Sunday, September 24, 2023

ZADNJE OBJAVE

Dizajn NBA parketa

Parket je takvo mjesto u košarci na koje dok gledamo utakmicu ne obraćamo baš toliko veliku pažnju, ali ipak to je mjesto gdje se susreću sport i umjetnost te ima vrlo bitnu ulogu kod imidža kluba uz sve ostale stvari koje se tiču marketinga te promoviranja kluba.
U nastavku ćemo detaljno obraditi dizajn, vratiti se u povijest, istaknuti glavne značajke parketa svih 30 NBA klubova te vam otkriti nešto što dosad možda niste znali.

Atlanta Hawks

Pac-man stil loga je vratio Hawksima status jednog od najbolje dizajniranih parketa. Izvrstan throwback to history. Orao je još uvijek tu, ali ovaj put bez velikih krila i lopte koju drži u kandžama. Vraća nas u dane ponosa i slave kad su Hawksi pobjeđivali sve pred sobom. Crveni obrub oko slova ističe nadmoć crvene boje vezane za ovu franšizu. Logotip je izvrsno dizajniran te jednostavno dovoljne veličine da drži zlatnu sredinu. Ipak, osjeti se i dašak modernog dizajna izvan parketa u kombinaciji sivo-crnih trokuta.

atlanta

Boston Celtics

Ovaj parket je, uz onaj u Orlandu, unikat među svima. I bez svoje bogate povijesti, izgleda zaista prekrasno. Zanimljivost je da se nigdje drugdje u američkim profesionalnim sportovima ne koristi takva nijansa zelene boje. Možda se čini da je tijekom godina zelena postala tamnija, ali uprava i momčad inzistiraju da se koristi točno određena nijansa zelene i to one iz 1981. godine. Potpis Red Auerbacha, koji je osvojio 9 naslova prvaka s Celticsima ukazuje nam veličinu ove franšize. U sredini je leprechaun – irski vilenjak patuljastog rasta koji donosi sreću, stoga se ne čudimo što Celticsi imaju najviše trofeja u povijesti. Pod je bio 1946. proizveden u takvom stilu zbog nedostatka i skupoće materijala nakon drugog svjetskog rata. Ovaj nedostatak uzrokovao je da se od ostataka napravi alternativni uzorak parketa. 1952. izvorni parket je premješten iz Bostona Arene u Boston Garden. Boston je jedini klub u NBA-u kojem na mjestu gdje treba pisati ime grada ili kluba, piše ime dvorane.

boston

Brooklyn Nets

Jedan od vrlo mladih parketa. Dokaz da manje može biti više u dizajnu je Netsov centralni logo. Lopta okružena s dovoljno riječi. Jedinstveni „riblja kost“ tamni parket izgleda solidno te ne djeluje zbunjujuće. Naziv dvorane je obojen mekom plavom kako bi ispalo da je on ipak tu, ali da ga „riblja kost“ gotovo pojede te da se ne uspije previše naglašavati. Sa strane, Brooklyn Nets naziv okružuje poznata NY City podzemna željeznica. To sve skupa nam daje ukupni dojam kako dvorana i parket jednostavno odišu urbanom kulturom.

bkn

Charlotte Hornets

Središnji logo Hornetsa ima pravilnu trokutastu strukturu te je izveden modernim dizajnom. Stršljen na sredini terena ima prijeteći pogled kao da je spreman ubosti protivničke igrače koji gostuju u Time Warner Cable Areni. Boja je duboka ljubičasto-plava, a tirkizna je povratak u doba izvornih Charlotte Hornetsa. Ova tirkizna je u malo svjetlijim nijansama jer prvotna tirkizna boja ovog kluba je ipak bila malo previše na terenu. Zatim tu je šesterokutni saće uzorak koji pokriva većinu terena. Novi uzorak ima meke granice te sjenčanje koje ne ističe toliko upadljivo uzorak. Sve u svemu, zanimljiva i odvažna ideja dizajna parketa za Stršljenove koji s ovakvim parketom opravdavaju svoje mjesto u NBA-u. Starog parketa u stilu Bobcatsa bolje se ne prisjećati jer su s njime izgledali kao da spadaju u nekakvu nižu ligu.

