Monday, May 6, 2024

ZADNJE OBJAVE

Najava sezone: Divizija Pacific

Nova NBA sezona je pred nama, a u nastavku pročitajte naš pregled divizije Pacific, u kojoj i ove sezone možemo očekivati da će prvo mjesto u diviziji (a vjerojatno i u cijeloj konferenciji osvojiti Golden State Warriorsi). Ostaje za vidjeti mogu li druge ekipe divizije, koja uključuje ekipe iz Kalifornije i Arizone napraviti iskorak u playoffu (Clippersi oslabljeni odlaskom Chrisa Paula), ili povećanjem broja pobjeda u odnosu na proteklu sezonu (ostale tri momčadi, koje ulaze u sezonu s dosta pomlađenim ekipama).

Golden State Warriors

Došli: Nick Young, Omri Casspi
Otišli: Ian Clark, James McAdoo, Matt Barnes
Draft: Jordan Bell

Golden State Warriorsi, nakon što su prošlu sezonu imali jednu od najboljih sezona, nekako su ovog ljeta postali još bolji, barem po mojem mišljenju. Jedini igrači koje su izgubili, a realno govoreći i nisu imali neki značajan učinak na igru momčadi su Matt Barnes, James McAdoo i Ian Clark. Štoviše, doveli su dva jako kvalitetna igrača, Nicka Younga te Omrija Casspija. Casspi, koji je kroz cijelu karijeru neobjašnjivo podcijenjen u NBA, je potpisao s Warriorsima minimalan ugovor. Taj potpis pružio je Warriorsima šansu da i dalje imaju u ekipi veliki broj igrača niže visine, a nije nepoznanica da su često igrali s dosta nižih igrača u petorci. Kao šlag na kraju, na draftu su uspjeli “ukrasti” svestranog obrambenog igrača Jordana Bella.

Čak i bez novih potpisa, Warriorsi bi bili najveći favorit za osvajanje NBA naslova 2018. godine. Znajući tko su Warriorsi i kakve igre pružaju zadnjih godina, a uz to zadržavajući Andrea Iguodalu, Shauna Livingstona, Davida Westa i JaValea McGeeja, bilo bi nerealno i nepromišljeno dati ulogu glavnog favorita bilo kome drugome. Može se vidjeti i da su mladi dečki poput Patricka McCawa i Kevona Looneyja pokazali određeni napredak. Također možemo komentirati da je i sve više koherentne igre od strane njihovih najvećih zvijezda sada kada su zajedno cijelu sezonu. Warriorsi bi se još jednom mogli uključiti u natjecanje za “najbolji tim u povijesti NBA-a” s ekipom koju okupili ove godine.

Los Angeles Clippers

Došli: Danilo Gallinari, Patrick Beverly, Sam Dekker, Montrezl Harell, Miloš Teodosić, Lou Williams, Willie Reed
Otišli: Chris Paul, J.J Reddick, Jamal Crawford, Luc Mbah a Moute, Marreese Speights, Paul Pierce, Alan Anderson, Brandon Bass
Draft: Jawun Evans, Sindarius Thornwell

Clippersi su ovo ljeto doživjeli više promjena u rosteru nego bilo tko drugi u NBA, izgubivši tri startera i tri ključna igrača s klupe. Glavni izostanak im je odlazak Chrisa Paula u Rocketse, čiji će gubitak biti teško procijeniti. Da, Pat Beverley, Miloš Teodosić i Lou Williams su sve svestrani igrači, ali Paul je bio igrač koji je imao mnogo više od same svestranosti u igri. Clippersi su pomladili roster te su dodali par obećavajućih mladih (Sam Dekker i Montrezl Harrell) u momčad, kao i dva novaka koji vjerojatno neće dobiti puno vremena za igru. Clippersi polažu nade da će barem jedan (ili više) tih talenata pokazati raskoš u svojoj igri, budući da im je potrebna širina na svim pozicijama, osim možda one razigravača.

