Thursday, April 18, 2024

ZADNJE OBJAVE

Dobar Lamb, Montana ponovno na March Madnessu

Sinoæ je na sveuèilišnim parketima odigrano 27 susreta, od èega su tri utakmice bile finalnog znaèenja. Zapoèeo je i konferencijski Big East turnir, a isto tako doznali smo koliko æe Hrvata najvjerojatnije biti na ovogodišnjem March Madnessu.

Montana 9. put na March Madnessu

Sveuèilište Montana noæas je postala prvakom konferencije Big Sky pobijedivši Weber State, sveuèilište koje je jedino pobijedilo Montanu u posljednja dva mjeseca. Nakon toga je Montana zabilježila 14 uzastopnih pobjeda i s omjerom 25-6 okonèala dosadašnji dio sezone, što im je najbolji omjer od davne 1992. godine. Najzaslužniji za pobjedu, a ujedno i preokret u drugom poluvremenu bio je dvojac Kareem Jamar i Mathias Ward zabivši svaki po 20 poena. Weber State je nakon odliènog šuterskog prvog dijela vodio pet koševa razlike – 36:31, meðutim drugo poluvrijeme je uvjerljivo pripalo Montani, 54:30, i to uz nevjerojatan postotak šuta za tri poena – 8/12. Montana se tako još drugi put u tri godine plasirala na zakljuènu fazu natjecanja, odnosno 9. put u povijesti škole.

Uz spomenuti dvojac za Montanu je odlièno odigrao i Derek Selvig upisavši 16 poena i 9 skokova. Will Cherry je dodao 13 poena, 6 asistencija, 4 skoka i 3 ukradene lopte. Kod poraženih se je istaknuo Damian Lillard uknjiživši 29 poena, 10 skokova i 7 asistencija.

Bucknell iznenadio Lehigh

Nakon dvije uzastopne trice Brysona Johnsona košarkaši Bucknella približili su se Lehinghu na svega poen zaostatka 40 sekundi prije kraja susreta. I kada je izgledalo da æe sveuèilište Lenigh uspjeti prokockati prednosti koji su održavali od prve sekunde susreta te promašivši dva slobodna bacanja, Gabe Knutson je blokadom Camerona Ayersa praktièki odluèio pobjednika. Prvi put nakon sedam godina smo tako u konferenciji Patriot doživjeli da na March Madness ne putuje vodeæa ekipa konferencije koja je uspjela izgubiti na domaæem terenu.

Tragièar susreta Gabe Knutson je zabio 23 poena, njegov momèadski kolega C.J. McCollum je pridodao 29. Kod pobjednika se je istaknuo Mike Muscala, centar Bucknella je upisao 30 poena i 14 skokova.

Zapoèela sveuèilišna košarka u New Yorku

U Brooklynu je bila odigrana i treæa finalna utakmica veèeri gdje je domaæi Long Island uvjerljivo nadmašio Robert Morris i time se plasirao na March Madness. Domaæi su bez veæih poteškoæa s više od polusatne dominacije došli do pobjede rezultatom 90:73. Kod pobjednika su dvojca košarkaša upisala double-double uèinak, Lulian Boyd je okonèao susret sa 18 poena i 10 skokova, dok je Jason Brickman upisao 18 poena i 11 asistencija.

Ljubitelji sveuèilišne košarke su zasigurno noæas došli na svoje poèevši pratiti poèetak konferencijskog turnira u Big East. Na rasporedu su bila takozvana razigravanja za pozicije prije èetvrtfinalnih susreta. Košarkaši Georgetowna (14. momèad sezone) upisali su pobjedu protiv Pittsburgha rezultatom 64:52. Najbolji košarkaš kod pobjednika je bio Lamar Patterson upisavši 9 poena, 8 skokova, 6 asistencija i 4 ukradene lopte.

U nešto zanimljivojoj utakmici su sveuèilištarci sa West Virginije izgubili protiv Connecticuta za koje je sigurni izabranik prve runde drafta na nadolazeæem draftu, Jeremy Lamb zabio 22 poena. 26 je pridodao Shabazz Napier, dok je Andre Drummond upisao “tek” 7 poena i 4 skoka.

Preostala dva putnika u èetvrtfinale su Texas A&M koje je pobijedilo sveuèilište Oklahomu, odnosno Louisville pobijedivši Seton Hall.

Hrvati s 2 predstavnika na March Madnessu

Za kraj izvijestimo kako æe Hrvatska najvjerojatnija imati ponovno dva predstavnika na March Madnesu. To su Sandi Maricuš (Purdue) i Duje Dukan (Wisconsin). Oba spomenuta košarkaša su bili sudionici prestižnog natjecanja i prošle sezone.

Kao što znate sveuèilište Filipa Cvjetiæanina je u konferencijskom finalu prokockalo potencijali odlazak na March Madness usprkos vodstva od 13 poena nakon prvog dijela susreta. Podsjetimo Filip je u toj iznimno važnoj utakmici za njegovo sveuèilište Florida Gulf Coast postigao 13 poena i 5 skokova.

Svi konferencijski prvaci u ovoj sezoni:
(konferencija – prvak)
Atlantic Sun – Belmont
Missouri Valley – Creighton
Southern – Davidson
Metro Atlantic – Loyola (MD)
Ohio Valley – Murray State
West Coast – Saint Mary’s
Big South – UNC Asheville
Colonial – VCU
Ivy – Harvard
Sun Belt – Western Kentucky
Horizon – Detroit
Summit – South Dakota State
Big Sky – Montana
Northeast – LIU Brooklyn
Patriot – Lehigh

Latest Posts

NE PROPUSTITE