cha

Chicago Bulls

United Center. Bulls. Jordan, Pippen, Kukoč. Tek pogled u namrštenog crvenog bika govori o veličini ovog kluba i grada. Agresivna kombinacija crvene i crne boje te četiri loga sa svake strane. Da, četiri. Bullsi su jedina momčad koja koristi četiri loga na terenu. Obično se koriste dva, dijagonalno postavljena jedan nasuprot drugom. Postoji legenda među navijačima Bullsa da su Phil Jackson i Tex Winter naručili postavljanje tih četiriju loga da bi se igrači znali kretati u „trokut“ napadu. Steve Kerr, koji je igrao pet sezona u Bullsima, tvrdi da su Jackson i trenersko osoblje zaista koristili glave bika kao određene smjernice u pokretanju „trokut“ napada. Što se tiče ostatka terena, možda su slova malo prevelikog fonta. Četiri zvijezde uz rub su mala posveta voljenom Chicagu, a predstavljaju određene povijesne događaje koji su obilježili taj grad. Gledajući parket prije, mislimo da iza glave bika ipak fali košarkaška lopta.

chi

Cleveland Cavaliers

Cavaliersi su ponos Clevelanda. James i ekipa daju jednu bolju sliku Clevelanda i uz to sve donose ogromne prihode gradu i ljudima. Tako i parket ima po sebi obris grada te se tu osjeti snažna veza između grada i ljudi. Uz to sve, tu je i poticajni slogan igračima i navijačima – „Svi za jednog, jedan za sve“ koji ističe pravo značenje riječi Cavalier. Boje na parketu su vrlo dobro složene. Područje trice se jasno ističe tamnijom nijansom, a „mornaričko“ plava, zlatna i „vinsko“ crvenkasta kombinacija su baš posebno zanimljive. Zamjerka je možda malo preveliko slovo „C“ koje svojom veličinom „jede“ većinu parketa.

cle

Dallas Mavericks

Parket Mavericksa je dobar primjer kako parket može izgledati odlično i kombinacijom dvije nijanse jedne boje. Svijetloplava i modro plava jednostavno izgledaju nenametljivo lijepe, ali nisu kombinacija koja će baš sve oduševiti ili im ostati urezane u pamćenju. Nadalje, logo koji se sastoji od konjske glave koji se uvija, tj. stapa s loptom je impresivno izveden. Da je malo veće veličine, ostavio bi još bolji dojam. Dva loga „M“ ne narušavaju ravnotežu na parketu te svojom izvedbom ostaju dosljedni centralnom logu. U svakom kutu su četiri zvijezde, koje pogodite, simboliziraju patriotizam države Texas. Oni sretnici koji imaju prilike uživo gledati Maverickse tvrde da parket uživo nije nešto posebno, ali preko TV-a izgleda ugodno oku.

dal

Denver Nuggets

Njihov parket ima velikog potencijala za određene izmjene. Prvo što nekako ne pristaje su dva velika prozirna simbola Denvera koji su uz to sve ogromne veličine te su nagurani unutar područja trice. Znamo da je rudarstvo glavno obilježje, ali ako već toliko to žele isticati, onda to na parketu treba izvesti u stilu prethodno opisanih Mavericksa. Centralni logo ostaviti kakav je, a čekiće napraviti manje, obojiti bojama Nuggetsa, baš kao što su Mavsi izveli sa svojim malim logom „M“. Bili bi tu, ali se ne bi toliko nametali. Što se tiče boja, možda još dodati koju nijanse plave, kako bi parket malo „živnuo.“ Ne bi bilo loše i da Pepsi vrati svoj standardni logo. Prozirnim obrisima planina se još nekako i može progledati kroz prste. Broj 5280 simbolizira nadmorsku visinu na kojoj se prostire Denver te broj 300 koji označava povijesni prosjek od 300 sunčanih dana po godini.

den

Detroit Pistons

Osim što je kapacitetom najveća dvorana u NBA ligi (22 076), The Palace of Auburn Hills je jedan od hramova košarke i poznati teritorij Bad Boys generacije Pistonsa. Crvena i plava kombinacija su među najboljim dvotonskim kombinacijama boja u ligi. „Detroit“ i „Pistons“ su s lijeve i desne strane zanimljivo odvojeni povećim razmakom te završno ukrašeni s retro stilom. Vrlo klasičan stil parketa što se vidi po njegovoj jednostavnosti izvedbe. Na sredini dominira logo Pistonsa koji je na šestom mjestu u ligi po zauzetoj veličini Centralnog prostora.

