Wednesday, April 24, 2024

ZADNJE OBJAVE

Događaji izvan terena (07.01.)

Početak siječnja u NBA ligi znači druge preliminarne rezultate glasovanja za All-star a unutar ovih rezultata imamo poneko iznanađenje. Krećemo sa Zapadom, gdje su trenutni starteri redom (po broju glasova) – Kobe Bryant (1.2 milijuna),Stephen Curry (925 tisuća), Kevin Durant (616 tisuća), Russell Westbrook (479 tisuće) te Draymond Green (332 tisuće). Zapadu bi poneku grešku još i oprostio, kako je ovo zadnja sezona legende Lakersa, Kobe Bryanta, znalo se da će on biti prvi i to poprilično. Međutim, treba spomenuti sve one koji zaslužuju start ali ga, po ovim rezultatima, ne bi dobili. Prvo treba krenuti od Kawhi Leonarda, čovjeka koji je legitimni MVP kandidat. Lider druge najbolje ekipe u ligi, najbolji ofanzivac i defanzivac te ekipe, te čovjek koji je stvarno već sada počeo da isplaćuje svoj maksimalni ugovor koji je dobio ovo ljeto. Uz dužno poštovanje Draymondu Greenu, koji je vrlo važan član Warriorsa kao najbolje ekipe u NBA ligi, on nikada neće biti onaj nivo igrača koji bi Leonard mogao biti, te je pitanje kako bi Green izgledao van sistema Warriorsa. Ali nekako se da preći preko toga da bi Green mogao u startnu petorku, Warriorsi izgledaju povijesno dobro a mnogo toga imaju da zahvale svom obavljaču prljavog posla, Draymondu. Od drugih startera nema iznanađenja, ali ima kada zagrabimo dalje u glasovanje. Naime, osmi na listi je centar Mavericksa Zaza Pachulia, igrač koji je većinom u svojoj NBA karijeri bio neki role igrač sa klupe ili nešto tako, a sada je pet mjesta udaljen od startne petorke svoje konferencije. Ono što je još čudnije jeste lista imena koja su iza njega – DeMarcus Cousins, LaMarcus Aldridge, Dwight Howard, Dirk Nowitzki i DeAndre Jordan. Što se bekova tiče, iznanađenje je možda to što sedmo mjesto drži Andre Iguodala, ali Zapad je stvarno pun odličnih bekova tako da će netko odličan poput Chrisa Paula ili Klaya Thompsona uvijek morati krenuti s klupe.

Za razliku od Zapada gdje su problemi sa krilima i centrima, na Istoku imamo više problema sa bekovima. Inače, treba reći da su trenutni starteri redom, po broju glasova – LeBron James (636 tisuća), Dwayne Wade (562 tisuće), Paul George (457 tisuća), Kyrie Irving (271 tisuća) te Andre Drummond (261 tisuća). Ako dosada niste shvatili uljeza, to je čovjek koji ima drugo ime – Uncle Drew. Kyrie je odličan igrač i uz Johna Walla (više o njemu uskoro) je najbolji mladi playmaker u ligi. Ipak, ove sezone je odigrao mal broj utakmica a na Istoku u kojem Wade uvijek ima to prvo mjesto nekako zagarantovano postoji još odličnih bekova. Gdje početi? Možda u Chicagu, gdje sada vlada Jimmy Butler. Butler je možda i najbolji two-way bek u ligi, ali zbog popularnosti Kyriea među NBA fanovima, on će biti uskraćen mjesta kojeg je zaslužio svojom igrom. Ispred Butlera je Kyle Lowry, statistički najbolji obrambeni igrač na mjestu razigravača koji pri tome daje 20.6 poena, te igra najbolju godinu u karijeri. Još dva igrača koja bi lagano trebala biti dio ovog tima su Reggie Jackson i Isaiah Thomas, igrači koji su nefer postavljeni iza igrača poput Jeremy Lina ili Derricka Rosea. Rose igra na kartu svoje prijašnje popularnosti i na to da je poprilično medijski eksponiran, dok Lin dobija većinu glasova azijske populacije ili američke populacije azijskog porijekla, kao najpopularniji Azijac u ligi. Kod frontcourta baš i nemam nekih zamjerki sa nekog osobnog gledišta, možda to da je Joakim Noah među prvih 15 i to ispred Paula Millsapa. Noah ulazi s klupe, ima par flashova na igru od prije par sezona i to je to. Ne smatram ga All-star kalibrom, barem ne sada.

Drugu veću vijest dana ću preskočiti zbog ovog malo većeg fokusa na All-star glasovanje, ali ostale manje vijesti dana neću preskočiti. Mali sneak preview za sutra su dvije vijesti koje ću komentirati u sutrašnjoj ediciji segmenta, a tiču se Brooklyn Netsa. Naime, razmišlja se o tradeu Bojana Bogdanovića u Charlotte Hornetse, s tim da bi na ljeto napali DeMar DeRozana koji je slobodan igrač. Memphis planira preko bare zvati combo-beka Evangelosa Mantzarisa, Grka koji je 2012. bio dio NBA drafta, ali nije biran. Sada je član Olympiacosa i sa njima ima dvije uzastopne titule u Euroligi. Statistike ove sezone su mu 8.3 poena, 2.4 asistencije i 2.9 skoka, za oko 25 minuta na parketu, uz sjajan procenat šuta za tri od 48.9%, što je točno ono što treba Memphisu. Kao nedraftiran igrač, ima pravo da pregovara s bilo kojom NBA ekipom, a Memphis je izgleda ozbiljno zagrizao. Rudy Gobert se napokon vraća na NBA parkete, nakon duže pauze zbog problema s ozljedom lijevog koljena. Prije ozljede, imao je najbolje brojeve u svojoj karijeri, a za nadati se da će on igrati još i bolje kada se vrati od ozljede u potpunosti. JaVale McGee ostaje u Mavsima do kraja sezone – njegov djelimično garantirani ugovor Dallas je odlučio potpuno garantirati zbog dobre igre McGeeja nakon povratka od ozljeda koje su ga od parketa odvajale na velike staze tokom zadnje dvije sezone. Zanimljivost dana je izjava, odnosno više tweet uz sliku Borisa Diawa. Naime, znate li kako Diaw trenira? Uz sliku sebe kako pije vino na zidu trening-centra Spursa! Autor tog umjetničkog djela nije poznat, ali stvarno je dobro skinuo francuskog veterana i jednog od najboljih dodavača među visokim igračima NBA lige.

Latest Posts

NE PROPUSTITE