Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

Događaji izvan terena (19.01.)

Putovanje po dešavanjima van parketa krećemo u Denveru gdje se ozbiljno razmišlja o produžetku ugovora Timu Connellyu i njegovim suradnicima. On je GM i predsjednik košarkaških operacija koji je prije tri godine zamijenio Masaia Ujirija na toj poziciji i došao je da pomogne Denveru kroz post-Carmelo Anthony period. Kada je on došao, franšiza je bila u toku tektonskih promjena a on je bio dio tih promjena. George Karl je otpušten, Ujiri i Pete D’Alessandro su napustili svoje pozicije (Ujiri otišao u Raptorse, Pete u Kingse), tako da je porodica Kroenke (nasljednici bogatstva američkog lanca trgovina Wal-Mart te vlasnici Nuggetsa) odlučila da proba sa rebuildingom franšize od uprave pa nadalje. Doveden je mladi Brian Shaw na trenersku poziciju a GM pozicija data je čovjeku sa relativno malo iskustva na tom većem nivou upravljanja NBA ekipom. Što se tiče samog Connellya i njegovih poteza, ne može se reći da je pogriješio sa time što je radio. Tokom prvog off-seasona poslao je Andrea Iguodalu u Golden State, dovukao je Randya Foyea iz Utaha, J.J Hicksona iz Portlanda, Natea Robinsona iz Bullsa te Darrella Arthura i Joffreya Lauvergnea (tada samo prava na njega kao 55. picka). Sezona je bila loša, ali to nije do poteza Connellya – jednostavno, ozljede su radile svoje. Njegov prvi dobar potez urađen je na draftu 2014. kada za svoj 11. izbor on dobija 16. i 19., te za Douga McDermotta dobija Jusufa Nurkića i Garya Harrisa. Nurkić se pokazao kao svojevrsna krađa, jer je kroz čitavu prošlu sezonu pokazivao odličan napadački potencijal te djelimično izgrađenu defanzivnu igru. Još jedan mogući steal je čovjek koji ima obrnutu igru od Nurkića, ali je isto centar – Nikola Jokić je izabran kao 41. izbor i ove sezone pokazuje odličnu napadačku igru. Kada je sredio svoje visoke za budućnost (Lauvergne-Jokić-Nurkić, nije loše zar ne?), na zadnjem draftu pokupio je Emmanuela Mudiaya, uz D’Angelo Russella najbolji playmaker čitave klase, i tako je djelimično napunio roster talentom. Ne zaboravite još i Danila Gallinarija te Willa Bartona, ova ekipa ima lijep core, a na draftu odličan posao radi Connelly, nekada skaut u vremenu koje je proveo u Wizardsima. Produžetak ugovora sa ovim čovjekom neće biti greška, te obitelj Kroenke radi odličan košarkaški potez.

Jeff Green je na putu koji vodi van Grindehousea. Naime, ovaj bivši Kelt nije zadovoljan svojom minutažom koja se smanjila zbog toga što Memphis pokušava da snizi petorku, dok Memphis ne želi da izgubi ovog inače vrlo solidnog igrača za ništa nakon što mu ovo ljeto ugovor istekne. Što to točno donosi Green? Malo toga van scoringa, s obzirom da je maksimalno prosječan u svemu drugom. Problem sa Greenom ne počinje toliko na parketu koliko van istoga – on je vrlo problematična ličnost i netko tko ne uzima kompromis. Mnogo toga se promijenilo od početka sezone, s obzirom da je Green 24. listopada izašao u javnost sa izjavom kako želi da ostane u Memphisu što duže može, a sada je priča okrenuta – obje stranke su zainteresirane za kraj priče. On je ovo ljeto odlučio uzeti $9.5 milijuna tešku player opciju da ostane u Memphisu ali kako je sezona išla, kako je trener Dave Joerger smanjivao petorku, Greenu su se smanjivale minute, kao i brojevi. Igra sezonu sličnu svojoj rookie godini i konto toga, možda će biti teško naći ekipu koja će preuzeti tih $9.5 milijuna, ali on je ipak ugovor koji ističe te može sa klupe da predvodi drugu petorku. Kome to treba? Pa, svakoj ekipi koja ima problema sa produkcijom klupe – po tome je Cleveland najgori u ligi, a oni imaju i trade exception od Brandana Haywooda, tako da bi Cavsi mogli biti opcija. Ipak, oni više gledaju Markieffa Morrisa tako da možda Green nije ni na radaru Cavaliersa. Orlando je drugi najgori u ligi, ali više moguće mi izgleda swap sa Miamijem gdje bi put Memphisa krenuo Britanac Luol Deng. To bi možda moglo dati šansu Justiseu Winslowu da starta, a to nikako nije loše s obzirom na to kakvu sezonu 10. izbor minulog drafta ima. Problem će biti obrana – Deng je daleko bolji obrambeni igrač od Greena, a dosta svojih pobjeda Miami temelji na svojoj obrani. Winslow kao starter bi zamijenio obranu Denga, ali bi problem bio kada mladić nije na parketu, jer ga mijenja Green kao lošiji defanzivac. Ipak, on je još uvijek član Memphisa tako se ništa još ne može reći sa sigurnošću. Svakako treba gledati u Memphis kada dođe trade rok za oko mjesec dana.

Ostale vijesti počinjemo u Charlotteu, gdje se Michael Kidd-Gilchrist odlično oporavlja od ozljede. Iako se govorkalo kako neće igrati ove godine, on je počeo treninge sa punim kontaktom i čeka se njegov povratak na parket. Ty Lawson je na putu koji vodi van Houstona, a taj put možda vodi u hladni Miluwakee. Navodno, Bucksi žele Lawsona ali njegov „tabor“ odbija zasada svaku ponudu koju nude Bucksi. David Lee i njegovih $15.4 milijuna smetaju Bostonu, a izgleda da su trade partnera našli na jugu Kanade. Raptorsi žele ovog bivšeg All-stara i to priča se kako će do dogovora doći negdje oko roka za kraj svih razmjena. DeMar DeRozan ima vrlo visoko mišljenje o Bryanu Colangelu, što bi mogao biti ključni argument Colangela u priči za posao GM-a Netsa. Mogao bi reći kako će, ako dobije posao, dovući DeRozana u Brooklyn. Clippersi žele da razmišljaju dugoročno, i smatraju kako im Josh Smith i Lance Stephenson samo smetaju. Vjerojatno se aktivno radi na njihovoj razmjeni. Zanimljivi stat dana jeste dominacija Andrea Drummonda u jednom NBA segmentu. Naime, drugi po double double utakmicama je Russell Westbrook sa 27, a čak osam više takvih utakmica ima Drummond – pa valjda je lako imati double double sa 17.6 poena i 15.5 skokova po utakmici. Russell valjda voli to drugo mjesto pa je i po triple double učincima drugi – iza Draymonda Greena. Russell, drugi najbolji igrač Oklahome, ima pet, a Green osam.

Latest Posts

NE PROPUSTITE