det

Golden State Warriors

Kako trenutno igraju, takav i parket imaju. Aktualni prvaci zaista imaju savršenstvo od parketa. Tako se sve slaže jedno s drugim, tako je sve elegantno. Linija za tricu odlično izgleda u toj boji i s tom debljinom, a žuta i plava su uvijek odlična kombinacija. Žuta daje puno energičnosti, a debelo plave crte su sjele kao trica Curryja s Golden Gate mosta na sredini terena. S lijeve i desne strane bi možda bolje izgledalo samo da je debeli natpis Warriors, bez Golden Gate. Crveni Oracle znak se možda malo trpa u oči, ali čak se i dobro uklopio u sve ostalo. Općenito je poznato da je žuta uvijek blještavija od ostalih pa na TV-u pogotovo izgleda kao umor za oči, ali čisto sumnjamo da nas ta sitnica može odvojiti da gledamo Warriorse kako „češljaju“ svakog tko im se nađe u njihovoj Oracle Areni.

gsw

Houston Rockets

Rocketsi su odlučili ukloniti boje sa svog parketa te se vidi da je to očigledno bio loš potez. Uopće nije zanimljiv niti ima efekta. Možda izgledom, među najgore dizajniranim parketima u ligi. Svjetlija boja unutar područja iza linije za tricu ne unosi veliki kontrast. Barem da logo popravi stvar, ali niti on nije pretjerano dinamičan te ne izvlači bolji dojam. Njegova ideja je dobra u stilu rakete koja polijeće, ali trebalo je to bolje i maštovitije izvesti. Katastrofi nema kraja pa se čak i naziv Rockets morao pojaviti šest puta!

hou

Indiana Pacers

Krajnje jednostavan i klasičan stil parketa. Gledajući ga pažljivije, zapravo nema nijednog  objekta koji traži puno pažnje. Zapravo, parket izgleda nekako veliko, kao da je površina terena veća od svih ostalih. Kontrast boja je takav da se jasno tamnijom nijansom ističe što je teren, a svjetlijom nijansom što je područje oko terena. Toga čini unikatnim među svih 30 parketa. Osim što su u tome unikatni, Pacersi imaju i najmanji centralni logo na terenu od svih momčadi. Ali, logo je zanimljivog izgleda. Lopta koja ispunjava prazninu slova „P.“ Parket je pomalo sličan dizajnu Rocketsa, ali ovaj nekako ima smisla. Nije nametljiv dok se gleda preko TV-a jer nema hrpetinu stvari, logotipa, natpisa, itd…Pacersi poručuju da su ovdje zbog košarke i rezultata, a za ostalo im nije bitno.

ind

LA Clippers

Clippersi od ove sezone imaju malo novi dizajn. Prošli logo je bio ipak bolji od ovog sad, koji pogotovo na sredini terena izgleda malo zbunjujuće. Sreća pa Jordan, Paul i ostali zabavljaju svojim atrakcijama karakterističnih za Lob City pa ne moramo obraćati toliku pažnju na novo izvedeni logo. Osim toga, Staples logo također unosi košmar u ovo sve pa bi parket možda i izgledao malo bolje da nema tog. Još uvijek nije poznata svrha i smisao zakrivljenih linija pokraj naziva „LA Clippers.“

lac

LA Lakers

Evo doma i hrama velikih igrača poput Bryanta, Chamberlaina, Johnsona, Westa, itd. Ovdje su ove „face“ bili domaćini. Ovdje su oni bili glavni. I nitko drugi. Parket tako i izgleda, kao da je na njemu ispisana povijest. Jednostavan je i nezamjenjiv. Lakersi su nekoliko puta mijenjali dizajn. Ljubičasta odnosno forum plava i zlatna su sjele jedna drugoj kao nijedna druga kombinacija boja. Naziv „Lakers“ ispod koševa je blaga varijacija na font istoimenog naziva na centralnom logu i puno bolje izgleda nego uska bijela varijanta prije par godina koja izgleda kao da je bila zgužvana. Centralni logo je prava klasika ljepote. Svaka zvijezda predstavlja jedno od šesnaest osvojenih prvenstava. Alternativni „L“ logo sa svake strane je ustvari centralni logo u malom. Ukošen je te po sredini ima žute trkaće crte, element koji kreira iluziju brzine i atleticizma. Lakersi koriste sustav kazališne rasvjete te on u kombinaciji sa savršenim bojama parketa, dobrom igrom Lakersa koja je nažalost rijetkost i ove sezone, daje dojam monumentalnih događaja.

