Thursday, April 25, 2024

ZADNJE OBJAVE

Događaji izvan terena (utorak, 29.12.)

Novi dan, nova prilika da se informišete o tome što se tačno dešava van NBA parketa.

Počeo bi u Washingtonu gdje se možemo uvjeriti o tome koliko ova današnja NBA liga postaje napredna u tehnološkom smislu. Okupljeni na treninzima Wizardsa imaju šansu da vide rookieja Kellya Oubrea kako na specifičan način trenira sam, nakon kraja timskog treninga. Naime, uparen sa pomoćnim trenerom Davidom Atkinsom, Kelly Oubre Jr. koristi virtualnu stvarnost da popravi svoju mehaniku šuta koju su mnogi NBA skauti ocijenili kao vrlo lošu. On nosi specijalne naočale koje mu daju šansu da iz prvog lica vidi svoj skok-šut, te može postaviti situaciju tako da recimo John Wall i Marcin Gortat vrte pick’n’roll igru, dok on gleda gdje to točno treba stati. Ovo je tehnologija koju zasada koriste samo Wizardsi i njihove NHL kolege Capitalsi (također iz Washingtona), a inače je razvijena na Stanfordu. Kao fan i košarke i nogometa, moram reći kako je NBA košarka miljama daleko (u pozitivnom smjeru) od nogometa po tome koliko je tehnologija uključena u igru. Živimo u svijetu u kojem tehnologija sve više utječe na naše živote i smatram da bi profesionalni sportovi trebali da je koriste više, i NBA liga ide u korak sa time. Odavno se koristi gledanje replaya a od ove godine je taj proces čak i ubrzan korištenjem Replay Centra koji je lociran u Secaucusu, u državi New Jersey. Osim toga, tokom prošle godine su Dallas Mavsi u svom American Airlines Centru uveli veliki broj kamera kako bi svaku akciju mogli da vide iz svakog ugla, to jeste da imaju ugao od 360 stupnjeva i to u 5k rezoluciji, najvećoj dostupnoj. Ovaj influks tehnologije u sport znači ponajviše smanjivanje ljudske greške, koja je i najveći problem današnje igre. Ako se vratimo kroz povijest, postoji dosta slučajeva gdje su zbog ljudskih grešaka timovi ispaštali, i to ne samo u košarci. I David Stern, bivši komesar lige, ali i Adam Silver, sadašnji komesar lige, imaju dobro shvaćenje toga da je sada neophodno iskoristiti sve što je moguće da bi se te veće greške potpuno eliminisale iz igre, s obzirom da su ove manje greške poput nesviranih koraka ili ponekog faula pri velikom vodstvu jedne od ekipa sastavni dio igre te i nije neophodno da se pod hitno eliminišu iz igre (to jeste, mogu biti ostavljene viđenju sudija na parketu). Ali iz onih situacija koje odlučuju utakmice, playoff serije ili velika finala treba 100% da se izostavi svaka mogućnost greške, i to su u NBA ligi prepoznali još u vrijeme Sternovog mandata. Zbog toga, u NBA ligi danas ne postoje situacije kao što postoje u nogometu, gdje se jedna ekipa teško ošteti zbog toga što jedan od, sada, petorice sudaca na terenu ne vidi dobro neku situaciju. Postoji argument da tehnologija usporava igru, ali mislim da je to mala stvar prema tome da više nema toliko kontroverznih situacija unutar samih utakmica.

