson, Dahntay Jones, James Jones, Walter Tavares, Deron Williams, Derrick Williams, Kendrick Perkins

Cleveland se prilično izmijenio ovo ljeto. Nabolje, po mnogima. Sam odlazak Irwinga veliki je gubitak. Ali s tradeom Irvinga došli su Isaiah Thomas, Jae Crowder, naš Ante Žižić i pick prve runde Brooklyna. Uz Rosea i Wadea, sveukupno gledajući Cleveland bi trebao biti bolji. Puno će ovisiti o ulogama koje igračima da Tyronn Lue. Također, puno će toga ovisiti i o ozljedi kuka Isaiaha Thompsona, koji ima potencijal biti zamjena Irvingu, ali pitanje je kad će biti oporavljen od ozljede. Love seli na centra, Crowder seli Tristana Thompsona na klupu, a James, Rose i Wade zatvaraju krug početne petorke, što će poslati i J.R. Smitha na klupu. Tu su i uvijek solidni Shumpert i Korver za uskočiti.

Oba centra bi tako (Love i Crowder) mogla šutirati trice, čim bi otvarali više prostora Roseu i Jamesu za ulaske u reket, dok bi Wade trebao nenametljivo puniti rolu konzistentnim šutem. Crowder je prošle sezone imao sjajnih 39 % uspješnosti u šutu za tri poena, što ga čini najefikasnijim tricašem u prvoj petorci. James bi dobio veću slobodu asistiranja, a i odmarao bi se više u fazi obrane pored atletskog Crowdera – koji bi trebao biti pravi pogodak za Cavalierse. Odlaskom Waltera TavaresaKendricka Perkinsa, Žižić bi trebao dobivati znatno više prostora. Za minutažu na mjestu Crowdera tako će se boriti samo s jednim (Channing Frye), umjesto s tri igrača.

Teško da će s ovim promjenama itko ugroziti Cleveland na Istoku, ali veliko je pitanje je može li ova ekipa ugroziti naslov Warriorsima. S Crowderom i motiviranijim Jamesom (Irving napustio klub), mislim da će ove sezone biti malo bliže ugrozi superiornih Warriorsa.

Detroit Pistons

Došli: Avery Bradley, Langston Galloway, Anthony Tolliver
Otišli: Micahel Gbinije, Kentavious Caldwell-Pope, Darrun Hilliard, Marcus Morris, Aron Baynes, Beno Udrih

Prošle godine Pistonsi nisu izborili doigravanje, a bolje im se ne piše ni ove. Draftali su dobrog šutera Lukea Kennarda. On bi trebao popraviti statistiku šuteva Pistonsa, koji su prošle godine bili među lošijim šuterskim ekipama. Doduše, teško da će Kennard startati na poziciji šutera pored puno iskusnijeg Averyja Bradleya, koji je doveden iz Bostona. On bi i više nego dobro trebao mijenjati Caldwell-Popea, koji je preselio u Boston.

Reggie Jackson vratio se nakon ozljede koljena i on i Ish Thomas će biti opcije na poziciji razigravača. Andre Drummond trebao bi preuzeti više inicijative u napadu i popraviti post igru, a mijenjat će ga Boban Marjanović i Leuer. Marcus Morris je trejdan i na njegovu poziciju četvorke trebao bi novi i jednako dobri Tobias Harris. Ništa posebni Anthony Tolliver i Stanley Johnson trebali bi na trojku.

Čini se da Pistonsi nisu napravili posebni iskorak u odnosu na prošlu sezonu, i ovoj ekipi ultimativni je doseg prva runda doigravanja. Ako ništa, dobili su novi dom za domaće utakmice.