lal

Memphis Grizzlies

Ne znamo što reći za ovaj dizajn. U jednu ruku je dobar, u drugu je pomalo kaotičan. Zašto kaotičan? Plava boja, žuta, višebojna glava medvjeda, a s lijeve strane piše „Memphis“ i s desne „Grizzlies.“ Zašto nema jednostavno istog natpisa i s jedne i druge strane. Ima tu svega i svačega. Ali, evo npr. žute oči plave glave medvjeda se vrlo dobra ustvari uklapaju s ostatkom plavo-žutih kombinacija. Plave boje možda ima malo previše, možda previše nijansi pa malo guši svojim prisustvom. „FedExForum“ logo kao i svaki logo unosi nered. Kad već tu mora biti mogao je biti drugačije dizajniran. Svi se sjećamo starog loga Grizzliesa u stilu medvjeda koji drži u kandžama loptu. Npr. na varijaciju tog loga se mogao izvesti manji logo koji bi bio u desnom i lijevom kutu terena da upotpuni prazninu koja vlada terenom. Samo lopta i kandže u njoj bi bila odlična izvedba.

mem

Miami Heat

Miami ima ovakav parket još od sezone 2004-2005. Bio je ogromni napredak od ranijeg all black stila. Centralni logo je treći najveći u ligi, a spada u najljepše simbole nekog kluba, ne samo u košarci. Narančasta s crvenom je bila riskantan potez što se tiče kombiniranja, ali ispada dobro te jedino ona može reflektirati „goreći“ stil glavnog loga. „Miami Heat“ natpisi bi možda trebali biti u drugoj boji, tj. u drugačijem stilu te imati više plamteće vatre u sebi. Ne bi bilo loše da se nađu i manje određene varijacije na glavni logo u kutovima parketa. Korporativni znakovi i natpisi uglavnom uništavaju ljepotu parketa, ali u ovom slučaju „American Airlines Arena“ izgleda dosta prihvatljivo i umjetnički. Sveukupni dojam je prava poveznica s kulturom i stilom Miamija te neplaniranog hakla na užarenom betonu kraj Miami Beacha.

mia

Milwaukee Bucks

Jedina momčad u ligi koja koristi ovakvu nijansu zelene boje i jedinstvena je od svih zelenih. Ako se pitate što zapravo predstavlja ovaj nered na terenu, evo odgovora. Na svakoj strani parketa je slovo „M“ koje je teško razumjeti i uočiti. Dolje bi umjesto „Fear the deer“ trebalo pisati „Fear the giant M.“ Za plavu boju oko terena zaista nismo sigurni što bi trebala predstavljati, ali nikako se ne uklapa sa zelenim tonovima. Pokraj „Milwaukee“ natpisa je obris države Wisconsin. Neka se zna gdje se igra. Centralni logo bi trebao biti prvo što upada u oči, ali od ovih svih silnih detalja, zadnji se ističe. A čak ni nije toliko loš, zapravo vrlo dobro i moderno izgleda, ali nered oko njega ga doslovno jede.

mil

Minnesota Timberwolves

Za početak, „Vukovi“ imaju brutalan font koji se koristi za natpis„Timberwolves.“ Malo nam nedostaje onaj dizajn kad su okolo parketa bili borovi i ne bi bilo loše da su opet tu kao mali dodatak. Vuk koji zavija na loptu je predobra ideja za manji logo u lijevom i desnom kutu, a centralni logo također dobro i agresivno izgleda, no njegove kontrastne boje unose nesklad. Možda i ne bi unosile toliki nesklad, da ostatak parketa nije također u dvije boje. Unutar linije trice je svjetlija boja, a vani je karamel smeđa. Plava s crnim izgleda dobro, ali sve ostalo je malo neritmično složeno i nešto ne štima sa sveukupnim dizajnom terena.

