Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

Događaji izvan terena (04.01.)

NBA liga i njihov odbor za disciplinu imao je mnogo posla u poslijednjih par dana, zbog čega su oni u mom fokusu za prvu vijest dana. Počinjemo od reprize poznatog Malice at the Palace, mada se ova tuča ne može po svom intenzitetu mjeriti s najlegendarnijom tučnjavom u povijesti lige. Podsjetimo, prije nešto više od 11 godina došlo je do ogromne tuče unutar Palace of Auburn Hills arene u Detroitu, prvo na samom parketu pa onda i van istoga, kada je Ron Artest (tada član Pacersa) dobio čašu piva u facu, zbog čega je nastao opći metež koji je rezultirao u suspenzijama za devet igrača – David Harrison (Pacers, 0 utakmica suspenzije, sudska kazna), Elden Campbell, Derrick Coleman, Chauncey Billups (svi iz Pistonsa, svi jedna utakmica), Reggie Miller (Pacersi, jedna utakmica), Anthony Johnson (Pistons, pet utakmica), Jermaine O’Neal (Pacers, 15 utakmica, spušteno sa originalnih 25), Stephen Jackson (Pacers, 30 utakmica) te Ron Artest (Pacers, ostatak sezone, što je 86 utakmica – 73 u regularnoj sezoni i 13 u playoffu). Iako rezultati ove borbe nisu bili ni slični, vrijedi spomenuti kako su Marcus Morris i Paul George ušli u konfrontaciju pri kraju utakmice, kada je George odlučio da prekrši nepisano pravilo kada je u pitanju košarka – kada je nedostižna prednost, onda se zadnji napad ne šutira prema košu, već se dribla do kraja vremena, a protivnik to dopušta. Indiana je imala +12, a Morris je driblao loptu do kraja napada i utakmice, međutim George je htio da uzme loptu što je na kraju i dovelo do toga da svoje nesuglasice riješe kao svojevremeno Artest i onaj pijani navijač, mada mnogo manje nasilno. Na kraju, Morris je zbog guranja PG13 dobio $15, a George zbog „učestvovanja u konfrontaciji“ je dobio $10 tisuća kazne.

Drugi poludjeli igrač je O.J. Mayo, čovjek koji baš i nije poznat po svojoj mirnoći. Još u siječnju 2007., dok je bio u srednjoj školi, Mayo je imao problem gdje je napao sudca, a u NBA ligi je još 2011. bio suspendiran zbog upotrebe steroida. Na sveučilištu je protiv svoje volje proveo samo jednu godinu, te je koštao svoje sveučilište svih pobjeda tokom 2007-08 sezone, zbog toga što je primao određene poklone od svoga agenta (što se protivi NCAA pravilima, koji ne dopuštaju svojim igračima da dobijaju novac ili poklone). Ovaj put, u pitanju je bio ponovno (kao i u srednjoj školi) sukob sa sudcima koji je uslijedio nakon što je izbačen iz igre. Dobio je dvije tehničke greške unutar prvih osam minuta utakmice njegovih Bucksa u Target Centru sa domaćim T-Wolvesima, a onda je umjesto napuštanja terena krenuo da se obračuna sa sudačkom ekipom. Njegova sreća pa ga je Greg Monroe zaustavio na pola puta do sudaca, inače bi mu ovih $25 tisuća što je platio bilo samo dodatni bonus uz vjerojatno dužu suspenziju neigranja utakmica.

Počinju li to lagano sukobi unutar Los Angeles Lakersa? Ova kalvarija od ekipe koja je bukvalno igračka podrška za jednu od svojih najvećih legendi, Kobe Bryanta, i njegovu oproštajnu turneju, sada ulazi u malo teže probleme. Korijen tih problema je Byron Scott, čovjek koji je trn u oku mnogim fanovima Jezeraša. Počeo je od toga da nikako nije želio staviti Bryanta na restrikciju minuta, mada je to bilo možda i nešto što je Kobe Bryanta moglo spasiti još jedne propuštene sezone. Kada imate 36 godina i tijelo izubijano kao Mambino, onda je igranje onih minuta koje je Scott namijenio njemu pogubno. Problemi ipak nisu stali tu – Scott je vrlo tvrdoglav trener. On ne odustaje od svog principa i što je još gore, nedavno je povukao svoje buduće zvijezde Juliusa Randlea i D’Angelo Russella iz prve petorke. Umjesto da igraju veliki broj minuta te da startaju, što bi ubrzalo njihov razvoj, oni neke bitne minute presjede na klupi. Randle ima malo veći problem s tim, te je do nekog sukoba došlo. Scott je počeo sa svojim izjavama – rekao je Randleu kako se ne ponaša kao timski igrač, te kako treba da odraste. A onda je još i nastavio sa izjavom kako mu se ne sviđaju njegove reakcije kada ga ovaj tjera iz igre, te Scott to naziva nezrelošću. Randle je na to sve rekao sa time da je igrao 15 minuta (u pitanju je utakmica sa Sunsima, koju su Lakersi dobili 97-77), i da je frustriran. A isto tako je frustriran izjavom Scotta kako je on kriv što Lakersi nisu igrali obranu u četvrtoj četvtini, te je dodao kako to nije samo do njega, već do čitave ekipe. Ovakvi sukobi, u kombinacijama sa još par stvari o treneru Scottu, vjerojatno će na kraju njega doći posla, a u zavisnosti od toga koliko se dobro opreme ovo ljeto (imaju finansijske predispozicije da imaju odlično ljeto), mogli bi ubosti neko dobro trenersko ime. Možda Luke Walton? Who knows…

Ostale vijesti počinjemo sa paradom nagrada – rookie igrači mjeseca prosinca su Kristaps Porzinigs i Karl-Anthony Towns (za Istok i Zapad respektivno); John Wall je igrač mjeseca na Istoku, a tu čast na Zapadu dijeli dvojac iz Oklahome, Kevin Durant i Russell Westbrook; igrači prvog tjedna siječnja su Draymond Green za Zapad te Brook Lopez za Istok.

Dobre vijesti nam dolaze iz medicinskog ureda Bullsa, a one govore kako je MRI koljena Derricka Rosea pokazao kako teže ozljede nema. Philadelphia 76ersi su iz mirovine izvukli Eltona Branda, od kojeg ne očekujem mnogo minuta, već jednu mentorsku rolu za primarno Nerlensa Noela, a vjerojatno i za Jahlila Okafora. Mike D’Antoni bi mogao imati najkraće zaposlenje u životu ako Jeff Hornacek dobije otkaz u Sunsima – navodno GM Ryan McDonough prvo kuca na D’Antonijeva vrata. Zanimljvi stat dana jeste ovaj od Derricka Rosea. Naime, Rose iz reketa šutira mizeran procenat. Koliko mizeran? Pa toliko mizeran, da Steph Curry sa svojih 44.6% šuta za tri poena ima za 0.02% bolji šut od Rosea iz reketa. Zanimljiv je pad ovog bivšeg MVPa od naredne najveće zvijezde lige, do čovjeka koji ne može da pogodi barem pola svojih ulaza i floatera u reketu.

Latest Posts

NE PROPUSTITE