Thursday, March 28, 2024

ZADNJE OBJAVE

Najava sezone: Divizija Southeast

Nova NBA sezona u kojoj će Golden State Warriorsi pokušati obraniti naslov prvaka udaljena je svega nekoliko sati, a u nastavku najave najjače košarkaške lige svijeta predstavljamo Jugoistočnu diviziju.

Southeast: Washington ima ulogu neupitnog favorita jugoistočne divizije, a zaprijetiti bi mu eventualno mogli Miami i Charlotte predviđeni sjajnim Goranom Dragićem odnosno Kembom Walkerom. Atlanta i Orlando sanjaju playoff, no realno, posljednje dvije pozicije u ovoj diviziji rezervirane su za Hawkse i Magic.

Washington Wizards

Došli: Carrick Felix, Tim Frazier, Jodie Meeks, Devin Robinson, Mike Scott, Mike Young
Otišli: Bojan Bogdanović, Trey Burke, Brandon Jennings, Daniel Ochefu

Momčad iz američke prijestolnice već nekoliko godina na okupu ima zanimljivu momčad koja svake jeseni u novu sezonu s pravom ulazi ciljajući na top četiri pozicije Istočne konferencije. No kad u momčadi imate Johna Walla i Bradleyja Beala koji su već itekako iskusni, a još uvijek relativno mladi igrači, ambicija dolazi sama od sebe. Od bitnijih promjena vrijedi istaknuti odlazak našeg Bojana Bogdanovića, koji će sreću ove sezone tražiti u Indiana Pacersima. Šteta, jer Bogdanović se prošle sezone odmah po dolasku u razigrane Wizardse pokazao kao solidno pojačanje, a trener Scott Brooks u svakom je trenutku mogao računati na njegov neupitni napadački doprinos.

Njegovo mjesto trebao bi popuniti Jodie Meeks pristigao iz Orlanda, čije je najjače oružje šut za tri poena, posebice kada do njega dođe prilikom tranzicije. Washington će sigurno biti jedna od rijetkih ekipa s Istoka koja može pružiti otpor Clevelandu i Bostonu, a prođu li prvu rundu doigravanja što je svakako minimum na koji i sami računaju, sve je moguće.

Atlanta Hawks

Došli: Luke Babbitt, Marco Belinelli, Nicolas Brussino, John Collins, Dewayne Dedmon, Tyler Dorsey, Josh Magette, Miles Plumlee
Otišli: Jose Calderon, Mike Dunleavy, Tim Hardaway Jr., Dwight Howard, Kris Humphries, Ryan Kelly, Paul Millsap, Thabo Sefolosha

Pogled na listu otpuštenih i novopridošlih imena dovoljno govori o situaciji u Hawksima. Roster ekipe poprilično se izmijenio i Atlanta u novu sezonu ulazi čiste ploče, s jednom sasvim novom grupom igrača i teško je reći što se od njih može očekivati. Pod košem više nema Krisa Humphriesa i Dwighta Howarda, no u trejdu s Hornetsima za Howarda Hawksi su dobili solidnu mu zamjenu Milesa Plumleeja i iskusnog šutera Marca Belinellija koji će popuniti rupe na vanjskim pozicijama nastale odlaskom Calderona, Dunleavyja i Hardaway Jr.-a.

Igru Atlante u smislenu će cjelinu i dalje povezivati talentirani Denis Schroeder, na kojeg su lokalni mediji već otvorili paljbu tijekom priprema, zamjerajući mu manjak “sportske drskosti” i “leadershipa”, tj. sposobnosti vođenja svoje momčadi. Atlanta će definitivno biti u konkurenciji za playoff, a koliko mogu biti ozbiljni u borbi s jačim momčadima, zbog brojnih će promjena ponajviše ovisiti o treneru Mikeu Budenholzeru.

