Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

Dobro jutro, Mirovini!

Početak šestog mjeseca obično predstavlja period godine kada oni mlađi svoje školske obaveze privode kraju, oni stariji iščekuju svoje godišnje odmore i putovanja dok NBA liga nam nudi svoj vrhunac. Kada netko spomene lipanj odmah me asocira na najbolju košarku, na ono buđenje u tri ujutro koje je nešto drugačije od onog „regularnog“ buđenja prije samog finala.  U finalu repriza od prošle godine. Warriorsi vs. Cavaliersi. Obje ekipe u punom sastavu. Momčadi pucaju od samopouzdanja, dok Anderson Varejao brani boje Ratnika, ali radovati će se bez obizra tko prvi dođe do četiri pobjede u seriji.

Prije i poslije velikog finala glavne teme bit će ove dvije momčadi, ali to nije slučaj s ovim tekstom usprkos tome što je uvod posvećen top temi. Kao što rekoh ovaj period me užasno podsjeća na buđenja bez alarma gledajući famozni OBN i komentare legendarnog Edina Avdića i upravo zbog te smjese osjećaja nostalgije prisjetih se igrača koji su do jučer mamili osmjeh na licima nas fanova, a kao igrače ih više nećemo gledati na parketima izuzev tome ako se ne odluče napraviti comeback (čitaj Elton Brand, Nazr Mohammed).

Prvi koji je saopćio da privodi kraju profesionalno bavljenje košarkom je igrač koji usprkos porazu u finalu mirovinu dočekao kao šampion. Deveti izbor na draftu 1999 od strane Sunsa te odmah u ljetnoj ligi pokazao svoje atletske sposobnosti koje su bile na granici nemogućeg. Keanu Reeves na filmskom platnu  je radio ono što je Shawn Marion radio na NBA parketima što opravdava najoriginalniji nadimak tog perioda. Popularni The Matrix u Phoenix Sunsima ostavio je duboki trag. Krasile su ga popunjenje kolone statistika, a njegove all-round brojke podudarale su se s brojkama Admirala Davida Robinsona. Koristan na oba djela parketa, član 7 seconds or less petorke Sunsa koja zbog prejake konkurencije nije mogla dalje od finala Zapada. Nakon Sunsa poslan u Miami Heat za Shaqa O’Neala što pokazuje koliko je bio cijenjen igrač. Nakon avanture na South Beachu odlazi u hladnije krajeve točnije Toronto u zamjenu za drugog O’Neala u ligi, Jermainea O’Neala. koji je otišao u pravcu Heata. Pola godine u Kanadi bilo je dovoljno za Mariona koji odlazi u Maverickse što predstavlja obostranu satisfakciju. Pobjeda 4-2 nad Miamijem u finalu 2011. označila je vrhunac karijere Matrixa koji je odličnom igrom na oba djela parketa uštopao LeBron Jamesa. Pet sezona u Texasu i prsten nadahnule su Mariona da proba osvojiti još koji naslov te potpisuje s Cavaliersima koji preko noći postaju contenderi. Već u siječnju najavljuje povlačenje u mirovnu nakon završetka sezone jer kako kaže ne želi da posljednje godine karijere provodi na grijanju klupe. Šesnaest odigranih sezona, preko tisuću utakmica, 17 000 poena,10 000 skokova, 4x All Star nastupa, 2x treća petorka liga, bronca s reprezentacijom Sjedinjenih Država na Olimpijadi u Ateni 2004. godine i najzanimljivije što nam je Marion nudio jeste bio prepoznatljivi skok šut s čudnim izbačajem lopte koji mu je kroz karijeru donosio 33% uspješnosti za tri poena.

Nov 22, 2013; Dallas, TX, USA; Dallas Mavericks small forward Shawn Marion (0) reacts after scoring during the game against the Utah Jazz at American Airlines Center. Dallas won 103-93. Mandatory Credit: Kevin Jairaj-USA TODAY Sports

Tijekom prošlog ljeta Rusija je dobila novo ime na krovu federacije zadužene za igru koji je profesor James Naismith izumio. NBA populacija poredi ga s najpoznatijom puškom ikada. AK-47 bušio je rekete momčadima, a u obrani je branio svoju teritoriju i dokazao da je AK neprikosnoveno oružje.

