Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

Događaji izvan terena (03.01.)

Vijesti dana počinjemo sa jednom vrlo lošom koja nam dolazi iz Brooklyna. Naime, razigravač Netsa Jarrett Jack pretrpio je ozljedu desnog koljena, ali onu najgoru – potrgao je svoj ACL (ključni ligament) i djelimično poderao meniskus tog istog koljena. Iz dvorane je izašao u kolicima jer na koljeno nije mogao stati, a bol je nazvao najgorom u životu. Netsi su njegovu ozljedu isprve stavili kao samo uganuće, ali je nakon daljnih testiranja ustanovljeno kako Jack neće stati na parket ove sezone. Što ovo točno znači za Brooklyn Netse?

Pa, kada sagledamo isprve, znači nastavak agonije koja se zove sezona 2015-16. Osim što samo 5 ekipa izdvaja više novca za plaće u isto vrijeme imaju omjer 10-23, druga su najgora ekipa Istoka te treća najgora ekipa u ligi. Međutim, treba gledati pozitivno – krenuvši od onoga što oni imaju na rosteru. Jack jeste igrao jednu od boljih sezona u svojoj karijeri, ali on nije toliko ogroman kalibar igrača da se može nazvati nezamjenjivim. Članovi ekipe su i Shane Larkin i Donald Sloan, igrači koji bi sa više minuta mogli nešto više pokazati na NBA parketu. Larkin je poznatije ime od ovog dvojca, te igrač sa većim plafonom razvoja. Bivši 18. izbor drafta promijenio je tri ekipe u tri sezone ali u Brooklynu igra daleko najbolje – šuta najbolje iz igre, šuta najbolje za tri, dijeli najviše asistencija te postiže najviše poena u prosjeku. Per-36 brojevi su mu vrlo slični onome što je imao Jack te bi on mogao biti vrlo solidna zamjena za veterana Jarretta, koji se isto tako može pohvaliti da je nosio dresove mnogih NBA timova. Ono što možda najviše može radovati fanove Netsa jeste vrlo dobrih 46.2% šuta za tri poena, s tim da on ipak uzima samo 1.3 šut po utakmici. Kada bi uzimao više šuteva a  zadržao barem 40% ili više šuta, to bi izrazito pomoglo Netsima koji su samo dno lige u svakom segmentu vezanom sa tricama.

Donald Sloan se ne može pohvaliti nekom izrazitom karijerom u NBA ligi, ali je bio solidan kao back-up Georgeu Hillu prošle sezone u Pacersima, gdje je imao 7.5 poena, 3.6 asistencija, 2.7 skoka uz šut 40.8% iz igre i 31.3% za tri, sve to za oko 20 minuta na parketu. U Brooklynu je odigrao samo 13 utakmica, a dok se ne nađe pouzdanije rješenje, vjerojatno će on biti direktna zamjena Larkinu, koji će uskočiti kao starter. Iako se o tome još ne priča, vjerujem kako će Brooklyn barem razmotriti Tonya Wrotena, koji je nedavno otpušten iz Sixersa kao višak zbog dolaska Isha Smitha.

Kada sam već spomenuo Sixerse, vrlo zanimljiva situacija se desila tokom utakmice Sixersa i Clippersa. Naime, otac Jahlila Okafora je svo vrijeme verbalno zlostavljao trenera Bretta Browna, i to poprilično grubo. Došlo je to toga da je Okafor mlađi na poluvremenu svome ocu morao reći da to prekine, a onda, na kraju utakmice, novinar koji prati Sixerse zatražio je sliku sa Chukwadijem Okaforom, koji je prije slike zatražio da ovaj svojom rukom pokrije sliku Sama Hinkieja, GM-a Philadelphia 76ersa. Ovo sve dolazi nakon što su na net počele izlaziti priče kako će se Phila graditi oko dua Embiid-Noel, te da će Okafora mijenjati za nekog beka. On bi tako proživio sudbinu Michael Carter-Williamsa koji je, nakon što je bio rookie godine, razmijenjen u Buckse. Potezi kao što je razmjena MCWa te moguća (ali vjerojatno vrlo nerealna) razmjena Okafora čine vjerovanje u Process Sama Hinkieja vrlo teškim i čine Sixerse najbesmislenijom franšizom u NBA ligi.

Međutim, ovu glasinu o tradeu Okafora ne treba uzimati za ozbiljno, mada je jedan od ove trojice igrača vjerojatno potrošan i svi oni imaju mane – Okafor je loš u obrani, Noel nema nikakvu ofanzivnu igru osim alley-oopa i putback zakucavanja, dok je Embiid ogroman upitnik. Ono što bih ja uradio, kao GM Sixersa, jeste zadržao ekipu kakva jeste (uz još jedan visoki izbor kojeg će imati nakon ove sezone) te sve stavio na stol nakon rookie godine Embiida. Embiid ima najveći plafon od svih igrača na rosteru i ako bi on imao dobru prvu godinu, Noel bi bio taj višak o kojem govorim – on jednostavno ima najmanji igrački plafon od navedenog trojca. Međutim, mnogo toga zavisi od toga koliko može Embiid nakon što napokon stane na NBA parket.

Od ostalih vijesti imamo Mitcha Kupchaka koji govori kako je navodno prestao da spominje blokirani trade Chrisa Paula u Lakerse, ali je dodao kako misli da CP3 još uvijek priča i razmišlja o istome. Također je dodao kako je doslovno nemoguće da Jordan Clarkson napusti Lakerse, što je dobra vijest za Jezeraše i njihove fanove. Dobre vijesti nam dolaze iz New Yorka gdje je Cleanthony Early napustio bolnicu nakon što je upucan u nogu 30.12. ispred jednog striptiz kluba u Queensu. Kada će se vratiti, nije poznato, ali je sigurno dobro što je izašao iz bolnice. Derrick Rose ponovno ima problema sa koljenom, sada desnim. Desno koljeno je preživljelo potrgani meniskus 2013. i menisektomiju tokom veljače 2015. (menisektomija je proces odstranjivanja potrganog dijela meniskusa), a sada je problem samo što Rose osjeća manju bol, a Bullsi ne žele da rizikuju.

Za kraj, zanimljivosti. Ovaj put imam dvije, a početi ćemo od jedne statistike. Naime, u svojoj 1359. utakmici, Tim Duncan je po prvi put imao nula poena. Šutirao je iz igre 0-3 a njegovi Spursi su pobijedili Houston Rocketse na pogon LaMarcusa Aldridgea (24 PTS & 9 REB). Druga zanimljivost je malo starija, ali nisam je mogao ubaciti ranije. Naime, Evan Turner, član Boston Celticsa, je nakon utakmice Bostona i Los Angelesa u TD Gardenu (zadnja utakmica Kobe Bryanta u Bostonu) imao samo ovo da kaže: „Ljudi će reći da su ovacije za Kobeja. Ali gledajući malo dublje, ovacije su vjerojatno za mene.“ Naravno da se Turner šalio, ali ipak…

Latest Posts

NE PROPUSTITE