Thursday, March 28, 2024

ZADNJE OBJAVE

Događaji izvan terena (12.01.)

Čitavu današnju ediciju mog dnevnog segmenta poklonio bih priči koja će se odviti ovo ljeto, a mnogo ljudi je bez nekog određenog razloga masivno podcjenjuje. Radi se o ljetu koje će imati DeMar DeRozan, još uvijek član Toronto Raptorsa. Za DeRozana se raspituju mnoge franšize i treba pogledati što to DeRozan donosi njima, a što to one donose DeRozanu. Krenuti ćemo od favorita u ovoj utrci, a to su njegovi Raptorsi.

Ono što Toronto nosi na stol jeste najveća ponuda, zbog njegovih Bird prava koje zadržavaju. Inače, on je u ovom klubu proveo čitavu svoju sedmogodišnju karijeru i tu je bio jednom All-star, 2014. Na NBA draftu 2009., Raptorsi su ga uzeli kao devetog picka a on nije razočarao, kao što mnogu izabrani oko tog osmog, devetog ili desetog izbora razočaraju. Prva sezona nije bila loša, igrao je ipak relativno malo, ali već od sophemore sezone kreće DeRozanov show sa više od 16 poena u svakoj sezoni od svoje druge godine u ligi. Po svim izvještajima koji nam dolaze što iz Kanade, što iz SAD-a, DeRozan se osjeća kao na svome kada je u Raptorsima te kako kaže Brian Lewis iz New York Posta, on ima ono nešto što rijetko tko ima u NBA ligi – lojalnost franšizi. Kao najveći problem njegovog odlaska ja vidim to što sedam godina u NBA franšizi znači da on zna svaki pedalj tog grada, te dvorane i tih suigrača. Navikavati se na novi dom nije lako i još ako mu Raptorsi donose više novca, što da ne? Ostanak se ne čini kao loša opcija, naprotiv, teško je naći što to mogu drugi ponuditi, a da Toronto to nema. Ipak, da tekst ne bi ovdje završio, vrijedi gledati šta to drugi nude.

Iako su se nekako tek uključili u tu priču, čini mi se kako Lakersi imaju najviše da ponude. Sa odlaskom Kobe Bryanta njima treba netko novi tko može zabiti 20-30 poena kome god želi, a DeRozan je ogroman potencijal u napadu, a i treba reći da je sada vrhunski strijelac. Osim toga, sjetite se tko je na rosteru Lakersa? Louis Williams, a ovaj bivši šesti igrač godine je i bivši suigrač DeMaru te bi on mogao da pomogne u nagovaranju ovog odličnog strijelca da dođe u Grad Anđela. Druge stvari koje dolaze uz LA također stoje kao neki iskoristiv materijal za nagovaranje – rodni mu je grad, to je grad glamura, slave, možda i najveće tržište u ligi, a franšiza je uz Boston i Chicago najveća u ligi ubjedljivo. Ako DeMar odluči kako bi želio u grad sa velikom marketinškom hajkom oko istoga, onda što ne Los Angeles? Još jedan veliki market u koji on može ići je New York, a traže ga navodno Brooklyn Netsi. Netsi mu stvarno ne mogu mnogo ponuditi, nemaju neke budućnosti niti  nešto specijalnih igrača koji bi mogli da nagovaraju DeRozana na dolazak. Ono što mu mogu ponuditi je ta igra u marketinški isplativom tržištu, Brooklyn ima odličnu arenu te bi on bio lider te ekipe, odnosno sigurno najbolji igrač na rosteru. Ostala imena su čiste špekulacije i teško ih je komentirati, ali ova tri tima koja su u nekoj vrsti rotacije za potpis DeRozana imaju i najviše šanse da ga dovedu. Njegov ugovor biti će nekih $25 milijuna po sezoni, barem tako se nagađa.

Ostale vijesti dana počinjemo sa još jednom obavljenom razmjenom, ovoga puta između Cavsa i Magica. Naime, Joe Harris je poslan u Orlando zajedno sa izborom druge runde Sacramento Kingsa 2017., a Orlando je u Cavse poslao pick druge runde Portlanda iz 2020. Ovako je oko tri milijuna dolara sačuvano na capu Cavsa, a to je bio i čisti cilj ove razmjene. Baron Davis, bivši igrač Warriorsa, sada se u 36-oj sprema na trijumfalni povratak u ligu. To će učiniti kroz D-league i pokušati će se barem još jednom izboriti za NBA nastup. Inače, zadnju utakmicu je odigrao još 2012. u playoffu za New York Knickse. Draymond Green će možda propustiti naredne dvije utakmice, ali zbog odmora, ne zbog neke ozljede. Joe Dumars će se latiti posla GM-a New Orleans Pelicansa, a on je inače bivši Executive godine, kada je bio Detroitov predsjednik košarkaških operacija. Kratak zanimljivi stat na kraju, kao i obično – svaka NBA ekipa ima barem jednog igrača koji je u utakmici ove sezone imao 10 ili više asistencija, osim Jazza (Alec Burks, osam asistencija) te Lakersa (Kobe Bryant, devet).

Latest Posts

NE PROPUSTITE