Andrei Kirilenko je sa svega 16 godina pokorio je rođenu Rusiju i uzeo sve što se može uzeti. Izabran na istome draftu kao i prethodni junak ali kao 24. izbor od strane Jazzera. Americi se pridružio u sezoni 2001/2002 sa svojih 18 godina i 132 dana te  postao najmlađi Europljanin koji je zaigrao na NBA parketima. Preuzeo liderstvo momčadi Jazza nakon odlaska Stocktona i Malonea te predvodio Utah u mnogim kategorijama. Poeni, skokovi, blokade, ukradene lopte, trojke, slobodna bacanja te se našao u konkurenciji za obrambenog igrača godine kao i igrača koji je najviše napredovao. U Salt Lake Cityju ostao deset godina. Protiv Lakersa 2006. godine zabilježio 14 poena, 8 skokova, 9 asistencija, 6 ukradenih i 7 blokada što je predstavljalo prvi slučaj još od 1987. godine kada je legendarni Hakeem Olajuwon imao 38 koševa, 17 skokova, 12 blokada, 7 ukradenih i 6 asistencija ali u utakmici s dva produžetka. Nakon ispadanja u finalu Zapada 2007. god na ljeto je reprezentaciju Rusije odveo do Europskog zlata u nezaboravnom finalu protiv Španjolske i poenima JR. Holdena. Nakon lockouta 2011. godine vraća se u CSKA te postaje MVP Eurolige. Nakon toga vraća se preko bare u Timberwolvese i pokazuje da još uvijek ima vatre u njemu. Poslije Minnesote uslijedio je odlazak kod svog sunarodnjaka Mikhaila Prokhorova u Brooklyn Netse gdje je ostao svega jednu sezonu i poslan u 76erse za koje nije odigrao niti sekunde. U veljači 2015. odlazi ponovo u Rusiju i vodi CSKA do Final Foura gdje su izbačeni od strane Olympiakosa. Na kraju sezonu odlazi u mirovinu kao najbolji košarkaš Rusije svih vremena. NBA All Star 2004, član defenzivnih petorki kroz karijeru, rookie petorka, lider NBA lige u blokadama, Eurobasket MVP, Euroleague MVP, U19 prvak svijeta, brončani na Olimpijadi 2012 u Londonu.

Mister Everything kako su ga još nazivali ostat će u sjećanju kao defenzivac koji je imao cojonese do poda i suprotstavljao se svakome na parketu bez obzira na njegovo ime i igračku veličinu. Pravi Rus nema što!

Mlađi zaljubljenici u NBA sigurno su se nekada pitali: Da li su Chris Paul i DeAndre Jordan doveli alley oop do savršenstva? Da li je Lob City postojao prije pomenutog dvojca i da li je trava zelena? Hmm!? Trava jeste zelena, alley oop postoji još od snova Will Ferrella i zakucavanja Andrea Three Thousanda, a ono što su radili Jason Kidd i naš treći po redu umirovljenik bile su zaista do tada neviđene atrakcije.

New Jersey Netsi početkom 2000-tih bili su hit Istoka, Lob City prije Lob Cityja. Neponovljivi Kidd i njegovi „apostoli“ igrali su košarku koja je naprosto stvarala ovisnost (slično današnjim Warriorsima), no nažalost zbog prejakog Zapada nisu uzeli naslov. Krilni centar tadašnji Netsa izgledao je kao netko koga ste pokupili s lokalnog basketa i uručili mu uniformu i pustili ga da igra. Izabran kao 1. pick možda najslabijeg drafta u posljednjih 25-30 godina. Draft 2000. osim Kenyona Martina ponudio je previše promašaja ali između ostalog provjerene igrače poput Mikea Millera Jr., Jamala Crawforda, Michaela Redda, Hedu Turkoglua, još jednog penzionera s liste. Martin je u Netsima proveo četiri sezone, dva finala i oba poraza (Lakersi i Spursi), završio drugi odmah iz Millera u glasovanju za Rookijea godine. Nakon Netsa poslan je u smjeru Denvera 2004. godine gdje je već godinu kasnije ustanovljeno da mora na operaciju koljena koja je nažalost usporila mnoge karijere NBA igrača.

Poslije sedam godina u Denveru i prethodno spomenutog lockouta preselio se u Kinu, zatim vratio se u Clipperse, Knickse da bi u siječnju potpisao za Milwaukee Buckse, ali i ta avantura se ubrzo završila jer je otpušten 19. veljače 2015. godine. U srpnju saopćio je da se povlači iz aktivnog igranja košarke. Kao i prethodnici na ovoj listi Martin je igrao All Star utakmici 2004. godine.

