Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

Događaji izvan terena (14.01.)

Prije današnjeg reporta o dešavanjima van NBA parketa, želio bih da se ovim putem zahvalim. Naime, moj tekst o Draženu Petroviću, mom osobnom idolu, došao je sve do njegove majke koja me osobno pozvala da dođem u Zagreb i da je upoznam. Zahvalio bih se ovim putem svakom kolegi na portalu (posebno Toniju Lazarnušiću, koji mi je i dao šansu da pišem za ovaj portal), kao i Muzeju-Memorijalnom Centru Dražen Petrović koji će me ugostiti početkom veljače. Hvala vam od srca!              

Počeo bih sa jednom glasinom koja se provlači kroz pojedine NBA medije. Naime, Kevin Martin je na trading blocku Wolvesa, što je i očekivano. U ovom timu mladosti koji bi naredne godine trebao da i skroz uključi u priču oko playoffa, Martin nije dovoljno star da bude neki ogromni veteranski utjecaj, ali nije ni dovoljno mlad da bude u nekim dugoročnim planovima franšize. Inače, brojevi od prošle godine su mu masivno opali zajedno sa minutama te je on ove sezone vrlo loš – procenti šuta su mu najgori u karijeri, gori čak i od rookie sezone, a van scoringa ne pruža ekipi ništa drugo. Sve to zajedno znači kako je vrijeme za rastanak od četvte franšize u njegovoj karijeri, a izgledi postoje da se vrati u franšizu u kojoj je igrao najkraće od sve četiri – u Oklahomu.

Priča se navodno da će K-Mart put OKC-a, a u hladni Minneapollis idu Dion Waiters i Josh Huestis. Huestisa ću preskočiti, ne vidim zašto bi on bio u ovom tradeu osim kao ugovor koji treba biti tu kako bi finansijski razmjena odgovarala, dok je Waiters pomalo i enigma. Igra najgoru sezonu u ligi što se tiče poena, ali potencijal je tu – samo je pitanje da li će se vratiti igrama iz Clevelanda prije dolaska LeBrona Jamesa. On ima samo 24 godine, ima dobar plafon razvoja i uredu je s tim da ulazi sa klupe, i u suštini, Wolvesi bi dobili dosta mlađeg Martina za pet milijuna dolara, što je za dva milijuna manje od samog Kevina. Obojica ne rade mnogo osim poentiranja, ali obojica su volume šuteri koje je teško zaustaviti kada krenu. Waiters se lijepo uklapa u mladi core Wolvesa te bi ga iskreno volio vidjeti tu, dok Kevin Martin može biti solidan čovjek sa klupe kada ne igraju Kevin Durant i Russell Westbrook. Inače, Martin je već jednom igrao za Thunder a to je bilo u sezoni 2012-13 te je imao vrlo solidne brojeve – 14 poena uz 45% šuta iz igre te 42.6% šuta za tri poena. Ne bi se mnogo mijenjalo što se tiče stila igre, ali što se tiče stila vođenja NBA ekipa, ovo bi bio dobar trade – Minnesota bi uzela hotheada Waitersa jer je mlad, dok bi sa win-now stavom Thunder uzeo veterana Martina, iako su u suštini to dosta slični igrači. Razmjena nije loša te ne vidim tko bi ovdje izgubio – situacija je čista.
Umjesto druge veće priče (čisto da bi malo izbjegao ove ekipe koje su stalno dio ovih tekstova), spomenuti ću dvije ozljede koje su zbog jednog ili drugog razloga relevantne. Krenuti ćemo od Denvera, gdje se ponovno ozlijedio Jusuf Nurkić. Bosanaski centar je prvih par mjeseci NBA košarke propustio zbog operacije koljena, a sada je uganuo skočni zglob. Nema sreće za rođenog Tuzlaka koji je poslije operacije trebao da pokaže sav raskoš svog talenta, a to je čak i dobro krenulo. U drugoj utakmici poslije ozljede imao je 12&8, a u trećoj double double sa 15 poena i 10 skokova, uz pet blokada. Nadamo se kako će MRI pokazati kako većeg oštećenja nema, te kako će se Bosnian Beast vratiti još jači na parket u Pepsi Centru.

Kobe Bryant možda pauzira par sedmica. Naime, Bryant ima ozbiljne probleme sa desnom petnom tetivom, te je zbog toga napustio utakmicu sa Pelicansima nakon samo 16 minuta. Gary Vitti, glavni čovjek za pripremu igrača u Lakersima, preporučio je da se Kobe odmori dvije sedmice, a tokom te dvije sedmice on će propustiti četiri do sedam utakmica. Sve što mogu reći jeste da mi je žao i Bryanta, koji neće uživati u punom iskustvu svoje zadnje sezone, ali i ljudi koji sigurno zbog njega dolaze na te utakmice, na utakmice za koje su karte platili ogroman novac. Ali što ćete, kada ste stari kao Black Mamba, onda se ozlijede uvijek dešavaju. To je ono što vam 19 godina igre na najvećem košarkaškom nivou donese.

Ostale vijesti uključuju ozljedu Rodneya Stuckeya, koja će ga od NBA parketa odvojiti jednu do dvije sedmice. U Miami Heatu imaju ogromne probleme s ozljedama, out su Birdman Chris Andersen, Goran Dragić te Josh McRoberts. U Sunsima doktori imaju više posla od igrača, a nova žrtva je Ronnie Price koji je operirao desni palac na nozi. Mo Williams je out za Cavse, ali ne zna se koliko, a razlog je vrlo tužan – Williamsu je preminuo ujak. Adam Silver se nada kako će nagovoriti vlasnike i predstavnike igrača da se CBA pregovori vrše iza zatvorenih vrata. Još jedna u nizu odličnih odluka Silvera, koji ovime pokazuje da NBA nije pogriješila kada ga je izabrala za novog komesara. Brett Brown izjavio je kako su odnosi njega i Mikea D’Antonija slični kao i odnosi Jerrya Colangela i Sama Hinkieja, to jeste kako oni imaju različite perspektive ali to koriste kao svoju prednost. Zanimljivost dana je povratak Keitha Bogansa u ligu. Naime, već smo pisali kako se Baron Davis kroz development ligu vraća u NBA, ali sada istim putem želi i Bogans. On se nešto nije naigrao u ligi, te nije ni nešto novca zaradio (malo više od $19 milijuna), pa su vjerujem i ti zeleni razlozi veliki dio motivacije 35-godišnjaka da zaigra u NBA ponovno.

Latest Posts

NE PROPUSTITE