Saturday, April 20, 2024

ZADNJE OBJAVE

Događaji izvan terena (25.12.)

Prije današnje edicije Off-Court Reporta, želio bih da poželim sretan Božić i ugodne praznike za sve koji posjećuju naš portal!

Glavna vijest dana je, osim standardno dobrog programa za Božić, stanje glasanja za All-star utakmicu koja će biti održana sredinom veljače naredne godine. Nimalo nas nije iznenadilo tko to drži prvo mjesto među svim igračima, a to je naravno Kobe Bryant. Crna Mamba predvodi sve sa čak 719 tisuća glasova, što je više od LeBrona Jamesa i Dwaynea Wadea zajedno, dvojice igrača koji predvode glasove na Istoku. Po trenutnom poretku, u NBA spektaklu ćemo gledati sljedeće petorke:
– Istok : LeBron James (357 tisuća glasova), Paul George (283 tisuće), Andre Drummond (148 tisuća), Dwayne Wade (300 tisuća), Kyrie Irving (138 tisuća).
– Zapad : Kobe Bryant (719 tisuća), Kevin Durant (349 tisuća), Blake Griffin (182 tisuće), Stephen Curry (510 tisuća), Russell Westbrook (267 tisuća).
Ono što je problem kod ovog glasanja jeste izuzetak igrača poput Kawhi Leonarda (koji igra MVP sezonu, najbolji two-way igrač na svijetu) ili Draymonda Greena (koji je all-around mašina najbolje ekipe u ligi), odnosno igrača koji svojom igrom zaslužuju mjesto u startnim petorkama. Naravno, oni će se naći u konačnoj momčadi All-stara ali će tu čast dobiti od trenera, te neće biti starteri. Ono što je također loše, jeste dodatak Kyrie Irvinga. Nemam ništa protiv Uncle Drewa, naprotiv, obožavam ga gledati, ali mislim da postoji ogroman broj bekova koji će zbog popularnosti Kyriea među fanovima ostati uskraćeni mjesta koje, budimo realni, Kyrie nije zaslužio ove godine. Tu prvenstveno mislim na dvojac Jimmy Butler – Kyle Lowry koji predvode svoje ekipe i igraju odlično na obje strane parketa, a te ekipe su na vrlo dobrim pozicijama u Istočnoj konferenciji. Slična situacija kao i sa Leonardom i Greenom, oni će se uključiti u ekipu preko rezervi, zajedno sa još par igrača koji su svojom igrom i (djelimično) svojim imenom zaslužili da se nađu među NBA elitom.

Druga veća vijest dana je razgovor Jordana Clarksona i Los Angeles Lakera o novom ugovoru. Kao što svi već znamo, Clarkson je pick druge runde drafta 2014. ali nadmašio je sva moguća očekivanja u svojoj rookie godini – u lošim Lakersima bio je jedna rijetka svijetla točka, te igrač koji je dokazao da se oko njega može graditi ekipa. Kada ga je Washington poslao u Los Angeles, on je potpisao dvogodišnji ugovor koji mu ističe ove godine, a za ovu sezonu (u kojoj igra odlično) primiti će oko $850 tisuća. Naravno, za igrača kojeg Lakersi žele da gledaju još dugo na parketu Staples Centra, to je malo, tako da se sada dosta priča o produžetku. Kako sada stvari stoje, Lakersi moraju Clarksonu da ponude Qualifying Offer od $1.2 milijuna, ali kada Clarkson počne 41 utakmicu ili odigra 2000 minuta, onda će se ta moguća ponuda dići na $2.8 milijuna. Ako odbije tu ponudu, Clarkson izlazi na market kao ograničeni slobodan igrač te ima pravo primiti ponudu od druge ekipe koju bi Lakersi vjerojatno matchirali. Lakersi će za narednu sezonu imati samo sedam igrača pod ugovorom te će imati ogromnih $65 milijuna u cap prostoru i potpisivanje Clarksona i da on odbije njihovu kvalifikacionu ponudu ne bi smio biti problem. Clarkson je odličan igrač i prava krađa drafta i on je dio tog mladog nukleusa Randle-Russell-Clarkson plus vjerojatno vrlo visok pick na narednom draftu koji je poprilično dobar. Lijepe vijesti za svakog fana Lakersa i sigurno razlog više zašto pretrpjeti ovu sezonu poraza – radi rata nekad vrijedi izgubiti jednu ili dvije bitke.

Ostale vijesti uključuju mogući trade niskog krila Clippersa Josha Smitha, koji on odbija prokomentarisati te govori kako je zasada sretan u Los Angelesu. Vlasnik Mavericksa, Mark Cuban, je izjavio kako je umalo tradeao Dirka Nowitzkog za Shaquillea O’Neala, što je naravno simbolično s obzirom na to da je Njemac i vjerojatno najbolji euro-igrač u NBA ligi ikada, baš O’Neala preskočio na vječnoj listi najboljih strijelaca NBA lige. Ovo sve se desilo dok  je Shaq još bio u Lakersima, koji su i inzistirali na tome da dovedu Nowitzkog u zamjenu. Naravno, trade se nije desio a Shaq je otišao u Miami Heat. Tony Wroten se na twitteru zahvalio svakom suigraču u Phili ali je također i rekao kako će im dokazati grešku koju su napravili. Uz to treba dodati kako su i neki razgovori počeli između Wrotena i Clippersa, koji bi u slučaju obostranog interesa ipak trebali osloboditi mjesta za mladog beka. Kako je ovo Božićna verzija mog dnevnog segmenta, spremio sam dvije vrlo zanimljive stvari za kraj. Jedna je statistika, a ona dokazuje promjenu NBA lige kroz vrijeme. Naime, Steph Curry i Allen Iverson su dosta, dosta različiti igrači ali dijele nešto – obojica su franšizni playmakeri ekipa šampionskog kalibra. Istina, Curry ima prsten a The Answer ga nema, ali to ne mijenja činjenicu kako su obojica centri svojih franšiza. A statistika je u tome da je čak 84.3% šuteva Allena Iversona bilo za dva poena, a Curryevih je samo 58.1%. Ovo jesu samo dva igrača, ali prikazuju dosta drugačiju sliku – šut za tri poena je u 15 godina postao dosta bitniji. A druga zanimljivost jeste razlog zašto Deron Williams nije tokom utakmice Mavsa i Netsa sjedio sa svojim suigračima. Naime, trener Rick Carslile je rekao kako je Williams – zaboravio odijelo! Sasvim slučajno, vjerujem, je odijelo zaboravio protiv ekipe koju je koštao toliko novca (uz mal return) i to u dvorani u kojoj i nije baš najdraži lik. Zaista, čista slučajnost.         

Latest Posts

NE PROPUSTITE