Martin je prepoznatljiv po svojoj borbenošću i hrabrosti koju je posjedovao, eksplozivnosti u reketu, odličnoj obrani, ali i naravi po kojoj nikome nije dao na sebe. Jednom prilikom Jason Kidd je izjavio:

„Pored Dirka Nowitzkog najviše sam volio igrati s K-Martom. Svaki puta kada se nađem u problemima u reketu i promašim znam da je on tu da će prikucati moj promašaj.“

Kada čujete ove riječi od velikog Kidda onda stvarno znate da ste nešto napravili.

Popularni J-Rich kralj Slam Dunk natjecanja početkom 21. stoljeća. U ligu stigao sa sveučilišta Michigan State kao 5. pick od strane Warriorsa na draftu 2001. Ubrzo je stekao reputaciju odličnog atlete i scorera na kojeg se momčad može osloniti. Toliko predan momčadi da je nakon neuspjelog plasmana u doigravanje u sezoni 04/05 poslao pismo isprike navijačima Warriorsa. Nakon epizode u Oaklandu poslan je u tadašnje Charlotte Bobcatse koji su mu predstavljali odskočnu dasku. Podigao je prosjek poena na 21,8 i predvodio je ligu po broju ubačenih trica. Nešto više od godinu dana J-Rich je ostao u Bobcatsima sve do prosinca kada je poslan u Sunse za između ostalih Borisa Diawa i Raju Bella. Dvije sezone u Arizoni bile su dovoljne da Rich pokaže svoje scorer sposobnosti. U svom drugom playoff nastupu odigrao je 16 utakmica uz skoro 20 poena u prosjeku uključujući 43 poena u utakmici broj 3 u prvoj rundi protiv Trail Blazersa. Ponovo u prosincu je zamijenjen u velikoj razmjeni te je otišao put Floride u Orlando Magic. Tamo ostao dvije godine bez nekog većeg iskoraka. Još jedna velika razmjena u kojoj je sudjelovao bila je ona kada je Dwight Howard poslan u Lakerse, a svoj novi dom Richardson je našao u Philadelphiji. Sezonu 13/14 propustio je kompletnu, a u dvije odigrane sezone za 76erse nastupio je svega 52 puta. Pokušao je oživjeti karijeru potresenu ozljedama potpisom za Hawkse u ljeto 2015. godine, ali ipak je ustanovljeno da ima probleme u stopalu zbog kojih je mogao ostati paraliziran da je izabrao bavljenje košarkom. Sa svojih 35 godina na leđima bio je primoran prekinuti karijeru.

Još jedan od mnogih koji su mogli i trebali više pružiti, ali svoj maksimum je davao iz noći u noć. 2x NBA Slam Dunk prvak, Rookie Challenge MVP, prva rookie petorka, NCAA prvak s Michigan Stateom.  Posjedovao je masu And1 poteza i ponekada ih demonstrirao, odličnog sunožnog odraza što pokazuje dvostruki trofej na Slam Dunk Contestima, no da ga ne bih pamtio po promašaju stoljeća u sjećanju će mi ostati potez kojim je sahranio Carlosa Boozera.

Još jedan član te momčadi Warriorsa koji su bili hit lige. Popularni Captain Jack osim odličnog šuta ostao je u memoriji zbog kafanskog obračuna s navijačima Pistonsa iz 2004. godine. Na draftu 1997 Stephen Jackson izabran je kao 47. izbor od strane Sunsa. Nakon tri godine igranja po Kontinentalnoj ligi, Venecueli, Australiji priliku da se dokaže u NBA ligi imao je 2000. godine u dresu Netsa. Naredne sezone priključuje se Spursima s kojima osvaja naslov prvaka 2003. godine i pobjedom u finalu upravo protiv Netsa. U tom playoffu bio je treći strijelac momčadi. Poslije Spursa uslijedila je epizoda u Hawksima u čijem dresu zabija carrer high 42 poena te na kraju sezone završava na 6. mjestu liste strijelaca u čitavoj ligi. Zamjenjen je u Pacerse i odmah u prvoj sezoni biva suspendiran na 30 utakmica zbog dobro poznate tuče zvane Malace at the Palace. Jackson je uz svog jarana Ron Artesta tukao publiku poput specijalca koji tuku nedužne protestante. Sasvim solidne brojke imao je u dresu Indiane da bi 2007. godine u siječnju u velikoj razmjeni otišao putem Oaklanda u Warriorse. U sezoni 07/08 očekivali su više nakon lanjskog poraza od strane Jazza ali usprkos omjeru 48-34 na prejakom Zapadu završili su na devetoj poziciji što je i dan danas rekord kada je u pitanju ostvareni broj pobjeda bez plasmana u playoff. Poput nekadašnjeg suigrača Richardsona i Captain Jack otišao je u Bobcatse i tamo oborio vlastiti rekord od 43 poena. Nakon toga slijede Bucksi, zatim povratak u Spurse da bi posljednje utakmice odigrao u Los Angelesu u dresu Clippersa.

