Wednesday, May 8, 2024

ZADNJE OBJAVE

Događaji izvan terena (05.01.)

Današnju turneju po događajima van terena počinjemo u Los Angelesu, gdje su izašli rezultati ankete održane među NBA menadžerima i trenerima, a tema je bila – tko je najbolji Laker svih vremena? Izbor je bio limitiran trojicom igrača koji su ostavili ogroman trag ne samo u Gradu Anđela, već i u ligi generalno – menadžeri i treneri su birali između Magica Johnsona, Kareem Abdul-Jabbara i, naravno, Kobe Bryanta. Na kraju su rezultati rekli kako nije bilo ni trunke neizvjesnosti, te od 65 konzultiranih NBA operativaca, čak 45 je reklo kako je najbolji Magic, što je i nekako pošteno. Ono što je Johnson radio na parketu, nije nikada ponovljeno te je najbliže toj nekog nadnaravnoj svestranosti LeBron James, mada Magic ima dosta više nakita na svojim rukama od samoprozvanog Kralja. Međutim, kako to da je u glasovanju bila tolika dominacija? Da je Magicu bio konkurencija možda Jerry West ili netko poput Shaquillea O’Neala, igrača koji su bili stvarno maestralni u dresu Lakersa ali nisu ta razina, razina spomenutog trojca. Možda da krenemo od Kareema, čovjeka koji je u dresu Lakersa imao pet NBA titula i 12 All-star nastupa a druge nagrade mu ne treba ni spominjati. Ipak, za razliku od druge dvojice konkurenata, on je ipak proveo šest godina svoje karijere u Milwaukee Bucksima, za razliku od dvojca koji je čitavu svoju karijeru proveo u Lakersima.

Bryant je osoba koju bih ja zaokružio da sam imao priliku čisto zato što je on ima vrlo slične uspjehe u ligi koja je, realno gledajući, teža te ima malo više konkurencije nego što je to bilo u vremena Johnsona i Kareema. Kada uporedimo čisto brojeve, može se reći kako su vrlo poredivi. Bryant je najbolji scorer kada se gledaju poeni po utakmici, iako ima oko šest tisuća manje poena od Kareema (Kareem ima više utakmica odigranih), dok su Kareem i Magic lideri po skokovima, odnosno asistencijama respektabilno. Kobe ima najviše ukradenih lopti, Kareem blokada a Magic ubjedljivo predvodi trojac po ofanzivnom rejtingu. Na kraju krajeva, ovo je više pitanje toga kakav tip igrača netko voli? Ako volite čistog strijelca koji je svakome u stanju ubaciti 50 poena, birate Kobeja. Ako hoćete dominaciju pod košem i čovjeka kojeg nitko nije mogao dotaći u njegovo doba, birate Kareema. Ako se slažete sa NBA trenerima i menadžerima te volite svestrani stroj, birate Magica. Let the discussion begin!

Nikola Peković je zanimljiva priča o kojoj vrijedi napisati komentar, povodom njegovog skorašnjeg potpunog oporavka. Svi smo mi upoznati s igrom crnogorskog reprezentativca koji je prije dvije i pol godine potpisao, što se tada mislilo, odličan ugovor sa Timberwolvesima, petogodišnji vrijedan $60 milijuna. Fino je krenulo, bio je blizu double-double prosjecima ali je su ubrzo njegovi zglobovi postali problem. 2013-14 je odigrao 54 utakmice, a naredne sezone je odigrao samo 31. Ove sezone još uvijek nije stao na NBA parket, nakon što je imao operaciju još u travnju 2015., a sada se bliži trenutak kada će Peković zaigrati u 2015-16 sezoni. Peković je relativno blizu povratku ali – koliko mu vrijedi taj povratak kada realno ne može da se naigra u svojoj ekipi?

Naravno, biti će lijepo vidjeti ga zdravog, ali gdje je on kao 30-godišnjak koji ima još tri pune sezone na svom ogromnom ugovoru u ekipi koja želi svaki mogući cent u free agency periodu? Osim toga, dio ekipe su Gorgui Dieng i Karl-Anthony Towns, obojica mladi i perspektivni centri koje Wolvesi žele maksimalno da razviju. Meni se čini kako je crnogorski centar ovdje veća smetnja, i finansijska i igračka, te možda je vrijeme da se ide dalje. Međutim, šta to Peković donosi na stol? On donosi probleme sa ozljedama sa poprilično velikom i dugom plaćom, te sa tim da on ipak ulazi u pozne igračke godine. Doduše, treba reći kako je, kada je potpuno zdrav, Peković vrlo solidan NBA startni centar i mislim da postoji neka ekipa za njega. Sve u svemu, biti će lijepo vidjeti ga na NBA parketu, a tu sliku, kako se čini, imati ćemo priliku vidjeti dosta brzo.

Od ostalih vijesti vrijedi izdvojiti nesretnog navijača Utah Jazza, koji je dobio jednogodišnju suspenziju od dolaska na NBA utakmice jer je Jamesa Hardena pokušao omesti laserom. Lijepo je vidjeti da NBA to rješava vrlo brzo i učinkovito, za razliku od drugih sportova gdje se ova, za igrače vrlo nelagodna, stvar vrlo loše kažnjava. Rajon Rondo je pokupio par savjeta od Derona Williamsa, te će propustiti prvu utakmicu protiv ekipe iz koje je izašao na poprilično neugodan način. Zbog problema s leđima, play Kingsa propušta utakmicu protiv Mavericksa. Goran Dragič odlučio je krenuti u napad protiv Sunsa, te ne bira riječi. Za Sunse je rekao kako uvijek nešto mijenjaju, te da nisu ni blizu nivoa Spursa ili Heata koji, kada nešto nađu, drže se toga.

U priči s Brandonom Jenningsom imamo mogući okret, jer Stan Van Gundy Jenningsa ne pušta. On čak misli kako sama uloga igrača nije problem, ali novac bi mogao biti. Mikhail Prokhorov će vratiti povjerenje svih navijača Netsa ovo ljeto, jer kako se sada čini, Billy King, čovjek kojeg komotno možemo zvati Mr. Bad Decision, ostaje bez posla. Kingu ističe ugovor, a Prokhorov niti ne razmišlja da potpiše novi. Govorka se kako će Andrey Vatutin, predsjednik CSKA Moskve, dobiti šansu da radi u najboljoj ligi svijeta. Za kraj, izjava Gregga Popovicha koja samo cementira njegov status čovjeka čije riječi treba zapisati da nikada ne nestanu. Kada su mu predstavili nagradu za trenera godine, on je rekao točno ovo: „If you don’t get a car, I don’t give a damn.“ (prevod: ako ne dobijamo automobil, mene boli briga). No comment

Latest Posts

NE PROPUSTITE