Friday, April 26, 2024

ZADNJE OBJAVE

Događaji izvan terena (30.12.)

Prije mojih komentara na neke veće vijesti dana u NBA ligi, moram spomenuti najveću vijest koju ne treba duže komentirati. Naime, sophmore New York Knicksa Cleanthony Early upucan je u nogu van jednog njujorškog striptiz-kluba. Kada je sa svojom djevojkom napuštao klub i ulazio u svoj Uber taksi, taj automobil je okružen sa još dva iz kojeg izlazi šest napadača koji od Earlya zahtijevaju novac. Prije samog pucanja u desno koljeno, on je napadačima predao dva zlatna lančića. Svi mi se nadamo kako će Early biti dobro kroz narednih par sedmica oporavka, a raduju vijesti da je van živote opasnosti.

Prva veća vijest dana je izjava Charlesa Barkleya  o centru Kingsa, DeMarcusu Cousinsu. Legenda Phoenix Sunsa je izjavila kako mu je stvarno žao što je Cousins u jednoj tako disfunkcionalnoj franšizi gdje ne može da se u potpunosti razvije. Također je dodao kako bi Cousins bio jedan od top igrača lige da je završio kod Gregga Popovicha ili Pata Rileya. Ova izjava treba komentar iz više razloga, a krenuti ćemo od statistike da nitko u poslijednjih pet godina (otkada je Boogie u ligi) nije imao više tehničkih (77) ili isključenja iz igre (10) od Cousinsa. Da li vama to izgleda kao igrač za San Antonio Spursa? Kao što je jedna vrlo dobra analiza Spursa rekla: „The Spurs don’t get knuckleheads, they don’t get clowns, they don’t get guys with huge egos, they get guys who do what they are told to do.“ (prevod: Spursi ne dovode glupane, ne dovode klovnove, ne dovode igrače s velikim egom, oni dovode igrače koji rade ono što im se kaže). Uz dužno poštovanje Cousinsu čiju igru poštujem, on se ne uklapa u Spurse, barem ne Spurse pod Popovichem. To da li bi ga Gregg smirio, o tome se da diskutirati.

Dalje, pogledajmo draft kada je Cousins ušao u ligu. Cousins je igrač koji je igrao na visokom nivou i na sveučilištu Kentucky, i znalo se da će otići visoko. Bilo bi vrlo čudno da je pao na 20. mjesto za Spurse ili 32. za Heat (spominjem one dvije ekipe na koje se Barkley referira u svom citatu). Onaj zadnji dio koji je u najmanju ruku upitan je to da Barkley ne smatra Cousinsa top igračem u ligi. Mislim da on previđa činjenicu kako su Kingsi na jakom Zapadu držali svoju poziciju vrlo dobro prošle godine sve do prve ozljede Boogieja. On također previđa činjenicu da Cousins ima prosjeke od 20+ poena i 10+ skokova već tri sezone zaredom, a u ove zadnje tri sezone je i počeo da popravlja svoju obranu. Da, lijepo je razmišljati što bi bilo kad bi bilo, ali situacija je takva kakva je. On je za mene najbolji centar u ligi koji je još i dodao prihvatljiv šut za tri poena (za centra, 30% je sasvim ok). Barkley jeste jedan od najboljih power-forwarda u povijesti lige, ali njegove izjave više ne treba uzimati za ozbiljno, barem ne toliko. Uvijek zapamtite : Jump-shooting teams 1:0 Charles Barkley!

Vraćamo se mi dobrim, starim trade rumorima a sada su u sredini priče Knicksi i Brandon Jennings, playmaker Detroit Pistonsa. Navodno, Knicksi su zainteresovani za više playmakera a jedan od njih je i Jennings, koji se polako ali sigurno vraća od vrlo teške ozljede lijeve Ahilove tetive koja ga je od parketa udaljila čak 11 mjeseci. Jennings je na ugovoru koji ističe a Pistonsi su vrlo duboki na pozicijama na kojima on može igrati, dok su Knicksi tu vrlo tanki. Sadašnji prvi izbor na one-guardu je Jose Calderon a njegova prva izmjena Jerian Grant, rookie koji pokazuje puno potencijala ali je još uvijek samo rookie.

Međutim, meni nije jasno, zašto Jennings? Pistonsi su mi jasni – na toj poziciji se ustalio Reggie Jackson koji odlično igra sa Andre Drummondom, a izmjena ima stvarno mnogo. Knicksi su ti koji su mi nejasni, jer ovako potencijalno imamo najveću ball-hogging petorku u ligi – Jennings, Afflalo, Anthony, Williams, Porzingis. Međutim, Jennings je dobar scorer i pomogao bi napadu Knicksa koji je po datim poenima tek 23. u ligi, ali je downgrade u smislu obrane – Calderon nije mnogo bolji defanzivac, ali jeste bolji od Jenningsa. Dalje, zanima me što točno to mogu dati Knicksi u paketu da bi od Pistonsa uzeli Jenningsa? Moguće da bi mijenjali Kylea O’Quinna ili Kevina Seraphina koji se za minute bore sa velikim brojem igrača koji ove sezone igraju bolje od njih. Razlika se u Knicksima toliko ne bi osjetila s obzirom na to da Kyle igra oko 14 minuta, a Seraphin tek negdje oko 11. Vidjeti ćemo da li je ovo još jedan rumor, ili će do promjena u rosteru Knicksa stvarno doći.

Ostale vijesti uključuju Stepha Currya, koji propušta naredne dvije utakmice zbog, srećom po Warriorse, lakše ozljede lijeve noge. On će propustiti utakmice protiv Dallasa i protiv Houstona, a nazad se očekuje protiv Denvera. U toj utakmici (Denver-GSW), očekuje se i povratak Jusufa Nurkića na NBA parket. On je ovog ljeta imao operaciju koljena i sada je napokon spreman da se bori za minute sa Nikolom Jokićem i Joffreyem Lauvergneom, koji čine rotaciju centara u Nuggetsima trenutno. Ono što Nurkić može da popravi jeste vrlo loša obrana Nuggetsa koja je tek 27. u ligi. Kada je on bio na parketu prošle godine, def. rejting Nuggetsa bio je za 5.2 poena po 100 posjeda. Još jedan povratak na parket desiti će se večeras i to povratak Jahlila Okafora nakon dvije utakmice pauze (ozljeda koljena, ulazi sa klupe). Za kraj, zanimljivi stat – na današnji dan, 30.12.1990. Scott Skiles, tada član Magica, podijelio je 30 asistencija u jednoj utakmici, a uz to je imao i 22 poena, šest skokova i dvije ukradene lopte. Još jedna zanimljivost – on je sada trener Orlando Magica a i poznat je po čudnim izjavama. Kada su ga pitali što to Eddy Curry treba da uradi kako bi popravio svoj skok, on je odgovorio sa jednostavnim: „Jump.“

Ovo je poslijednja edicija mog dnevnog segmenta za 2015. godinu. Želio bih da svim posjetiocima našeg portala poželim sretnu novu 2016. godinu!

Latest Posts

NE PROPUSTITE