Respektabilan clutch igrač, treneri poput Don Nelsona, Larry Browna, Rick Carlislea imali su samo riječi hvale za ovo krilo koje u svojoj 17-godišnjoj karijeri promijenio osam momčadi.

Video govori sve:

Lista se polako privodi kraju. Još jedna Europljanin koji se poselamio s aktivnim igranjem košarke je Turčin Hedo Turkoglu koji je nastupao za šest NBA momčadi. Hidayet kako mu je puno ime vuče korijene iz Bosne. U ligu došao na draftu 2000 kao 16. pick u momčad Sacramento Kingsa te postao prvi Turski igrač u NBA ligi. Tri sezone u Kingsima, jedna u Spursima i onda vrhunac karijere. Orlando Magic ga je potpisao kao slobodnog igrača. Kao član momčadi iz Orlanda izabran je za igrača koji je najviše napredovao u sezoni 07/08. Naredne sezone s Magicom igrao je veliko finale protiv LA Lakersa, ali nisu mogli parirati te izgubili u pet utakmica. Otišao je u Toronto nakon poraza u finalu, ali uz dosta nesuglasica napustio je Raptorse i otišao u Arizonu gdje nije izdržao ni pola godine da bi se vratio u svoj Orlando. Drugi mandat na Floridi nije bio niti približno uspješan kao prethodni. Suspendiran je na 20 utakmica nakon što je pao na doping testu 2013. godine. Imate pravo da pogađate gdje je nakon Magica otišao i završio karijeru. Naravno LA Clippersi su utočište masi igrača koji planiraju svoje posljednje igračke dane provesti u LA-u. Godina dana bila je dovoljna za Turčina da kaže güle güle NBA košarci. Na reprezentativnom planu u dresu Turske bio srebreni na Eurobasketu 2001 u Turskoj te je isti uspjeh ponovio i 2010. godine na Mundobasketu također u rodnoj državi gdje su poraženi u finalu od Amera 81-64.

Solidna karijera Hidayeta koji je otvorio put mnogim Turskim košarkašima u NBA ligi poput Okura, Erdena, Asika, Ilyasove i trenutno možda i najboljeg Enesa Kantera.

Manje-više ili više-manje sve je rečeno o Michael Jordanu našeg doba, Kobe Bryantu koji je vjerojatno najveći igrač  u posljednjih deset godina koji je napustio košarku. Od ostalih igrača koji su rekli adio bavljenju košarke na NBA parketima vrijedi izdvojiti:

Prvi izbor na draftu 1999 Eltona Branda. 2x All Star, All NBA Second Team, bronca u Japanu 2006. godine. Blago rečeno karijera uništena povredama.

NBA Rookie Challenge MVP iz 2008. godine Daniel Boobie Gibson. Nakon što nije ispunio puni potencijal okrenuo se stvaranju rep karijere.

Nazr Mohammed promijenio je osam momčadi. Prvak sa Spursima 2005. godine kao i NCAA prvak 1996,1998 s Kentucky Wildcastima.

Situacija oko mirovine ili penzije kod NBA igrača malo kome. Naime, svaki igrač koji je nastupao u NBA ligi najmanje tri godine ima pravo da prima mirovinu od poduzeća kojim rukovodi Adam Silver. No, novci počinju da stižu tek nakon 50. rođendana igrača. Minimalni iznos penzije je 19.160 dolara godišnje dok za one koji su služili više od deset godina u najjačoj košarkaškoj ligi mirovina na godišnjem planu iznosi 60.000 američkih dolara. Ali to nije sve! Ako igrač odluči da njegov iznos počinje stizati nakon 62. rođendana onda ima pravo na minimalnu penziju od 60.000 dolara, dok ako se zadržao malo dulje u NBA-u na njegov konto uplaćuje se iznosi i do 200.000 američkih dolara.

Radite ono što volite, plaćeni ste bruku novca plus uz to nakon 50. godina imate sasvim solidan iznos za standarde u Americi. No, uvijek ima i druga strana medalje koja kaže da poneki igrači uspiju bankrotirati i postati beskućnici. “Pare, pare daju ti sve, pare, pare svi vole”, kako kaže Edo Maajka!

Možda netko  od spomenutih igrača uspije spiskati zarađenu sumu od igranja košarke, možda tada se prisjetimo teme bankrot NBA igrača, a do tada adios muchachos!

 

Latest Posts

NE PROPUSTITE