Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

Događaji izvan terena (26.12.)

U moru glasina o tradeovima, napokon se desilo nešto konkretno o čemu možete čitati. Naime, u Božićnoj pobjedi Clippersa nad Lakersima, ozlijedio se Blake Griffin. Igrač kojeg dosta ljudi preskače u priči o najboljim igračima ove godine ozlijedio je koljeno te će van parketa biti dvije sedmice i to baš kada njegovi Clippersi igraju vrlo težak road trip od četiri utakmica. Blake propušta utakmice (redom) protiv Jazza, Wizardsa, Hornetsa, Pelicansa, Sixersa, Trailblazersa te Hornetsa ponovno (od ovih utakmica, samo su utakmice protiv Sixersa i jednom protiv Hornetsa kući). Kako Griffin neće igrati, očekujem da će više minuta dobiti veliki broj igrača – prvenstveno Josh Smith. Smith igra jednu lošu sezonu te igra samo 15 minuta po utakmici, ali to bi se trebalo povećati kako su samo on i Wes Johnson prirodne zamjene za Griffina na ovom rosteru. Također, Luc Mbah a Moute bi mogao da dobije minute na četvorci gdje bi se Lance Stephenson i Johnson mijenjali kao starteri na mjestu niskog krila. U svakom slučaju, osim njih, skok u brojevima očekuje se i kod Chris Paula. CP3 mora više odgovornosti preuzeti i to primarno u poenima, te bi mogli vidjeti par 20-10 utakmica Paula (20+ poena i 10+ asistencija). Ono što može radovati fanove Clippersa jeste povratak Austina Riversa koji bi mogao da igra bitnu ulogu u drugoj petorci koju bi predvodio sa Jamalom Crawfordom. On je do svoje ozljede imao sasvim solidne brojeve dostojne druge petorke Clippersa. U svakom slučaju, ovo će biti jedan težak period i nešto što bi Clipperse i dalje moglo da udaljava od top trojke Zapadne konferencije koju naravno čine Oklahoma, San Antonio i Golden State.

Još jedna dobra vijest za sve ljubitelje košarke jeste i to da je Stephen Curry osvojio prestižnu nagradu sportiste godine u izboru Associated Pressa. Ovo je dobra vijest za sve ljubitelje košarke zato što je ova nagrada tek četvrti put „pala“ u ruke košarkašu – prije Currya, nagradu su osvajali LeBron James, Michael Jordan i Larry Bird. Ova nagrada često je išla nekom igraču bejzbola ili američkog fudbala, ali Curry je jednostavno imao takvu godinu da je morao dobiti nagradu. Kako kaže Jalen Rose, novinar sa ESPNa: „Steph je drugačiji. Obično su najbolji igrači lige visoke zvijeri sa divljačkim pogledom u očima. To su bili Jordan, Shaquille O’Neal, Kobe Bryant te njima slični. Steph nije takav, on nas pušta u svoj život. Currya vidimo kao oca, muža, sina, brata… Vidimo ga kao sve to, plus ga vidimo kao košarkaša koji uz sve to svakim danom sve više i više napreduje.“ Rose jeste upravu, Curry je imao ludačku sezonu prošle godine koju je nekako nadmašio u ovih dva mjeseca koliko se liga igra. On je u ovoj godini dominirao od prvog siječnja pa sve do pisanja ovog teksta (26.12.) i iz te dominacije izrodila se MVP nagrada, Golden Stateova titula, Golden Stateov rekordni 24-0 start ove sezone, iz te dominacije pali su mnogi rekordi od kojih je sigurno najimpresivniji onaj za broj pogođenih trojki u jednoj sezoni, a sa tog rekorda skinuo  je sam sebe, jer je prijašnji rekord isto tako držao on. Inače, treba spomenuti kako je kao konkurenciju za nagradu imao u golferu Jordanu Spiethu, koji je osvojio dva velika turnira, te u konju American Pharoah, koji je postao prvi konj od 1978. koji je osvojio tzv. Triple Crown (sastoji se od Kentucky Derbya te Preakness i Belmont Skates, tri najbitnije utrke u natjecateljskom utrkivanju konja).

Druge vijesti dana uključuju pridruživanje Vasilija Micića Crvenoj Zvezdi, a to je bitno za NBA upravo zbog toga što je Micić stash izbor Philadelphia 76ersa, izabran kao 52. izbor drafta 2014. Prije Zvezde igrao je za Bayern Munchen. Puno prašine digla je i izjava Marka Jacksona o tome kako je Curry loš primjer za djecu (jer navodno djeca koja žele da igraju košarku u životu sada gledaju igrača koji šutira lude šuteve umjesto da se fokusiraju na fundamentals), ali ne treba previše toga zamjeriti Jacksonu. Siguran sam da postoji frustracija unutar bivšeg trenera Warriorsa što on nije ekipu koju je u suštini sam i sastavio nije doveo do visina do kojih ih sada dovodi trener Steve Kerr. Andrew Bogut, centar tih Warriosa, izjavio je kako su kroz zadnjih 10 utakmica oni pali u igri te kako se  trebaju popraviti. Malo čudna izjava od igrača ekipe koja se doslovno iživljava na svakom protivniku (osim par iznimki koje su dosta rijetke). Za kraj, kao zanimljivu izjavu, ostavio bih reakciju Kobe Bryanta na to da je on prvi u glasovanju za All-star ekipe. Kobe je rekao ovo: „Na Božićno jutro odlučio sam otići po kavu i malo dopuniti gorivo, te sam usput provjeravao Instagram. Kada sam vidio da sam prvi, razmišljao sam kao ‘koji je ovo vrag?’ Da kažem da sam bio šokiran, to ne bi dovoljno opisalo.“
Bonus: Iako nema veze s njegovom reakcijom za All-star, objavljena je još jedna zanimljivost za Bryanta – naime, dvije godine zaredom nakon poraza u Madison Square Gardenu u finalu NBA lige, Kobe je još uvijek slušao Journeyevu pjesmu Don’t Stop Believin’ koju je pustio DJ u Gardenu po pobjedi Celticsa. To je radio da se podsjeti na agoniju koju je osjećao poslije tog poraza u šestoj utakmici finala. Black Mamba, ladies and gentleman!

Latest Posts

NE PROPUSTITE