Druga veća priča koju želim komentirati je Joe Johnson. Neimenovani skaut jedne ekipe iz Zapadne konferencije rekao je sa šest riječi, šest bolnih riječi, zašto Brooklyn Netsi kroz trade malo što mogu dobiti za njega: „He makes a lot of money.“ (prevod: njegova plaća je ogromna). Johnson je igrač koji ima 34 godine i igra najgoru sezonu još od svoje druge sezone u ligi. Joe ne može da nađe svoj ritam, ima mizerne brojeve  a ono što najviše upada u oči su procenti šuta. 35% iz igre i 30% za tri poena uz to da uzima čak 11 šuteva po utakmici, to nam sve govori kako je vrijeme došlo glave za nekada odličnog scorera Phoenixa i Atlante. Ono što je najgore od svega? Brooklyn mu je za ovu godinu dužan čak $24.9 milijuna, što ga čini drugim najplaćenijim igračem na svijetu (odmah iza Kobe Bryanta). Ovo je ugovor kojeg je nemoguće razmijeniti (osim u Sixerse ili nešto tako, ili za još jedan ugovor koji je sličnog odnosa ogromne plaće i loše igre) ali agonija Netsa sa Johnsonom se završava ove godine. Mislim da je JJ slika i prilika politike Billy Kinga, koji je primjer svega onog što ne treba raditi kao GM. Ako se vratimo kroz povijest i pogledamo ugovore NBA igrača, svatko će reći kako su najgori oni ugovori potpisani za mnogo novca sa ispranim zvijezdama koje više ne mogu da povuku tim kao što su nekada vukli. Možda najgori ugovor ovog ljeta je recimo ugovor Sunsa i Tysona Chandlera, kojeg sam prokomentarisao u jednom u prijašnjih izdanja ovog dnevnog segmenta. Međutim, ono gore od potpisivanja tog ugovora, je trade za jedan takav ugovor, a to je ono što radi King. On je poznat kao GM koji traži veliko ime koje bi prije dovelo navijače na tribine nego playoff košarku u njegov tim. Tako je Brooklyn i završio sa ogromnim brojem imena koja nose ogromne ugovore, ali sa samo jednom pobijeđenom playoff serijom u poslijednje četiri godine, koliko postoje kao Brooklyn Netsi. Kao fan Netsa, očekujem da se sa odlaskom Joea Johnsona promijeni i politika franšize da ne bi i dalje morali da uživamo u sezonama koje počinju sa 9-22. Samo bih još dodao listu od top deset najvećih payrolla lige, gdje je Brooklyn jedina ekipa sa negativnim omjerom. Da li još možda treba dodati kako su iza njih San Antonio Spursi, ekipa koju svi vide kao najveću prijetnju Golden State Warriorsima?

Ostale vijesti dana uključuju interes Knicksa za Tonya Wrotena. Knicksima bi dobro legao jedan combo-guard koji bi se fino uklopio u roster, i Wroten je možda dobra opcija. Zaza Pachulia igra sezonu karijere (10.5 poena, 10.4 skokova, 48% šuta) i kaže kako je ovo najbolja situacija u kojoj se našao u karijeri, te kaže kako njegov tim samo brine za pobjede. Problemi za Phoenix se nastavljaju – Eric Bledsoe neće stati na NBA parket do kraja ove sezone. Naime, odlučili su se za popravljanje a ne odstranjivanje ozlijeđenog meniskusa, što je bolje za njega generalno ali će trebati dosta više da se oporavi. Mike Dunleavy Jr. je počeo da lagano šutira na treninzima te je, po riječima trenera Hoiberga, dva do tri tjedna udaljen od potpunog povratka na parket. CJ McCollum je izjavio kako se ne smatra igračem koji je najviše napredovao, jer je on ovako dobar od početka svoje karijere. Puno samopouzdanja od strane McColluma, koji sada mnoge fanove Blazersa podsjeća na Brandona Roya koji je imao par dobrih sezona dok ga nisu potpuno uništile ozljede. Svakako se svi nadamo da se McCollumu neće isto desiti. Za kraj, kao i obično, ostavljam zanimljivi tweet ili stat, a ovaj put je to Dennis Scott. Bivši četvrti izbor na draftu je tweetao kako je, nakon gledanja Stepha Currya, nazvao svoju majku te rekao kako ga je rodila 20 godina prerano. Scott je inače bio odličan šuter za tri poena koji je ipak igrao u doba kada se taj kvalitet manje koristio.

Latest Posts

NE PROPUSTITE