Ako budu zdravi, morali bi biti prilično dobri u ovoj sezoni. Danilo Gallinari, Blake Griffin i DeAndre Jordan si možda međusobno ne pašu u potpunosti, no definitivno su jedan od najtalentiranijih tria NBA lige. Ali problem im predstavlja to da ako jedan (ili više) propusti znatno vrijeme, performanse Clippersa će biti znatno smanjene. Osim toga, Teodosić, koji je važio za jednog od najboljih igrača u Europi, je ipak neprovjeren za NBA prilike, iako je u predsezonskim utakmicama pokazao svu raskoš svoje igre čudesnim asistencijama suigračima. Posve je razumno vjerovati da će njegova igra biti jednako dobra onoj koju je pružao u dresu CSKA, no to nije sigurno.

Jamala Crawforda su zamijenili s Louom Williamsom, jako sličnim igračem, samo mlađim tako da produkcija s klupe ne bi trebala opasti. Iako su izgubili najboljeg igrača u Paulu, vrlo dobrim potpisima su napravili jako zanimljivu ekipu, a kao optimist, mislim da će Clippersi ostati relativno zdravi, i da će imati vrlo dobru sezonu.

Los Angeles Lakers

Došli: Kentavious Caldwell-Pope, Brook Lopez, Andrija Bogut
Otišli: D’Angelo Russell, Nick Young, Timofey Mozgov, Tarik Black, David Nwaba
Draft: Lonzo Ball, Kyle Kuzma, Josh Hart

Nakon što su bili jedna od najlošijih momčadi u NBA-u tijekom protekle četiri godine, postoji nada da će Lakersi konačno napraviti korak naprijed ove sezone. Dok je trade bivšeg franšiznog razigravača D’Angela Russella bio šok obožavateljima, Brook Lopez će biti najbolji igrač kojeg su Lakersi imali u svom rosteru još od Pau Gasola prije četiri godine. On je legitiman All-star centar, a njegov skorerski doprinos će pomoći otvaranju prostora za sve ostale igrače.

Osoba koja će najviše voljeti igrati s njim je Lonzo Ball, rookie razigravač sa domaćeg sveučilišta UCLA, koji je već jedno od najistaknutijih imena nove NBA sezone. Kvalitetni razigravač Lonzo ima velika očekivanja u svojoj prvoj godini u NBA. Dok bi trebao pomoći da napad Lakersa teče glatko, njegov doprinos obrambenom segmentu je ipak pod znakom upitnika. Pomoć u ovom području može pružiti Kentavious Caldwell-Pope, čija je prisutnost veoma potrebna Lakersima.

Ball je proglašen kao spasitelj Lakersa, no prema prvim utakmicama njihov drugi pick bi mogao biti iznenađenje sezone. Kyle Kuzma je bio najbolji igrač Ljetne lige, a i u predsezonskim utakmicama je pružao najbolje partije. Pokazuje odlične stvari i mogao bi on zapravo biti najbolji pick Lakersa ove godine. Očekuje se i napredak mladih snaga Brandona Ingrama i našeg Ivice Zubca, no uz sva ova pojačanja, nažalost playoff će vjerojatno biti nedostižan za ovu ekipu Lakersa.

Mislim da su Lakersi bolji ovog ljeta, ali opseg njihova poboljšanja također ovisi o razvoju mladih igrača kao što su Brandon Ingram i Julius Randle. Ako oni budu stagnirali, a Ball se mučio u svojoj prvoj godini, ove sezona može biti neugodna te vrlo ružna za “Jezerčane”.

Sacramento Kings

Došli: George Hill, Bogdan Bogdanović, Zach Randolph
Otišli: Rudy Gay, Darren Collison, Arron Afflalo, Tyreke Evans, Langston Galloway, Ty Lawson, Anthony Tolliver
Draft: D’Aron Fox, Justin Jackson, Harry Giles, Frank Mason Jr.

Po prvi put u osam sezona, Kingsi će ući u sezonu bez DeMarcusa Cousinsa. Bilo je potrebno dosta vremena da se Kingsi “riješe” glavne zvijezde te da se posvete rekonstrukciji ekipe. Kingsi su vjerojatno ekipa koja je najbolje odradila draft.

