Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

Događaji izvan terena (18.01.)

Novi dan, novo izdanje dešavanja izvan terena. Današnju priču počinjemo u jet-set središtu svijeta, Los Angelesu. Lakersi imaju sezonu za zaborav, ali i za pamćenje u isto vrijeme. Jeste da im je omjer vrlo loš, to jeste nisu još ni do dvocifrenog broja pobjeda dogurali, ali ovo je zadnja sezona Kobe Bryanta, legende franšize tako da se samo čeka da se ova sezona završi kako bi se krenulo u ozbiljan napad na playoff a u zavisnosti od uspješnosti ljeta, možda i na prednost domaćeg parketa u playoffu. Dio ove povijesno loše sezone LA Lakersa je i bivši dvostruki All-star, Roy Hibbert, koji ima stvarno lošu sezonu. Još do svoje rookie godine u Indiani on ne bilježi ovakve brojeve te je teško zamisliti što bi on točno trebao da radi naredne godine u Los Angelesu. Od elitnog rim protectora postao je nekako višak lige i minus napadač koji ne treba ni Lakersima, a i teško je vidjeti ekipu (pobjedničku, playoff ekipu) gdje bi on igrao neke značajne minute. Međutim, to neće spriječiti Los Angeles da ga proba nekome uvaliti.

Ono što može predstavljati problem jeste njegova ogromna plata, koja iznosi nevjerojatnih $15.5 milijuna, ali vjerujem kako postoji par ekipa koje bi rizikovale Hibberta. Na pamet mi padaju Houston Rocketsi koji su spremni preuzeti rizik igrača poput Josha Smitha ili Tya Lawsona, a trenutno u rotaciji centara imaju samo Dwighta Howarda. Istina, Clint Capella može igrati na centru ali on je primarno četvorka. Na pamet mi padaju i Dallas Mavericksi koji bi mogli imati problema s obzirom da je prva izmjena odličnom Zazi Pachuliji ipak nepouzdani i lomljivi JaVale McGee. Houston vidim kao bolje rješenje jer bi Mavsi vrlo lako mogli igrati small-ball sa Dirkom Nowitzkim na centru, što bi igrača koji prima $15.5 milijuna za ovu sezonu zalijepilo za dno klupe. Ipak, Hibbert je još uvijek član Los Angeles Lakersa i ovo su čiste špekulacije, ali ne vidim ga u dresu Los Angelesa poslije trade roka, a i ako „preživi“ to, onda nema šanse da se vrati u Lakerse ovo ljeto.

Objavljena je lista od 30 igrača koji su pozvani u reprezentaciju SAD-a za Olimpijadu u Riju, a da ne bi pisao sva imena, ispod ćete naći sliku sa svim finalistima koje je izabrao Mike Krzyzewski, kojem će ovo biti zadnje veliko takmičenje prije nego što ga zamijeni Gregg Popovich na klupi reprezentacije. Ovaj roster će napustiti 18 igrača kako vrijeme bude išlo, a ja bi već otpisao neka imena. LeBron James i Carmelo Anthony se vjerojatno neće odazvati pozivu s obzirom na to da oni već ulaze u godine kada su svojim timovima, koji ih plaćaju na kraju krajeva, potrebi maksimalno odmorni kada sezona krene, a ovoj grupi dodao bi i Chrisa Paula. Otpisao bi konto problema sa ozljedama Bradleya Beala koji je u javnost izašao sa izjavama kako će možda morati biti na restrikciji minuta do kraja karijere.

Od ostalih, vjerujem kako će igrači dva tima koji dođu do finala NBA lige htjeti sav mogući odmor, tako da igrače Oklahome (Durant, Westbrook), San Antonia (Aldridge, Leonard), Golden Statea (Curry, Thompson, Barnes, Iguodala, Green) te Clevelanda (Love, Irving, Kralj već otpisan) možda i možemo već djelimično otpisati – mada ne sve, jer ne mogu četiri ekipe do NBA finala. One koje sigurno vidim (ako ne bude ozljeda naravno) u Riju naredno ljeto su Anthony Davis, Jimmy Butler, Paul George, DeMar DeRozan, Blake Griffin, James Harden i John Wall, što je svejedno odlična ekipa. Ostali će zavisi od odluka i uspjeha gore spomenutih igrača, mada je situacija takva da i bez Duranta, bez Jamesa, bez Currya, SAD neće imati apsolutno nikakvih problema da osvoji zlato. Inače, 18 od ovih 30 igrača ima čak 29 zlatnih medalja, što sa Olimpijade, što sa svjetskih prvenstava. Dominacija Amerike traje odavno, a zadnja ekipa koja je dominaciju prekinula bila je Argentina 2004. u Grčkoj, a prije toga Sovjetski Savez u Seulu 1988. (u finalu tih Igara igrala je i Jugoslavija predvođena Draženom Petrovićem i Vladom Divcem).

Ostale vijesti dana uključuju ponovnu, toliko puta ponavljanu priču o razmjenama Howarda i Joea Johnsona, a razlog je kao i uvijek njihov free agency ovo ljeto i želje njihovih timova da barem nekoga dobiju za njihove ugovore na izdisaju. Isaiah Thomas je malo bocnuo Jeremya Lina svojom izjavom kako je glasovanje za All-star samo natjecanje u popularnosti. Isaiah je možda i zaslužio da bude dio tima Istoka, ali bi po glasovanju navijača prije u tim ušao Lin, koji ipak puno glasova dobija od Azijskog dijela publike NBA lige. Tommy Heinsohn, legenda Celticsa i sadašnji komentator, rekao je da bi Kelly Olynyk mogao biti bolji od Dirka Nowitzkog, što je iskreno meni prvi put da čujem ovakvu usporedbu. Tom dodaje kako baš voli Olynyka ali Dirk je ostavio poprilično ogroman trag u ligi, te ne vjerujem da će to Olynyk moći ispuniti. Nikakvo nepoštovanje ni legendi Heinsohnu, kao ni Olynyku, ali kada pogledate brojeve, ovo što ja govorim ima više smisla. Zanimljivost dana su dvije izjave MVP-a Stephena Currya. Naime, on je izrazio poprilično nepoštovanje Cavaliersima izjavom prije utakmice Warriors-Cavs u Quicken Loans Areni, rekavši kako bi volio da svlačionica miriši po slavljeničkom šampanjcu kojeg su pili Warriorsi poslije pobjede u šestoj utakmici finala prošle godine. Poslije ogromne pobjede Warriorsa, Currya su pitali na što miriši svlačionica, a on je rekao da miriši na Morton’s, tvrtku koja dostavlja hranu u popularnoj Q-Areni.

Latest Posts

NE PROPUSTITE