Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

Dobroćudni div Tim Duncan

Još jedna legenda zauvijek je napustila NBA parkete. Tim Duncan nikada nije bio razvikan igrač, nikada nije želio biti u središtu pažnje, a poznat je i kao najveća dobričina u povijesti NBA lige. Kroz dugih 19 godina nakupilo se dosta zanimljivih priča o Timmyju, neke su manje, a neke više poznate, a mi ćemo izdvojiti nekoliko njih za vas.

Iako Tim Duncan možda izgleda dosadnjikavo, više je puta pokazao da je stvarno zabavan tip. Naprimjer, jeste li znali da je dao 100 dolara Brentu Barryju da poljubi Davida Sterna?

„Početkom sezone 2006./2007. David Stern došao nam je podijeliti prstenje za prethodno osvojen naslov. Bio sam jako uzbuđen! Prije početka ceremonije, kada su se ugasila svjetla, stajao sam pored Duncana i rekao mu: ‘Pa, ovo je bila dobra sezona. Trebali bismo to ponoviti.’ Na licu sam mu vidio onaj glupavi osmijeh. Rekao mi je da će mi dati 100 dolara ako poljubim Davida Sterna prilikom dodjele. Razmislio sam o tome i dok je došao moj red, nakon što mi je čestitao, ja sam ga zagrlio i poljubio u obraz. Kažem vam, čuo sam Timmyja kako se smijao cijelim putem dok je dolazio do mene. Najboljih 100 dolara koje sam ikada zaradio!“ rekao je Brent Barry.

Osim sa suigračima, Duncan je bio u puno zanimljivih situacija i sa protivnicima. Takvu priču je podijelio Etan Thomas:

„Dakle, igrali smo protiv Spursa i dobio sam loptu u postu. Napravio sam korak u sredinu reketa i pokušao zabiti ‘udicom’, ali Duncan mi je blokirao šut. Dok smo trčali na drugu stranu terena, rekao mi je: ‘To je bio dobar potez, ali moraš jače ući u moje tijelo, tako ti neću moći blokirati šut, a možda ćeš dobiti i faul.’ Nisam znao je li ozbiljan ili me samo zafrkava, samo sam rekao ‘ok’. Nekoliko napada kasnije, ponovno sam dobio loptu na istom mjestu i napravio upravo ono što mi je rekao. Nisam uspio zabiti, ali nije me ni on uspio blokirati. Pogledao me i rekao: ‘To je već bolje’ i nastavio igrati kao da se ništa nije dogodilo. Nisam mogao vjerovati, jednostavno ne postoji toliko draga osoba u ligi.“

Međutim, Duncan je tu svoju dragost znao i pretvoriti sebi u korsit. Tako je jednom prilikom prevario Stevena Adamsa:

„On je dobričina. To mi je bila najveća greška kada sam došao u ligu. Udarao sam ga pod košem cijelo vrijeme, igrao sam dosta fizički i vidio sam da mu je to dosta smetalo. Zatim mi je u jednom napadu došao i rekao: ‘Hej, stari, kako si?’ Mislio sam si: ‘Wow, kako drag čovjek, možda bi trebao malo lakše.’ Nakon tog trenutka zabio mi je jedno 20 poena. Rekao sam treneru, na što mi je odgovorio: ‘To je veteranski potez! Nemoj padati na to, nemoj popuštati!’ Ja sam samo slegnuo ramenima i rekao: ‘Znam, ali on je tako drag čovjek, žao mi je!’“

Dok se neki igrači bacaju u modne vode (mislimo na tebe, Russell Westbrook), Timmy je uvijek bio poznat po svom ležernom traperice-i-polo-majica stilu, kojem je i do zadnjeg dana karijere bio vjeran. Međutim, 2005. godine NBA liga je pokušala uvesti dress-code u ligu te su svi igrači bili primorani nositi odijela s kravatama. Duncanu se to nije svidjelo te se tom prilikom vjerojatno prvi put u životu uznemirio te izjavio:

„Mislim da je to hrpa govana. Razumijem da žele zabraniti kape, marame, retro dresove i te stvari. To je u redu. Ali ne razumijem zašto bi to najednom podigli na ovakvu razinu. Mislim da je to praktički retardirano.“

Svoj stav o kravatama nikada nije promijenio, što govori i činjenica da je prilikom posjećivanja Baracka Obame u Bijeloj kući bio jedina osoba bez tog formalnog dodatka:

spurs

S vremenom se vjerojatno nakupilo još bezbroj ispričanih i neispričanih zgoda, koje su možda zanimljive, ali ne i veće od 19-godišnje životne priče glavnog i jedinog protagonista – Tima Theodorea Duncana.

Latest Posts

NE PROPUSTITE