Dok njihov portfolio mladih igrača nema toliko vrhunskog talenta kao 76ersi, ipak imaju 10 igrača s dvije ili manje godina NBA iskustva. To znači da ove godine vjerojatno neće biti jako dobri, ali bi barem trebali biti zabavni i obećavajući. De’Aaron Fox je veliki talent, čija se igra tek mora razvijati u pravom smjeru. Njegov bi mu talent trebao donijeti mjesto u startnoj petorci Kingsa na početku sezone, štoviše on bi trebao predstavljati kamen temeljac ekipe.

Justin Jackson je bio glavni igrač NCAA prvaka i mogao bi u budućnosti biti jedan od glavnih igrača ekipe iz glavnog grada Kalifornije. Slično kao i prošle godine kada su doveli Skala Labissiera sada su uspjeli dohvatiti i Harryja Gilesa. On je zasigurno igrač koji obećava, unatoč tomu da su ga tijekom sveučilišne karijere mučile ozljede (prognozirali su da će biti jedan od najviših izbora drafta). I dalje posjeduje strašan potencijal, a ukoliko ostane zdrav mogao bi predstavljati potencijalnu krađu drafta.

Uz sve to potpisali su i jednog od najboljih igrača u Europi, Bogdana Bogdanovića. Sjajan šuter moći će odmah pomoći Kingsima, jer već posjeduje bogato iskustvo za tako mladog igrača. Roster su dodatno ojačali potpisom nekoliko veterana: Georgea Hilla, Vincea Cartera te Zacha Randolpha, čiji će glavni zadatak biti mentorstvo ovim mladim talentima. Uz to očekuje se i eksplozija Skala Labissierea koji je već krajem prošle sezone pokazao zašto ga se smatralo za jednog od najvećih talenta svoje generacije.

Pred Sacramentom su zasigurno bolji dani, no vrijeme će pokazati hoće li ti dani nastupiti već u sezoni pred nama, ili će ipak biti potrebno više vremena za napraviti veći pomak. Uprava Kingsa je svakako napravila hvale vrijedan potez, dajući veću šansu mladim igračima, na kojima u konačnoj fazi žele graditi neku svjetliju budućnost franšize.

Phoenix Suns

Došli: /
Otišli: Leandro Barbosa (završio karijeru)
Draft: Josh Jackson, Davon Reed, Alec Peters

Za razliku od Kingsa i Lakersa, koji su svoje rotacije pojačali iskusnim veteranima, Phoenix Sunsi su u tom segmentu bili praktički neaktivni. Očito je plan menadžmenta okretanje budućnosti, pošto su ekipu odlučili graditi preko drafta. Na draftu su uzeli Josha Jacksona, nisko krilo, inače s poznatog sveučilišta Duke. Iako je veliki potencijal, analitičari su mu pripisali neke nedostatke u napadačkom dijelu igre, što bi u konačnici moglo značiti da ove godine njegov učinak konačnom skoru Sunsa, možda i neće biti tako značajan. S obzirom da su Sunsi pobijedili u samo 24 utakmice u prošloj sezoni, a realno govoreći Zapadna konferencija će ove sezone biti vjerojatno najjača u zadnjih nekoliko sezona, teško je za očekivati da će njihov skor na kraju sezone biti išta bolji od prošlosezonskog.

Eric Bledsoe je vrlo dobar igrač, no on je i kandidat za razmjenu, pošto se približava vrijeme kada će postati slobodan igrač. Realno, Sunsi nemaju širinu na poziciji razigravača, tako da bi im i ta stavka mogla predstavljati potencijalan problem, koji treba čim prije riješiti. Devin Booker je jedan od boljih skorera u ligi, no ostaje pitanje koliko može doprinijeti drugim aspektima igre kako bi postao još bolji igrač, radom na drugim segmentima igre svakako može pokazati kako se na njega može računati kao na potencijalnog vođu novih Sunsa. On i Jackson su odličan zalog za budućnost.

Mišljenja sam da će Sunsi ovu sezonu posvetiti uigravanju mladih igrača, Bookera, našeg Dragana Bendera, Jacksona i ostalih uz napomenu da osim napadačkog učinka moraju poraditi na obrambenom segmentu igre.

Latest Posts

NE PROPUSTITE