Miami Heat

Došli: Bam Adebayo, A.J. Hammons, Jordan Mickey, Kelly Olynyk, Derrick Walton
Otišli: Luke Babbitt, Chris Bosh, Willie Reed

Nakon što je ovog ljeta i Chris Bosh napustio Heat, franšiza je u potpunosti zatvorila vrata eri slavne generacije superzvijezda Wade – James – Bosh i bez ikakvih imperativa i opterećenja može krenuti u novi rebuilding. Nije da je Bosh u posljednje dvije sezone imao velikog doprinosa u momčadi, no cijela situacija nekako simbolički upućuje na novi početak Miamija. Kostur ekipe je isti kao i protekle dvije sezone, Goran Dragić je na netom završenom Europskom prvenstvu pokazao da je jednostavno top igrač za najviše domete, a ekipi su se priključila dva zanimljiva pojačanja za vanjsku liniju koje je Heat potpisao nakon Summer Leaguea – Matt Williams i Derrick Walton, kao i krilni centar iz Bostona Kelly Olynyk. Prognoza za Heat slična je kao i kod Hawksa – definitivno su u konkurenciji za playoff, no za veći uspjeh morat će izvući nekog asa iz rukava.

Charlotte Hornets

Došli: Dwayne Bacon, Michael Carter – Williams, Dwight Howard, Mangok Mathiang, Malik Monk, Marcus Page, Julyan Stone
Otišli: Marco Belinelli, Miles Plumlee, Brian Roberts, Ramon Sessions, Briant Weber, Christian Wood

Charlotte je momčad koja već nekoliko godina traži svoj identitet i unatoč neprijepornom talentu i mladosti koje ekipa posjeduje, stvari nikako da sjednu na svoje mjesto pa da i Hornetsi odigraju nešto veću ulogu u završnici sezone. U momčadi je bilo mnogo promjena, u već spomenutom trejdu Plumlee i Belinelli su zamijenjeni Dwightom Howardom, pa se navijači nadaju kako će glavna zvijezda ekipe, playmaker Kemba Walker konačno imati nešto veću potporu u obliku napadačkih skokova i snage u reketu.

Momčad su pojačala i dva zanimljiva rookieja na vanjskim pozicijama – Dwayne Bacon i Malik Monk kojima je uprava jasno poručila da ih neće štedjeti prve sezone. Kembi se na poziciji razigravača pridružio i sjajni Michael Carter Williams koji je doduše velik dio prošle sezone prosjedio na klupi Chicaga zbog ozljeda.

Sports Illustrated nakon završetka priprema sažeo je stanje u momčadi Hornetsa: “Hornetsi bi ove godine definitivno mogli napraviti skok u kvaliteti. Naravno, ne očekujte više od 50 pobjeda, to bi jednostavno bilo nerealno, no prošla sezona koja je protekla u katastrofalnom tonu sigurno se neće ponoviti.”

Njihova procjena prilično precizno oslikava objektivne mogućnosti Hornetsa, no s pojačanjima poput Howarda, Monka i MCW-a, ne bi iznenadilo, ne samo da Charlotte izbori playoff, nego i da bude u gornjih pet momčadi na Istoku.

Orlando Magic

Došli: Arron Afflalo, Jamel Artis, Khem Birch, Jonathan Isaac, Wesley Iwundu, Shelvin Mack, Adreian Payne, Jonathan Simmons, Marreese Speights
Otišli: Patricio Garino, Marcus Georges-Hunt, Jeff Green, Jodie Meeks, Damjan Rudež, C.J. Watson, Stephen Zimmerman.

Još samo jedna sezona. To je sve što novoimenovani izvršni direktor Orlanda Jeff Weltman traži od navijača nakon još jedne godine u nizu u kojoj je klub lutao bez naznake pravog rezultata. Sudeći po trejdovima koje je Magic ovog ljeta ostvario, tradicija bi se mogla nastaviti.

Osam igrača je otišlo, a devet novih je došlo. Momčad je pojačana veteranima Aaronom Afflalom i Shelvinom Mackom, kao i snažnim krilnim centrom Marreeseom Speightsom, kojem iskustva ne nedostaje. Bio je prvak s Golden Stateom, a Magic je u njemu konačno dobio visokog šutera koji im je nedostajao u posljednjih nekoliko sezona. Klub su pak, između ostalih napustili Jeff Green, C.J. Watson i naš Damjan Rudež.

Obrana je pojačana Jonathanom Simmonson koji je iskustvo skupljao u San Antoniju, a nadamo se da će konačno proraditi i naš Mario Hezonja, koji u prve dvije sezone, svi će se složiti, nije ni približno ispunio svoj potencijal koji je prethodno pokazao u Barceloni. Zaključno, Orlando će se na istoku boriti za playoff, no ukoliko se i nađu u doigravanju, trebat će im pravo čudo za neki veći rezultat.

Latest Posts

NE PROPUSTITE