Indiana Pacers

Došli: Ike Anigbogu, Bojan Bogdanović, Darren Collison, Cory Joseph, T.J. Leaf, Victor Oladipo, Alex Poythress, Domantas Sabonis, Edmond Sumner, Damien Wilkins
Otišli: Lavoy Allen, Aaron Brooks, Rakeem Christmas, Monta Ellis, Paul George, C.J. Miles, Georges Niang, Kevin Seraphin, Jeff Teague

Glavna tema u Indianapolisu ovog ljeta svakako je odlazak Paula Georgea. George je otišao u Oklahomu, a za njega su Pacersi dobili Victora Oladipa i Domantasa Sabonisa. Po mnogima je to bio izuzetno loš i upitan trade, ali za trenera Natea McMillana radi se o povoljnoj situaciji. On pršti samopouzdanjem tvrdeći da raspolaže s perspektivnom ekipom, iako je i odlični Jeff Teague napustio momčad.

Oladipo i 21-ogodišnji Myles Turner bit će nedvojbeno glavni oslonci McMillanu. Turner bi u ovoj izmijenjenoj Indiani mogao ponuditi još i više brojke u odnosu na prošlu godinu. Prošle je sezone upisivao 14,5 poena uz 7,3 skokova, što je nevjerojatno za tako mladog igrača.

Naš Bojan Bogdanović bit će starter, a uz njih trebali bi startati solidni play Darren Collinson i četvorka Thaddeus Young. Radi se o dobrim nadopunama i igračima koji bi u svakom rosteru imali što ponuditi. I Collinson i Young su dobri šuteri za tri poena, ali njih bi trebao najviše uzimati upravo Bojan. Babo će u Pacersima imati više slobode nego što je imao u Netsima ili Wizardsima. Na krilu je i Domantas Sabonis (21), koji je bitna karika rebuildinga Pacersa. Mladi T.J. Leaf (18. pick ove godine) i Al Jefferson su pristojni rotacijski igrači za pod koš.

Pacersi, koliko god da su ostali afektirani gubitkom all-star igrača Georgea, trebali bi imati dobru podlogu za razvoj momčadi, čak se i boriti za playoff, poklope li im se karte. Turner i Oladipo trebali bi biti bolji nego ikad, a zanimljivo će biti vidjeti hoće li Bojan povisiti svoje brojke u svojoj trećoj NBA sezoni. Držim da su ovakvi Pacersi malo potcijenjena ekipa.

Milwaukee Bucks

Došli: Sterling Brown, DeAndre Liggins, D.J. Wilson
Otišli: Michale Beasley, Spencer Hawes, Gary Payton II.

Prošle sezone izuzetno mlada ekipa Bucska pokleknula je u neizvjesnoj seriji od Raptorsa. Ove godine su stasali još i više, a bolesno dobri Giannis Antetkounmpo trebao bi biti još i bolji. Bez Jasona Terryja (40) i Mirze Teletovića (32) prosjek je godina ove ekipe 24. Two-way Giannis bi mogao biti i u lovu na MVP-ja. Pratit će ga Jabari Parker, ali zbog ozljede koljena trebao bi se vratiti tek u veljači. Parker naporno trenira i nema razloga zašto ne bi ponovio predstave prošle sezone, u najmanju ruku. Tad je ubacivao 20,1 poena uz 6,8 skokova i 2,8 asistencija.

John Henson će na poziciju četvorke, a Matthew Dellavedova i Malcolm Brogdon  će voditi napade. Brogdonu je ovo druga godina u NBA i Bucksi će mu davati sve više i više prostora. 16. i 17. pickovi ovogodišnjeg drafta, Sterling Brown i D.J. Wilson, popunjat će roster. Khris Middletonovi obrambeni doprinosi su ogromni, a i šut za tri poena mu je prošle sezone bio na 43 %. On će nedvojbenu na poziciju dvojke.

Za poziciju centra borit će se Thon Maker i Greg Monroe, a Giannis bi mogao na poziciju trojke. Puno je opcija, ali ova se čini najvjerojatnijom. Zacijelo će Bucksi mijenjati puno početne postave. Tu će minutažu tražiti i Mirza Teletović.

U Milwaukeeju je cilj playoff, ali ova ekipa ima kemiju i kompaktnost, kao i zvijezdu u Giannisu. Playoff je najmanji cilj koji mogu doseći. Pogotovo uzmemo li u obzir podatak da je Istok još slabiji od ove godine.

Latest Posts

NE PROPUSTITE