min

New Orleans Pelicans

Dizajn koji će teško tko prihvatiti, baš kao i od Bucksa. Tamno plava boja je super. Zlatno smeđa je super. Centralni logo je također super. Ali, zašto su mislili da će prozirni pelikan unutar linije trice izgledati posebno i privlačno. Teško je i prepoznati da se tu radi o pelikanu koji drži loptu. Bez njega, teren bi čak izgledao solidno i primjereno. I font naziva je dobar. Umjesto prozirnog pelikana, bolje bi pristajali dva manja loga u stilu donjeg središnjeg loga koji se nalazi izvan terena. Jednostavno moraju shvatiti da prozirni simboli očito ne pristaju na NBA parkete.

nop

New York Knicks

Narančasta je vrlo rijetka boja u NBA ligi, a plava je među vodećim i obično je momčadi odabiru kad nemaju baš drugih ideja. Ali, ova plava se izvrsno uklapa s narančastom. Trokutasti logo s 3-D narančastim slovima je među najklasičnijim i najboljima, ali neki kažu da za takvu franšizu koja ima takvu povijest, znak izgleda malo neozbiljno poput nečega što bi bilo na prsima superheroja. Ostatak, prava košarkaška atmosfera. Treba napomenuti da Madison Square Garden koristi kazališno osvjetljenje, koje zamrači područje publike te glavnu pažnju i osvjetljenje daje kazališnim daskama i glumcima, u ovom slučaju terenu i igračima.

nyk

Oklahoma City Thunders

Igraju i pripadaju među najbolje, ali imaju teren kao da su u D-ligi. Obojenje je prejednostavno. Centralni logo je male veličine. Font slova je solidan, ali ne spašava sve ostalo. Umjesto NBA loga, dva manja loga na varijaciju glavnog bi bolje izgledala. Nema se što puno reći, potrebne su određene preinake oko loga i općenito oko dodavanja još neke boje na teren. Svima fale dani SuperSonicsa i njegovog nevjerojatnog dizajna koji je izgledao puno zanimljivije i življe od ovog Thunderovog.

okc

Orlando Magic

Poznato? Da, stil Boston Celticsa. Crno-plava kombinacija se svakome uvlači pod kožu. Magična lopta se tri puta ponavlja na terenu, a izgleda kao da ju je netko bacio iz lijevog kuta, onda je odskakutala do centra pa sve do vrha desnog kuta. To sve daje živosti terenu. Dizajn loga je savršen. Linija za tricu je obojenu u tonu njihove plave boje, baš kao što to rade Grizzliesi. Većina timova koristi bijelu ili crnu liniju. Što se tiče fonta slova sa strane, mogao bi biti malo tanji i ne baš toliko velike veličine da plaši neprijateljske igrače.

orl

Philadelphia 76ers

Ovaj parket kao da nas vraća u košarkašku povijest. Ističe nam grad koji je proizveo toliko dobrih NBA igrača te još boljih košarkaških trenutaka. Boje na parketu su pomalo patriotski složene, ali kombinacija mekano plave, ne previše tamno crvene i svjetlo smeđe se perfektno slažu. Treba napomenuti da 13 zvijezda ne stoji tu kao ukras, već kao simbol na 13 izvornih američkih kolonija (1776. godina). Font slova je namjerno napravljen u old-school stilu te nas vraća u doba 1960-ih kad je dominirao Wilt Chamberlain. Logo kluba je tako jednostavno izveden, ali opet zanimljivo detaljan.

phi

Phoenix Suns

Ovo svojim izgledom spada među najlošije parkete. Opet D-liga stil i nema ništa zanimljivo i posebno. Sjetimo se samo tamno ljubičastog parketa kojeg su imali 90-ih. To je već bilo nešto. Od tog slavnog parketa su ostale samo linije za tri poena u takvoj ljubičastoj boji. Lopta čitaj sunce je loša zamjena za prethodni logo riječi „Suns“ koja se mogla čitati iz bilo kojeg ugla. Font slova je u stilu pokretnosti glavnog loga. Uglavnom, nedostaje nam njihov ljubičasti stil. Sunsi prate modu motivirajućih rečenica pa su i oni stavili pokraj terena natpis „We are PHX.“

