Thursday, March 28, 2024

ZADNJE OBJAVE

Događaji izvan terena (02.01)

Današnji round-up vijesti počinjemo u Oaklandu, gdje se navodno razmišlja o „napadu“ na jednog slobodnog igrača ovo ljeto, ali onog najboljeg – Kevina Duranta. Golden State navodno razmišlja da Durantulu dovede u Oakland i to čak finansijski radi! Naime, po nekim procjenama cap skače sa dosadašnjih $70 na $89 milijuna a Golden State pod ugovorom ima sve bitne igrače (sav nukleus koji im je donio titulu minus Harrison Barnes bez kojeg se može ako mu je zamjena KD) a zbog toga što Stephen Curry zauzima samo $11 milijuna, oni imaju dosta prostora – negdje oko $15 milijuna u prostoru za plate. Istina, ako bi dali Durantu ugovor koji će on dobiti i od Washingtona, kao i od Oklahome, odnosno ako bi mu dali maksimalni ugovor, prešli bi cap te zagazili u luxury koji i nije toliko loš kada na parketu gledate backcourt trio Curry-Durant-Thompson. Ono što bi se moglo desiti je sign-and-trade koji bi poslao Barnesa u OKC za Duranta, ali i tada bi se zagazilo duboko u hard cap. Ipak, ta opcija nudi i daljnju mogućnost da se potpiše Festus Ezeli koji igra odlično za Warriorse ove godine. Još od prošlog ljeta, kada je otac Klaya Thompsona izjavio kako će Warriorsi „ganjati“ Duranta, spominju se sve moguće opcije kojima bi Warriorsi vjerojatno postali najdominantnija sila u NBA ligi. Ono što se mnogi američki mediji ne pitaju jeste kako se Durant osjeća? Na kraju krajeva, to će i odlučiti u čijoj uniformi Kevin dočekuje kraj listopada 2016. godine, ali malo koga je briga za to, barem tako izgleda. Bacaju se mnoga imena, jedni Lakersi kojima treba jedna takva zvijezda koja bi bila okružena jednim od boljih mladih nukleusa u ligi (Clarkson-Russell-Randle + visok pick na narednom draftu), jedni Wizardsi koji možda ne mogu ponuditi igru sa Curryem i Thompsonom, ali mogu ponuditi igru sa možda i najboljim playmakerom na Istoku, Johnom Wallom, te naravno mogu ponuditi Durantu da zaigra kući, jer je on ipak rođen u glavnom gradu SAD-a. Naravno, Oklahoma je tu i ne smije se zaboraviti – zbog šutnje Duranta, da se pretpostaviti kako je zasada OKC najizglednija opcija, mada bih iskreno volio promjenu za Durantulu, posebno ako ni ove godine OKC ne osvoji titulu.

Još jedan velikan NBA lige napušta svoj posao nakon kraja ove sezone – Joey Crawford, nakon skoro 40 godina suđenja, napušta ligu i odlazi u zasluženu penziju. Čovjek koji je mnogo kritiziran kroz vrijeme zbog svojih loših odluka, ipak ligu napušta kao jedan od najdugoročnijih sudaca u NBA povijesti. Postoje neki izdvojeni incidenti ali generalno, ne može se baš puno prigovoriti Crawfordu. Crawford je inače poznat po mnogim stvarima, te je lako prepoznatljiv kao sudac – to je onaj ćelavi koji je vjerojatno vašem najdražem igraču par puta svirao tehničku bez nekog prevelikog razloga. To je i ono po čemu ga mnogi pamte, vrlo je brz na okidaču što se tiče tehničkih faulova, ali čovjek je napravio ogromnu karijeru. Ne postoji sudac u NBA ligi koji ima više playoff utakmica ili utakmica velikog finala kao Crawford i sudio je u čak 29 od zadnjih 30 finala. 2007. nije sudio iz jednog vrlo bizarnog razloga. Naime, 15. travnja 2007. godine, tokom utakmice San Antonio Spursa, Crawford je isključio legendu Tima Duncana zbog toga što se ovaj njemu – smijao. Uz smijeh upućen sudcu, Duncan je navodno Joeya i vrijeđao, te ga je ovaj pitao da li bi se tukao. Dva dana kasnije, Crawford je dobio suspenziju za ostatak NBA sezone, playoffa te velikog finala, što je prekinulo čak 21 godinu zaredom gdje je on sudio barem jednu utakmicu finala. Također, ozbiljno se unutar NBA lige razmišljalo o otpuštanju Crawforda, ali je na sastanku održanom 17. rujna te godine odlučeno kako će on nastaviti svoju karijeru. Netko će ga pamtiti kao dobrog sudca, netko kao lošeg, netko kao laganom na obaraču za tehničke, a netko po tome što je pitao Timmy D-a da li je za fajt. Ja ću ga pamtiti kao čovjeka koji se malo previše uzbudio zbog blocking faula Chrisa Duhona u utakmici Lakersa i Pacersa.

Od ostalih vijesti vrijedi izdvojiti to da me Marcus Morris svojom izjavom tjera da ponovno u tekst stavim njegovog brata Markieffa. Marcus je u suštini rekao sve što mi svi već znamo, to jeste rekao je da njegov brat još od ljeta aktivno radi da ode iz Phoenixa. Damian Lillard se polako, ali sigurno vraća nazad u igračku formu nakon što je već dvije sedmice košarke propustio zbog ozljede stopala, odnosno pete. Drew Gooden će propustiti neko vrijeme sa ozljedom lista. MRI je pokazao manje trganje lista te lagano zategnuće. Ne zna se koliko će vremena provest van parketa. Stevea Kerra nećemo gledati večeras na klupi protiv Nuggetsa, iako su svi veći mediji to objavili. Navodno, Kerru nije jasno ni kako je do tih glasina došlo, a ekipu i dalje vodi Luke Walton. Zanimljive izjave nemam, ali imam jedan dosta zanimljiv stat. Ako u obzir uzmemo igrače koji imaju min. 200 pokušaja iz igre, LeBron James je najgori šuter u NBA ligi. Kada bi se to smanjilo na 150, najgori bi bio rookie Denver Nuggetsa Emmanuel Mudiay, a drugi bi bio James. Treći bi bio Kobe Bryant, koji je ipak bolji od Kralja iako ima užasnu šutersku sezonu.

Latest Posts

NE PROPUSTITE