Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

Događaji izvan terena (17.01.)

Nakon što smo jučer prešli preko ESPN-ove liste top 10 razigravača u NBA povijesti, vrijeme je da se okrenemo novoj listi s čijim se izborom ne slažem – Los Angeles Times je pitao manji broj NBA igrača i trenera tko je to najprljaviji igrač u ligi. Odgovor vas neće iznenaditi, ali ja sam iznenađen što je toliko ljudi bez razmišljanja reklo Matthew Dellavedova. On je bio prvi sa 13 glasova, Steven Adams je imao sedam, Andrew Bogut pet, Matt Barnes četiri te Serge Ibaka sa dva. Prije nego što krenem u razloge što Dellya ne smatram najvećim prljavcem u ligi, trebam samo još da dodam kako Adamsa smatram najgorim u ovom segmentu u ligi i to bez veće konkurencije, ali potpuno razumijem ljude koji smatraju Australca najprljavijim igračem. Postoji vrlo tanka granica između hustlea i prljave igre, a Delly se sa tom linijom ponekad baš zajebava.

Prije svega, moram reći kako sam malo subjektivan, jer sam više puta i kroz ove tekstove izrazio da izuzetno volim LeBrona Jamesa, te možda drugačije vidim situaciju sa njegovim suigračem. Gledajući veliko finale prošle godine, impresionirao me omaleni Australac sa Saint Mary’s sveučilišta svojom požrtvovanom igrom. Naravno, to je pokazivao i prije, ali tek je svoje najbolje pokazao protiv Stepha Currya i društva – uključujući jednu akciju koja nije hustle, ali ga je zacementirala u srcima svih navijača Cavsa. Naravno, kada je u trećoj utakmici na 2:27 donio sa and-oneom +4 za Cavalierse. Ipak, njegova ofanzivna nije nešto bila impresivna, impresionirao nas je obranom na Curryu (dok ovaj nije poludio) te mnogim bacanjima za loptu uz masivan rizik tijela. Nadalje, Dellavedova stvarno ne ide da ozlijedi igrača, te je slučaj sa Kyleom Korverom, realno gledajući, čista slučajnost. Kao što kaže jedan asistent sa Istoka (anonimno glasovanje u pitanju, ne zna se ime asistenta), drugi igrači Dellavedovu zovu prljavim jer se on trudi najviše na parketu, a oni se ne žele truditi. To je odličan argument, jer što to on točno ima? Nema neki dribling, šut mu nije elitan, i nije neki dodavač, u obrani do prošle sezone i nije bio nešto, tako da je trud sve što mu je doista ostalo. On je dokaz da rad može da se više isplati od čistog talenta, jer on talenta realno nema, ali ima očigledno puno srca, nije mu teško raditi i truditi se za sebe. Svoj rad pokazuje ove sezone, jer je sve brojeve masivno pojačao. Daje više poena, dijeli više asistencija, ima više ukradenih lopti a najveći napredak je uradio u procentu šuta, gdje je sa 36.2% skočio na 42.1%, a dio sezone je trice šutirao skoro 50%. Možda sam zbog LeBrona i Cavsa neobjektivan, a možda i zbog toga što je Dellavedova dokaz da čak i oni sa dosta manje talenta ali puno volje i srca mogu ući u ligu.

Imali smo i prvi veći ponuđeni trade koji je odbijen od strane Kingsa. Naime, za Rudy Gaya ponuđeni su Alonzo Gee i Eric Gordon, a Kingsi su to, kao što sam već rekao, odbili. Ja sam se malo poigrao sa ovom razmjenom, te sam smislio nešto što bi prihvatio i da sam GM Pelicansa, a i Kingsa. Dodao bih Bena McLemorea uz Gaya, a uz Geeja i Gordona dodao bih Ryana Andersona. Mislim da bi ovo svi prihvatili jer se ovdje radi o dvije filozofije. Kingsi žele odmah da pobjeđuju, a to im i ide – blizu su Utahu i playoff mjestu na Zapadu. Za Gaya dobijaju trojac koji bi lako mogao da nadomjesti njegove poene. Sam Anderson sa klupe ima skoro isto poena kao i Gay, a kada bi dobio startersku rolu, bio bi možda i još bolji (posebno sa Rajonom Rondom na pointu). Eric Gordon ima odličnu sezonu i lijepo bi legao pored Ronda na poziciju beka šutera, poziciju koju je igrao McLemore kao starter. Geeja ne vidim kao prevelikog člana rotacije, vjerojatno je on samo ugovor koji treba biti tradean kako bi dogovor radio. Što se tiče strane Pelicansa, oni će pokupiti talent u vidu McLemorea te uzeti Gaya koji će biti strijelac i startna trica, a lagano bi trebao postajati i veteranski utjecaj. McLemore i Anderson, dodati dijelovi, čine ovaj dogovor slađim za obje franšize – Anderson će dati to što treba da da, poene i vanjski šut (sa Omrijem Casspijem na trici, potencijalno imamo Ronda i četiri igrača koji mogu pogoditi tricu, ako računamo i Cousinsa); McLemore je potecijal a Pelicansi nisu spremni, očigledno, na povratak u playoff, te im treba talenta na rosteru. To je, ipak, samo moje mišljenje.

Ostale vijesti nam uključuju Kevina Duranta i njegove kontradiktorne izjave. Nakon što se još od njegovih komentara na loš tretman Kobe Bryanta u medijima špekuliše kako ih Durant mrzi, on sada kaže da ih voli. Ja bi volio da se Durant odluči da li nas voli ili mrzi! Podrška za All-star unutar svlačionice Cavaliersa postoji i svatko tweeta za drugoga, pa tako Kyrie kaže #NBAVote Kevin Love, a u tom pokušaju da se bivši član UCLA sveučilišta nađe u startnoj petorci Istoka pridružio se i sam Kralj, LeBron James. Justin Bieber je odlučio da pokaže svoju podršku te je na Instagramu podijelio post za glasovanje, a dva izabranika su naravno dva člana Raptorsa, Kyle Lowry i DeMar DeRozan. Matt Barnes je imao izjavu u kojoj se fura na Duranta (nažalost, ne fura se dobrom igrom već kontradikcijom u izjavi), pa tako kaže: „Nasilje nikada nije rješenje, ali nekada jeste.“ Dobio je i pohvalu od lige koja će ga koštati $35 tisuća. Ostajemo kod Barnesa za zanimljvost dana, a ona je koliko je to kazni Barnes morao platiti ligi od 2011. Naime, od 2011., Barnes je na račun lige uplatio $375 tisuća, a tu isključujemo kazne koje je dobijao od organizacija u kojima je igrao. Od tih 375, čak $99.4 tisuće je dao za ovaj nedavni incident sa Derekom Fisherom, koji je, pomalo ironično, platio ukupno $0 za svoje učestvovanje u incidentu. Sve ovo na stranu, moram reći kako mi je vrlo žao što ćemo Barnesa vjerojatno pet ili šest godina nakon njegove penzije gledati vjerojatno kako prosi ispred nekog tržnog centra – tko još ima vjere da on neće spiskati sav svoj novac u roku par godina? Ali dok god igra košarku, ja bih mu preporučio da maksimalno uživa.

Latest Posts

NE PROPUSTITE