phx

Portland Trail Blazers

Crna i crvena uvijek dobro pašu jedna s drugom. Sam pogled na parket nekako baš djeluje „Hej, ovo je NBA, ovdje je prava košarka!“ Portland se pridružio „dvotonskom“ klubu, pa je njihov središnji teren tamnije boje, a unutar trice svjetlije. Taj njihov stil je ipak malo bolji i uvjerljivi od ostalih parketa. Prvo što smeta su ružni znakovi sponzora koji nikako ne pristaju. Središnji logo je umjetničko djelo. Pet crvenih i pet sivih pruga predstavljaju domaće i gostujuće igrače koji zajedno obavljaju posao – igraju košarku, ali se ipak suprotstavljaju (križaju) jedni s drugima. Poezija košarke je satkana u ovom logu Trail Blazersa.

por

Sacramento Kings

Ljubičasta i siva nisu baš česta kombinacija u NBA-u, ali Kingsi ih koriste dugi niz godina kao svoj identitet. „Sacramento Proud“ natpis stoji kao podsjetnik na sve osvojene bitke koje su ova franšiza i njezini navijači skupa osvojili. U kutovima su krune kao vrlo lijep dodatak. Malo mu fali nijansi crne boje, ali općenito izgleda odlično i jednostavno.

sac

San Antonio Spurs

Spursi su prvi put u povijesti franšize maknuli s centralnog loga riječ „Spurs.“ Sad je logo još jednostavniji i ne izgleda toliko loše. Ogromne je veličine, ali zbog svoje jednostavnosti se dobro uklopio u ovakav stil. Parket je baš kao i ekipa Spursa. Ne toliko posebna da se s nečime ističe i time privlači pažnju, ali ima ono nešto i klasik je. Također, sivo-debela tipografija se dobro integrirala s ostalim elementima. Crne i sive ima na bacanje, ali volimo taj stil kao i Spurse, košarkaške revolucionare. Logo sponzora se dobro slaže za razliku od brojnih drugih loga sponzora koji smetaju svojom pojavom.

sas

Toronto Raptors

Dinosauri, 3-D optičke iluzije, višebojni stilovi, previše ljubičaste. Sve su to propali pokušaji ove franšize da stvori unikatan parket. Ovaj njihov moderni stil je napokon dobro pristao i dobro izgleda. Središnji logo je možda malo prejednostavan, ali Jurassic Park stil je tu i to se zna. Javorov list i motivacija „We are north“ odišu Kanadom i dobro nas podsjećaju da su Raptorsi jedina ekipa iz Kanade. Nešto ne štima s kombinacijom bijelih i crnih slova. Čovjeku nastane malo zbrka te je podijeljen oko preklapanja dobrih kombinacija boja. Parket ima potencijala za dodavanje određenih dodataka kako bi bio zanimljiviji.

tor

Utah Jazz

Još jedan kandidat iz kategorije D-lige. Pomalo predosadan i izgleda kao da je iz 90-ih godina. Povijesni logo opravdava svoje mjesto na sredini terena. Muzički identitet slova „J“ je pravi klasik i uvijek mora biti tu. Zelena i tamna jednostavno daju dubinu parketa. Plavo-zelena-zlatna je oduvijek bila u srcu Jazzera. Tamno zelena nije možda baš najbolja ideja, ali zbog marketinga i alternativnih dresova, pogurana je malo naprijed. Sponzor je napravio pravi nered sa svojim znakovima i potpisima.

uta

Washington Wizards

U zadnjih 10 godina Wizardsi su prošli kroz pravi nered što se tiče dizajna parketa. Od čarobnjaka koji nešto izvodi na sredini terena, dominacije zlatne, potpunog izostanka crvene, itd. No, ovim dizajnom su skočili nekoliko razina iznad svih. Iako, zbog svog patriotskog stila izgleda kao da je zastava SAD-a prenesena u parket. „DC“ logo izgleda solidno, možda bi trebao ipak biti sekundarni logo u kutovima terena, tj. biti zamijenjen s „Wizards“ natpisom. Stil centralnog loga s rukom koja visoko poteže za loptom je vrlo zanimljiv. Tipografija izgleda bez imalo ideja i maštovitosti. Dvo-tonska kombinacija parketa je slabo izražena i ne unosi toliko živosti i raznolikosti.

wsh

Latest Posts

NE PROPUSTITE