Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

Događaji izvan terena (16.01.)

Mike Conley je jedan od najpodcjenjenijih razigravča u NBA ligi, i on je uz Marca Gasola glavni razlog za par godina konstantnog uspjeha Memphis Grizzliesa. Nažalost, nikada nije bio All-star iako je to zaslužio, ali vrijeme mu na neki način još uvijek nije izmaklo – sa 28 godina, on tek ulazi u svoj prime. On je u zadnjoj godini ugovora sa Memphisom (2010., $40 milijuna preko pet godina, ugovor počeo sa sezonom 2011-12) te će biti tražena roba među NBA ekipama kao dio odlične klase slobodnih igrača koja nam dolazi ovo ljeto. On može mnogo toga donijeti ekipi, čovjek je elitan bek koji nikako da upadne u taj All-star (pomalo je to teško na Zapadu, pored par odličnih bekova) i izgleda da već neki timovi najavljuju napad na njega. Naime, Derek Fisher je bio pun hvale za 28-godišnjaka koji bi trebao da riješi sve probleme koje Knicksi imaju sa pozicijom playmakera.

Naime, kada pogledamo roster New Yorka, tačnije poziciju razigravača, problem se vidi. Jose Calderon ima 34 godina i on je čisto solidan, Jerian Grant pokazuje flashove odlične igre ali to nije to još uvijek, dok Langston Galloway ima momente ali bez konstantnosti. Kada bi dobili Conleya, koji je vjerojatno kandidat za maksimalni ugovor (što zbog svoje igre, što zbog toga što mu je ovo zadnji ugovor u ligi), onda je teško naći granicu za Knickse. Carmelo Anthony se promijenio, on želi uspjeh tima, a ne igrača, a kada još dodate odlične igre Arrona Afflala, Robina Lopeza i Kristapsa Porzingisa, onda je ovo potencijalno odlična ekipa na Istoku, te bi im mjesto u postsezoni trebalo biti zagarantovano. Sa razigravačem tog kalibra, najviše bi trebala da profitira igra Afflala, a i vidjeli bi kako Porzingis igra sa jednim od najboljih playmakera u ligi – ako je ovako dobar sa Calderonom, kakav bi tek bio sa Conleyem? Do ljeta je još mnogo ostalo, ali da li Conleya možemo vidjeti u New Yorku? Nikada se ne zna…

Prije par dana izašla je lista ESPN-a o najboljim playmakerima svih vremena u NBA ligi, a lista je digla mnogo prašine. Prvi je Magic Johnson, igrač koji je bio dominantan na više pozicija, ali najviše kao point guard, pa je izbor opravdan. Drugi je Oscar Robertson, a i što ne bi bio? Jedini igrač koji je u jednoj sezoni imao triple-double u prosjeku što je nevjerojatno. A prije nego što pređem na trećeg, treba reći kako je u toj sezoni on bio tek treći u MVP glasovanju – ispred su bili Wilt Chamberlain (imao 50.4 poena po utakmici) i pobjednik Bill Russell. Treći je John Stockton, i tko ima problem s ovim izborom, treba promijeniti sport. Iza kulisa je i sebe i Karla Malonea učinio legendama ove igre, predvodio je ligu po asistencijama u devet sezona zaredom (1987-1996), a i bio je odličan obrambeni igrač. Sa četvrtim mjestom počinje problem – Steph Curry?! Okej, GSW je povijesno dobar ali barem jedan čovjek (peti na ovoj listi) je bolji od Currya.

Isiah Thomas nije bio neki trener, još gori executive ali ono što je on radio sa Bad Boysima u Detroitu je povijesno. Curry je bolji šuter, to jeste bolji strijelac, ali kako to da netko tko je 13 godina igrao na odličnoj razini da bude iza nekoga tko je u fokus javnosti upao tek od prošle godine? Curry ima dobre brojeve u svakoj od svojih sedam NBA sezona, ali mislim da se ovdje ne radi o tome. Mislim da se radi o tome kako Currya svi mi, pa i novinari sa ESPN-a, imamo priliku gledati sada, to jeste uživamo u njegovom primeu. Pored toga, sada je poprilično cool sjesti na bandwagon Warriorsa pa je vjerojatno konto toga Curry uspio da upadne iznad Zekea. Da ja ne dužim više, ovo je prvi sa ove liste, Magic Johnson, objavio na Twitteru kao indirektni odgovor na ovu listu: „ESPN je napravio listu top 10 playmakera u ligi i Isiah je peti. Nema šanse da su Curry i Stockton iznad njega! Samo da podsjetim sve, i starije i mlađe, igrao sam protiv njega kada je bio ozlijeđen i kada nije mogao stati na jednu nogu…i ubacio je u NBA Finalu 25 poena u jednoj četvrtini.“              

Od ostalih vijesti vrijedi izdvojiti operaciju Joakima Noaha. Naime, on je ozlijedio rame i pauzira 4-6 mjeseci, tako da trade iz Bullsa više nije opcija. Ben Wallace je dobio tu čast da mu se umirovi dres u dvorani Palace of Auburn Hills. Dio šampionske ekipe 2004. i elitan defanzivac, Big Ben je svoje najbolje godine proveo u Detroitu. Kobe Bryant se izjavom kako bi trebalo šansu dati mlađima povukao iz konkurencije za Olimpijadu u Riju naredno ljeto. Dodao je kako želi da mu zadnja košarkaška utakmica bude u dresu Lakersa. Kada smo već kod Kobe Bryanta, za njega je vezana zanimljivost dana. Naime, on je trademarkovao svoju izjavu Friends hang sometimes, banners hang forever (prevod: Prijatelji nisu vječni, zastave jesu). Mislio je naravno na zastave poput šampionata i naravno svoj umirovljeni dres (ili dva?) a ovo je inače druga verzija ove izjave. Orginalna je Friends come and go, banners hang forever. Savršena izjava za neku majicu Adidasa, ali nitko osim Black Mambe nema pravo na korištenje fraze.

Latest Posts

NE PROPUSTITE